374
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στο βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής την περασμένη εβδομάδα | SOOC

Βορίδης: Αυτές είναι οι επικρατέστερες ημερομηνίες των εκλογών

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2023, 12:54
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στο βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής την περασμένη εβδομάδα
|SOOC

Βορίδης: Αυτές είναι οι επικρατέστερες ημερομηνίες των εκλογών

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2023, 12:54

Για τις 2 ή 9 Απριλίου «κλειδώνει» η ημερομηνία των εθνικών εκλογών, χωρίς να αποκλείεται και το «αουτσάιντερ», πάντως, των δύο τελευταίων Κυριακών του Απριλίου. Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από νέες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη στην εφημερίδα «Πατρίς», κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην κοπή της πίτας της ΔΗΜ.ΤΟ. Ζαχάρως.

Οπως είπε ο κ. Βορίδης, αν τελικά οι εκλογές γίνουν στις 2 ή στις 9 Απριλίου, θα έχουμε τη διάλυση της Βουλής το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, αλλά αυτό –όπως επανέλαβε– είναι καθαρά απόφαση του Πρωθυπουργού, ο οποίος είναι και ο μοναδικός υπεύθυνος για να πάρει την τελική απόφαση για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.

«Τώρα για το πότε θα έχουμε εκλογές, το έχει απαντήσει ο Πρωθυπουργός. Θα είναι τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Επομένως αυτός είναι ο χρόνος. Απλώς για να γίνουν Απρίλιο ή Μάιο, όλοι καταλαβαίνουμε ότι η διάλυση του κοινοβουλίου θα γίνει νωρίτερα. Αρα, αν κανείς σκεφτεί ότι οι ημερομηνίες του Απριλίου είναι οι δύο που συζητάμε όλοι, η 2η και η 9η Απριλίου, διότι μετά είναι το Πάσχα και θα πάμε πιο πίσω, αν ο Πρωθυπουργός πάει σε αυτές τις ημερομηνίες, θα πρέπει κανείς να περιμένει τη διάλυση του κοινοβουλίου στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Αρα ο χρονικός ορίζοντας είναι περίπου αυτός, αλλά ο πρωθυπουργός έχει αφήσει ένα περιθώριο να το σκεφτεί και ίσως να μετακινήσει τις πρώτες εκλογές λίγο αργότερα, δηλαδή προς τα τέλη Απριλίου», εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών.

Οσον αφορά τον στόχο της αυτοδυναμίας, ο Μάκης Βορίδης υπενθύμισε ότι «αυτοδυναμία στις πρώτες εκλογές σημαίνει 46% για οποιονδήποτε. Οπως έχουν διαμορφωθεί οι δυνάμεις, είναι εξαιρετικά φιλόδοξο και δύσκολο εγχείρημα για να το πει αυτό κανείς. Αλλά έχω απόλυτη πεποίθηση, ότι στις δεύτερες εκλογές θα υπάρξει αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας».

Με αφορμή, τέλος, τη συζήτηση για τα περιθώρια κυβερνητικών συνεργασιών, ο υπουργός απάντησε λέγοντας:

«Εμείς ως ΝΔ, οπότε έχει χρειαστεί και είναι αυτή η εντολή του ελληνικού λαού, την τιμάμε και προσπαθούμε να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε, για να υπηρετήσουμε το συμφέρον του ελληνικού λαού. Αρα αν είναι αυτή είναι η εντολή του ελληνικού λαού, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα στο κοινοβούλιο, για να μπορέσουμε να φτιάξουμε προγραμματικές συνθέσεις, που θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί μία βιώσιμη και αποτελεσματική κυβέρνηση. Πιστεύω όμως ότι δεν θα χρειαστεί αυτό. Θα είμαστε αυτοδύναμοι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News