1369
Μια ιστορική στιγμή: ο Νίκος Βούτσης έχει ανακοινώσει το αποτέλεσμα - οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διακρίνονται δεξιά όρθιοι να χειροκροτούν, ενώ στα αριστερά οι βουλευτές της ΝΔ έχουν αποχωρήσει | INTIMENEWS

Βόρεια Μακεδονία και με τη βούλα της Βουλής

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2019, 15:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/01/2019, 17:10
Μια ιστορική στιγμή: ο Νίκος Βούτσης έχει ανακοινώσει το αποτέλεσμα - οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διακρίνονται δεξιά όρθιοι να χειροκροτούν, ενώ στα αριστερά οι βουλευτές της ΝΔ έχουν αποχωρήσει
|INTIMENEWS

Βόρεια Μακεδονία και με τη βούλα της Βουλής

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2019, 15:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/01/2019, 17:10

Ηταν μία από κάθε άποψη –για καλό ή για κακό– ιστορική στιγμή: ύστερα από θυελλώδη συζήτηση δύο και πλέον ημερών στην Ολομέλεια της Βουλής, η Εθνική Αντιπροσωπεία κύρωσε την Παρασκευή το μεσημέρι με 153 «ναι» τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία ανοίγει την πόρτα για αναγνώριση και από την Αθήνα της γειτονικής ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της “Μακεδονίας”) με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία – έτσι την αποκάλεσε άλλωστε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά την ψηφοφορία.

Συνολικά, υπέρ της συμφωνίας καταγράφηκαν 153 «ναι», 146 «όχι» και μία ψήφος «παρών», από τον ανεξάρτητο βουλευτή, προερχόμενο από το Ποτάμι, Γρηγόρη Ψαριανό, γεγονός που συνιστά μια κάποια έκπληξη.

Δεν ήταν η μόνη, ή έστω δεν ήταν το μόνο εκτός προγράμματος συμβάν σε μία και πάλι επεισοδιακή ψηφοφορία.

Η Κατερίνα Παπακώστα, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, ψήφισε και αυτή «ναι» αθροιζόμενη στην κυβερνητική πλειοψηφία, γεγονός που προκάλεσε τις αποδοκιμασίες συναδέλφων της. Η κυρία Παπακώστα είχε εκλεγεί τον Σεπτέμβριο του 2015 με τη ΝΔ αλλά διεγράφη και έκτοτε έχει ακολουθήσει μια δορυφορική προς τον ΣΥΡΙΖΑ πορεία, ηγούμενη ενός πολιτικού σχηματισμού που τον έχει βαφτίσει ΝΕΟ. Μάλιστα η κυρία Παπακώστα είπε ότι τα «όργανα» του ΝΕΟ την εξουσιοδότησαν να ψηφίσει «ναι», χωρίς να πει τι είναι αυτά τα «όργανα».

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές τη συμφωνία υπερψήφισαν ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Σπύρος Λυκούδης και η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά.

«Οχι» στη συμφωνία ψήφισε τελικά ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης. Αντιθέτως, «ναι» είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος τώρα θα πρέπει να παραδώσει την έδρα του όπως έχει δεσμευτεί –αν και πλέον τίποτα δεν είναι σίγουρο με την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΚΟ των Ανεξ. Ελλήνων (λεπτομέρειες εδώ).

Σε ένα ακόμη ευτράπελο, ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, από την Α’ Θεσσαλονίκης, ψήφισε «όχι» και σήκωσε πλακάτ.

Υπήρξε φυσικά και η αναμενόμενη εκμετάλλευση του θέματος από τους χρυσαυγίτες. Η ψηφοφορία διακόπηκε για λίγο όταν ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, κατά την ανάγνωση του ονόματός του, είπε «όχι στην προδοσία» για να ακολουθήσει η έντονη παρατήρηση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ότι δεκτές είναι οι ψήφοι «ναι», «όχι» και «παρών».

Κατά την ανάγνωση των αποτελεσμάτων από τον κ. Βούτση για την έγκριση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών», οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χειροκρότησαν όρθιοι, όπως και τα μέλη της κυβέρνησης από τα υπουργικά έδρανα.

Αντιθέτως, απουσίαζαν επιδεικτικά από την αίθουσα οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

«Σήμερα είναι μια μέρα ιστορική» ανέφερε σε μήνυμά του στα social media ο Πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει: «Η Ελλάδα θωρακίζει σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της, την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια. Το μίσος των εθνικισμών, οι διενέξεις και οι συγκρούσεις δίνουν τη θέση τους στη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία. Οι επόμενες γενιές και στις δυο χώρες θα χρωστούν ευγνωμοσύνη στους βουλευτές που με θάρρος και τόλμη έβαλαν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρήνης, αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στους δυο λαούς. Η Βόρεια Μακεδονία που σήμερα γεννήθηκε, θα είναι μια φίλη χώρα. Σύμμαχος και συμπαραστάτης της Ελλάδας στις προσπάθειές της για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στην περιοχή».

Αργότερα σε μήνυμά του μπροστά στις κάμερες από το περιστύλιο της Βουλής ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ενωτικός. «Πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος, ένα ιστορικό βήμα, και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές, όχι μόνο αυτούς που έδωσαν αυτή την ιστορική συμφωνία, αλλά και όσους που, παρά τις διαφωνίες τους, συνέβαλαν στο να υπάρξει ένα κλίμα πολιτικού πολιτισμού αυτές τις τέσσερις μέρες που συζητήσαμε διεξοδικά και σε βάθος» ανέφερε.

