205
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαιρετά τους συμμετέχοντες στην παρέλαση | KCNA via REUTERS

Βόρεια Κορέα: Παρέλαση με… τρακτέρ και στολές βιοχημικού πολέμου

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2021, 09:45
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαιρετά τους συμμετέχοντες στην παρέλαση
|KCNA via REUTERS

Βόρεια Κορέα: Παρέλαση με… τρακτέρ και στολές βιοχημικού πολέμου

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2021, 09:45

Πιστή στην παράδοση των μεταμεσονύκτιων παρελάσεων, η Βόρεια Κορέα γιόρτασε την Πέμπτη τα 73 χρόνια από την ίδρυσή της με μια εντυπωσιακή εκδήλωση, με παρόντα έναν αδυνατισμένο Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Αν και δεν εμφανίστηκαν αυτή τη φορά βαλλιστικοί πύραυλοι, το καθεστώς επέδειξε συμβατικά όπλα, όπως πολλαπλούς εκτοξευτές, αλλά και… τρακτέρ που μετέφεραν εκτοξευτήρες ρουκετών, κάτι που ίσως είναι παγκόσμια πρωτοτυπία.

Πέταξαν ακόμη και μαχητικά πάνω από την πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ, ενώ εμφανίστηκαν και τμήματα στρατιωτών με πορτοκαλί στολές κατά των χημικών.

Για πρώτη φορά από το 2013 μετείχαν μέλη των Εργατών-Αγροτών Ερυθρών Φρουρών, ένα είδος εθνοφυλακής που ιδρύθηκε μετά τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953).

Οι βορεοκορεατικές παρελάσεις είναι ένα υπερθέαμα από μόνες τους, ενταγμένο πλήρως στην κρατική προπαγάνδα περί πανίσχυρου κράτους. Χιλιάδες στρατιώτες με βήμα χήνας περνούν από την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας σε μια πολύωρη εκδήλωση που μεταδίδεται μαγνητοσκοπημένη από την τηλεόραση.

Αναλυτές, όπως σημειώνει ο Guardian, εκτιμούν ότι η απουσία στρατηγικών όπλων και η έμφαση σε δυνάμεις της τάξης δείχνει ότι και ο Κιμ έχει στρέψει την προσοχή του σε εσωτερικά προβλήματα, όπως η οικονομία και η πανδημία, η πορεία της οποίας στη χώρα του είναι άγνωστη. Παράλληλα, ο δικτάτορας δεν κλείνει και την πόρτα του όποιου διαλόγου με την Νότια Κορέα ή τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...