396
O Στέβο Πεντάροφσκι και η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αναμετρώνται για την προεδρία | Reuters

Βόρεια Μακεδονία: Αγωνία να περιοριστεί η αποχή στον β΄ γύρο των προεδρικών

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2019, 14:34
O Στέβο Πεντάροφσκι και η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αναμετρώνται για την προεδρία
|Reuters

Βόρεια Μακεδονία: Αγωνία να περιοριστεί η αποχή στον β΄ γύρο των προεδρικών

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2019, 14:34

Στις κάλπες προσέρχονται αύριο Κυριακή οι πολίτες στη Βόρεια Μακεδονία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών όπου αναμετρώνται ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού Στέβο Πεντάροφσκι και η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNΕ Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Στον πρώτο γύρο, στις 21 Απριλίου, ο Πεντάροφσκι επικράτησε με διαφορά μόλις 0,6% της Σιλιάνοφσκα (42,8% έναντι 42,2%). Ο τρίτος υποψήφιος, ο Μπλέριμ Ρέκα που στηριζόταν από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης, έλαβε ποσοστό 10,6%.

Οι κάλπες θα ανοίξουν την Κυριακή στις 7:00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν το βράδυ της Κυριακής.

Το ενδιαφέρον δεν επικεντρώνεται μόνο στον ποιος από τους δύο υποψήφιους θα είναι ο νικητής, αλλά και στο εάν το ποσοστό συμμετοχής ξεπεράσει το 40%, που αποτελεί όρο, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, προκειμένου οι εκλογές να θεωρηθούν έγκυρες.

Σε περίπτωση που η προσέλευση δεν ξεπεράσει το  ποσοστό, τότε η αναμέτρηση θα ακυρωθεί και θα προκηρυχθούν νέα. Σε αυτή την περίπτωση καθήκοντα προέδρου της χώρας, μέχρι την εκλογή νέου, θα ασκεί ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI.

Στον πρώτο γύρο το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε μόλις στο 41,7%, το οποίο ήταν το χαμηλότερο όλων των προεδρικών εκλογών στη χώρα, κάτι που δημιούργησε εύλογα ερωτήματα σχετικά με το εάν η προσέλευση στον δεύτερο γύρο ξεπεράσει το 40%.

Πάντως, η πολύ μικρή διαφορά μεταξύ των δύο διεκδικητών του προεδρικού αξιώματος στον πρώτο γύρο, έχει αυξήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τις εκλογές και αρκετοί πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια εικάζουν πως η συμμετοχή στις κάλπες που θα στηθούν για τον δεύτερο γύρο θα είναι υψηλότερη σε σχέση με τον πρώτο γύρο.

Οι υποψήφιοι όσο και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεβ, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, καθώς και τα αλβανικά κόμματα στη Βόρεια Μακεδονία, απηύθυναν τις περασμένες ημέρες έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά την Κυριακή στις κάλπες, προκειμένου οι εκλογές να θεωρηθούν επιτυχημένες και η χώρα να μην εισέλθει σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας.

Το εκλογικό σώμα στη Βόρεια Μακεδονία ανέρχεται στο περίπου 1,8 εκατ. ψηφοφόρους, ωστόσο το ένα τέταρτο αυτών ζει στο εξωτερικό και σπάνια ψηφίζει στις εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα.

Ο νέος (ή η νέα) πρόεδρος της χώρας θα αντικαταστήσει στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της Βόρειας Μακεδονίας τον Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE. Η δεύτερη πενταετής θητεία του Γκιόργκι Ιβάνοφ στο αξίωμα του Προέδρου της χώρας ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...