137
Ο Τζον Φινουκέιν του Sinn Fein, που κέρδισε την έδρα στο Μπέλφαστ, πανηγυρίζει τη νίκη του με την αντιπρόεδρο του κόμματος, Μισέλ Ο'Νιλ (αριστερά) και την πρόεδρο του κόμματος, Μέρι Λου Μακντόναλντ | REUTERS

Βόρεια Ιρλανδία: Για πρώτη φορά οι εθνικιστές κερδίζουν περισσότερες έδρες από τους ενωτικούς

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2019, 09:41
Ο Τζον Φινουκέιν του Sinn Fein, που κέρδισε την έδρα στο Μπέλφαστ, πανηγυρίζει τη νίκη του με την αντιπρόεδρο του κόμματος, Μισέλ Ο'Νιλ (αριστερά) και την πρόεδρο του κόμματος, Μέρι Λου Μακντόναλντ
|REUTERS

Βόρεια Ιρλανδία: Για πρώτη φορά οι εθνικιστές κερδίζουν περισσότερες έδρες από τους ενωτικούς

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2019, 09:41

Επανέρχονται, ακόμα πιο δυνατές, οι φωνές που ζητούν την αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από τη Βρετανία, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, οι ιρλανδοί εθνικιστές κατάφεραν να κερδίσουν περισσότερες έδρες από τους ενωτικούς στη χώρα.

Το αριστερό Sinn Fein διατήρησε τις επτά έδρες του, ενώ το επανεμφανιζόμενο φιλο-ιρλανδικό κόμμα SDLP κέρδισε ακόμη δύο. Μαζί, τα δύο αυτά κόμματα των ιρλανδών εθνικιστών ξεπερνούν σε έδρες το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, το οποίο είδε τις έδρες του να μειώνονται από 10 σε οκτώ.

Το πρωτοφανές αποτέλεσμα μετά τον χωρισμό της Ιρλανδίας το 1921, οδηγεί το Sinn Fein να εντείνει τις εκκλήσεις του για αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από τη Βρετανία.

Παραδοσιακά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι ιρλανδοί εθνικιστές δεν καταλαμβάνουν τις έδρες τους στο βρετανικό κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα, στην πράξη, να είναι ακόμα μεγαλύτερη η πλειοψηφία των Τόρις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...