Και στον ίδιο τόνο είπε:

«Θέλω να απευθυνθώ και σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Ελληνες. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας δεν έχει νικητές και ηττημένους. Ειδικότερα θέλω να απευθυνθώ σε όσους ακόμα και σήμερα έχουν τις ενστάσεις τους, τις σεβόμαστε, έχουν την κριτική τους, τους σεβόμαστε. Να είναι βέβαιοι ότι πολύ σύντομα θα δουν τα μεγάλα οφέλη για τη χώρα από αυτό το ιστορικό βήμα προς τα εμπρός».

Μητσοτάκης: «Εθνική υποχώρηση»

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια «στενάχωρη μέρα», αλλά ζήτησε από τους Ελληνες να μείνουν ενωμένοι και να επιδείξουν δημοκρατική ωριμότητα. «Μακριά από ακρότητες» ήταν το μήνυμά του προς όλους.

«Σήμερα είναι μία δύσκολη, μία στενάχωρη μέρα για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση, με μία ευκαιριακή πλειοψηφία, ψήφισε την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. H κύρωσή της σημαίνει την επίσημη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας στους κατοίκους των Σκοπίων για πρώτη φορά από ελληνική κυβέρνηση. Εγκαταλείπεται έτσι μία εθνική γραμμή δεκαετιών. Ο κ. Τσίπρας είπε “ναι” εκεί που όλοι οι προκάτοχοί του είπαν “όχι”. Τους λόγους τους γνωρίζει μόνο ο ίδιος» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. Και συνέχισε:

«Κι αυτό μπορεί να γίνει αρχή νέων δεινών. Δυστυχώς, τα κομματικά παζάρια και ο κυνισμός του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησαν του εθνικού συμφέροντος. Πριν από τέσσερα χρόνια ακριβώς, ο κ. Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές εξαπατώντας τους πολίτες. Για να μας πάει τελικά πολλά χρόνια πίσω, κάνοντας χειρότερη τη ζωή των Ελλήνων και ειδικά των πιο αδύναμων. Τώρα, ολοκληρώνει το καταστροφικό του πέρασμα και με μία εθνική υποχώρηση.

»Πιστή στη λαϊκή εντολή, η Νέα Δημοκρατία έδωσε τη μεγάλη μάχη. Ανέδειξε την αλήθεια για το εθνικό θέμα, αλλά και το πραγματικό πρόσωπο κάθε κόμματος και κάθε βουλευτή. Προσωπικά, μίλησα με ειλικρίνεια για τις μεγάλες δυσκολίες που έρχονται από την εφαρμογή της Συμφωνίας. Δεσμεύτηκα, όμως, και ότι θα μείνω σταθερός στο εθνικό καθήκον: Το δικαίωμα της Ελλάδας για βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να το απεμπολήσω. Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να αμβλύνω τις αρνητικές συνέπειες που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν από μία προβληματική συμφωνία».

Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες πλέον γνωρίζουν. Βίωσαν τι σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ και έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Πρέπει, όμως, να μείνουν ενωμένοι και να επιδείξουν δημοκρατική ωριμότητα. Μακριά από ακρότητες. Σύντομα θα μιλήσουν και η απάντησή τους στις κάλπες θα είναι συντριπτική. Η πιο σκοτεινή στιγμή της νύχτας είναι λίγο πριν απ’ το ξημέρωμα. Και η στιγμή της ελπίδας και της προόδου πλησιάζει. Γιατί οι Ελληνες αξίζουμε καλύτερα και πρέπει να πάμε μπροστά. Το μπορούμε».

Η Ευρώπη χαιρετίζει το αποτέλεσμα

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε μήνυμά του στο Twitter συνεχάρη τον κ. Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ. Μάλιστα το μήνυμα του επικεφαλής της ΕΕ γράφτηκε σε τρεις γλώσσες, στα ελληνικά, στα αγγλικά και (με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών) στα… μακεδονικά.

Σε κοινή τους δήλωση, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν ανέφεραν:

«Χαιρετίζουμε θερμά το επόμενο καθοριστικό βήμα στην επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο έγινε με τη σημερινή ψηφοφορία του ελληνικού Κοινοβουλίου. Εξαρχής η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει υποστηρίξει σθεναρά την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, μετά από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγεσία και ευθύνη από όλες τις πλευρές για την επίλυση μιας από τις πιο εδραιωμένες αντιπαραθέσεις στην περιοχή. Και οι δύο χώρες άδραξαν αυτή τη μοναδική ευκαιρία, η οποία αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωσης για την Ευρώπη στο σύνολό της και θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

» Ενώ προσβλέπουμε στα επόμενα διαδικαστικά βήματα που οδηγούν στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, μπορούμε ήδη να πούμε με σιγουριά σήμερα ότι η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν μαζί γράψει μια νέα σελίδα στο κοινό μας μέλλον στην ΕΕ».

Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ έστειλε και αυτός προσωπικά συγχαρητήρια στον φίλο του, όπως τον αποκάλεσε, κ. Τσίπρα.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία έχουν αποδεχθεί και χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια το όνομα «Μακεδονία», ανέφεραν το εξής… σουρεαλιστικό (αλλά και αποκαλυπτικό μιας πραγματικότητας που δεν θέλαμε να βλέπουμε): ότι η ελληνική Βουλή αποφάσισε η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» να ονομάζεται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Χαρακτηριστικό το τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg.

Αλλά και του CNN, που αναφέρει τους λόγους γιατί είναι σημαντικό που η «Μακεδονία» θα αλλάξει το όνομά της!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...