284
Η ομογενής βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, Νικόλ Μαλλιωτάκη | EPA/Susan Walsh / POOL

Βουλευτές ΗΠΑ προς Μπάιντεν: Μην πουλήσετε νέα F-16 στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2021, 12:29
Η ομογενής βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, Νικόλ Μαλλιωτάκη
|EPA/Susan Walsh / POOL

Βουλευτές ΗΠΑ προς Μπάιντεν: Μην πουλήσετε νέα F-16 στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2021, 12:29

Ομάδα αμερικανών βουλευτών ζητεί από τον Τζο Μπάιντεν να μην πουλήσει στην Τουρκία 40 νέα F-16 ούτε να εκσυγχρονίσει άλλα 80 μαχητικά αεροσκάφη της.

«Ο πρόεδρος (Μπάιντεν) πρέπει να ενεργήσει προς το εθνικό συμφέρον μας, για χάρη της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και των συμμάχων μας στην περιοχή». Με αυτήν την παρότρυνση, η ομογενής Ρεπουμπλικανή βουλευτής από τη Νέα Υόρκη, Νικόλ Μαλλιωτάκη, ηγήθηκε ομάδας μελών του Κογκρέσου που έστειλε επιστολή στον αμερικανό πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας για την αγορά 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και τον εκσυγχρονισμό επιπλέον 80 μαχητικών.

Στη διακομματική επιστολή τους, τα μέλη του Κογκρέσου καλούν τον Μπάιντεν και τον Μπλίνκεν να αρνηθούν το αίτημα γιατί, όπως υποστηρίζουν, η Τουρκία είναι ένας σύμμαχος που συμπεριφέρεται ως αντίπαλος.

Ανακοινώνοντας τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η Μαλλιωτάκη υπενθύμισε ότι η Τουρκία αποπέμφθηκε από το πρόγραμμα των F-35 τον Ιούλιο του 2019, δηλαδή την περίοδο που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υλοποίησε την αγορά της πρώτης συστοιχίας των ρωσικών S-400.

Οι αμερικανοί βουλευτές σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι, «μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ερντογάν τον Σεπτέμβριο ότι η Τουρκία θα αγοράσει επιπλέον μία συστοιχία του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, δεν έχουμε την πολυτέλεια να θέσουμε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλειά μας στέλνοντας αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής σε έναν σύμμαχο που συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως αντίπαλος. Οσο ο πρόεδρος Ερντογάν προωθεί το επεκτατικό σχέδιό του στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία θα συνεχίσει να απειλεί την εθνική μας ασφάλεια και την ασφάλεια των στενότερων συμμάχων μας στην περιοχή, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου. Σας προτρέπουμε να ενεργήσετε προς το εθνικό συμφέρον μας και για χάρη της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αρνούμενος να ενισχύσετε το γερασμένο οπλοστάσιο των μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News