438
O Zόραν Ζάεφ μετά τη δήλωσή του ότι θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός της χώρας τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου | REUTERS/Ognen Teofilovski/File Photo

Βόρεια Μακεδονία: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ζάεφ κατέθεσε η αντιπολίτευση

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2021, 17:12
O Zόραν Ζάεφ μετά τη δήλωσή του ότι θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός της χώρας τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου
|REUTERS/Ognen Teofilovski/File Photo

Βόρεια Μακεδονία: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ζάεφ κατέθεσε η αντιπολίτευση

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2021, 17:12

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ κατέθεσαν το απόγευμα της Δευτέρας τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία.

Προηγουμένως, την Κυριακή, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι, είχε δώσει «διορία» στον Ζάεφ να παραιτηθεί μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, κάτι το οποίο δεν έγινε.

Ο βουλευτής του VMRO-DPMNE, Αλεξάνταρ Νικόλοφσκι, παρουσιάζοντας την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ανέφερε ότι αυτή υποστηρίζεται από 61 βουλευτές, από 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής.

Την πρόταση μομφής, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Νικόλοφσκι, υποστηρίζουν ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE (44 βουλευτές), τα αλβανικά κόμματα «Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική» (12 βουλευτές) και «BESA» (3 βουλευτές) και το κόμμα «Levica» (Αριστερά – 2 βουλευτές).

Πάντως, προηγουμένως ο βουλευτής της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς-Εναλλακτική», Σκεντέρ Ρετζέπι, δήλωσε πως δεν μπορεί να συνταχθεί με μία πρωτοβουλία που υποστηρίζεται και από το κόμμα «Levica», το οποίο διατηρεί σταθερά εθνικιστικό και αντιαλβανικό προφίλ.

Ο Αλεξάνταρ Νικόλοφσκι, ερωτώμενος σχετικά, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Ρετζέπι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής.

Μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής, ο πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να ορίσει συνεδρίαση του Σώματος για την εξέταση της πρότασης. Η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης μομφής διαρκεί τρεις ημέρες.

Για να εγκριθεί η πρόταση μομφής πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 61 βουλευτές, άρα η ψήφος του Ρετζέπι είναι κρίσιμη.

Ο Νικόλοφσκι ανέφερε ότι το VMRO αναμένει πως η ψηφοφορία στη Βουλή επί της πρότασης μομφής θα διεξαχθεί την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου.

Αντίδραση Ζάεφ: «Θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα στον κατήφορο»

Εντονη ήταν η αντίδραση του Ζόραν Ζάεφ για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Σε ανάρτησή του σημείωσε:

«Για να εξυπηρετήσουν την μάταιη επιθυμία τους για εξουσία, ήταν έτοιμοι να οδηγήσουν τη χώρα στον κατήφορο και ο λαός να υποφέρει.

Αυτές τις μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας να τεθούν σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών, η Συμφωνία Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, η Συμφωνία της Οχρίδας, η κοινή και ισότιμη κοινωνία μας, η ειρήνη των πολιτών στο εσωτερικό και οι καλές σχέσεις μας με τους γείτονες.

Ομως αυτή η χώρα έχει τον λαό της, πολίτες δημοκράτες, αγωνιστές και πολιτικούς και κόμματα που δεν θα επιτρέψουν στον Μίτσκοσκι, τον Απασίεφ και τον Γκρούεφσκι να καταλάβουν και να καταστρέψουν ξανά τη χώρα.

Ο σκοπός μας είναι και πολιτικός και κρατικός.

Γνωρίζω ότι η πλειοψηφία των πολιτών μας και η πλειοψηφία των βουλευτών μας υποστηρίζουν περήφανα αυτόν τον σκοπό.

Η δημοκρατία, η ελευθερία, η αλληλεγγύη και η ενότητα είναι οι αξίες μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...