582
Ο Τζο Μάντσιν κλείνει την πόρτα του ασανσέρ στο Κογκρέσο αφού λίγο νωρίτερα είχε κλείσει την πόρτα στον Τζο Μπάιντεν και το κοινωνικό του πρόγραμμα | REUTERS/Elizabeth Frantz

«Βόμβα» Μάντσιν εναντίον Μπάιντεν: «Δεν ψηφίζω το νομοσχέδιο για τις κοινωνικές δαπάνες»

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2021, 11:52
Ο Τζο Μάντσιν κλείνει την πόρτα του ασανσέρ στο Κογκρέσο αφού λίγο νωρίτερα είχε κλείσει την πόρτα στον Τζο Μπάιντεν και το κοινωνικό του πρόγραμμα
|REUTERS/Elizabeth Frantz

«Βόμβα» Μάντσιν εναντίον Μπάιντεν: «Δεν ψηφίζω το νομοσχέδιο για τις κοινωνικές δαπάνες»

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2021, 11:52

Τα κατάφερε και πάλι ο Τζο Μάντσιν να τινάξει στον αέρα το πρόγραμμα του Τζο Μπάιντεν και τις ελπίδες των Δημοκρατικών για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που θα ωφελούσαν εκατομμύρια Αμερικανούς.

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, ο οποίος όμως στη Γερουσία συντάσσεται πολύ συχνά με τους Ρεπουμπλικανούς, ανακοίνωσε ότι δεν θα εγκρίνει το γιγαντιαίο σχέδιο κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και κοινωνικών δαπανών του αμερικανού προέδρου, το οποίο ικανοποιεί πολλές προεκλογικές υποσχέσεις του Μπάιντεν  και θεωρείται κρίσιμο για τη θητεία του.

Ο Μάντσιν, που έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στον Μπάιντεν, θεωρεί το νομοσχέδιο ιδιαίτερα πολυδάπανο σε περίοδο πληθωρισμού.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Λευκού Οίκου, που αποδοκίμασε τον Μάντσιν, κάνοντας λόγο για «ξαφνική και ανεξήγητη ανατροπή» εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων.

«Ο αγώνας για το Build Back Better είναι πολύ σημαντικός για να εγκαταλείψουμε. Θα βρούμε έναν τρόπο να προχωρήσουμε το επόμενο έτος», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, δηλώνοντας ότι ο Λευκός Οίκος θα συνεχίσει να προσπαθεί να τον πείσει να ψηφίσει υπέρ του σχεδίου.

Ακόμα πιο προκλητικό ήταν το μέσο το οποίο επέλεξε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής για να κάνει την ανακοίνωσή του: το δίκτυο Fox News, δημοσιογραφικό προπύργιο των Ρεπουμπλικανών!

«Δεν μπορώ να προχωρήσω πιο μακριά», δήλωσε στο δίκτυο Fox ο γερουσιαστής της Δυτικής Βιρτζίνια, ο οποίος εδώ και εβδομάδες βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τον Μπάιντεν, απαιτώντας περικοπές στο πρόγραμμα κοινωνικών και οικολογικών μεταρρυθμίσεων, με αντάλλαγμα την ψήφο του. Ο Μπάιντεν αναγκάστηκε να κάνει παραχωρήσεις για να εξασφαλίσει την κρίσιμη ψήφο του, μια που χωρίς αυτήν, τα «ναι» θα είναι 49 και τα «όχι», 51.

Παρ’ όλα αυτά, και ενώ ο Μπάιντεν θεωρούσε ότι τα είχε καταφέρει να τον πείσει, ο Μάντσιν τον αιφνιδίασε.

«Δεν μπορώ να το ψηφίσω», πρόσθεσε ο Μάντσιν, επικαλούμενος κυρίως την αύξηση των τιμών και το μέγεθος του χρέους.

«Δεν μπορώ, πολύ απλά. Προσπάθησα καθετί ανθρωπίνως δυνατό, δεν μπορώ. Είναι “όχι”», πρόσθεσε.

Με την ονομασία «Build Back Better» (Ανοικοδομώντας καλύτερα), το σχέδιο, ύψους 1,75 δισ. δολαρίων, προβλέπει ανάμεσα σε πολλές μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να βελτιώσουν την καθημερινότητα του μέσου αμερικανού πολίτη, νηπιαγωγεία για όλους, εκπτώσεις φόρων για τα αμερικανικά νοικοκυριά και σημαντικές επενδύσεις για τη μείωση των εκπομπών θερμοκηπικών αερίων.

Επειτα από μια πρώτη ψηφοφορία τον Νοέμβριο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Δημοκρατικοί είχαν ξεπεράσει τις εσωτερικές διαφορές τους μεταξύ των κεντρώων, που ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις στο χρέος και της αριστερής πτέρυγας, η οποία ήθελε ακόμα μεγαλύτερες δαπάνες, η έγκρισή του στη Γερουσία αναβλήθηκε τις τελευταίες μέρες.

Με τη Γερουσία να είναι διχασμένη (50 γερουσιαστές για κάθε στρατόπεδο), κάθε Δημοκρατικός ή μέλος έχει στην πραγματικότητα κάτι που μοιάζει με δικαίωμα βέτο σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο, εάν οι Ρεπουμπλικάνοι συσπειρωθούν.

Οι δηλώσεις του γερουσιαστή Μάντσιν «έρχονται σε αντίθεση με τις συζητήσεις του αυτή την εβδομάδα με τον πρόεδρο, με το προσωπικό του Λευκού Οίκου και με τις δικές του δημόσιες δηλώσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, σε ένα μακροσκελές δελτίο Τύπου όπου η απογοήτευση ήταν εμφανής.

«Εάν τα σχόλιά του στο δίκτυο Fox και το δελτίο Τύπου του δείχνουν το τέλος αυτών των προσπαθειών (σ.σ. να επιτευχθεί συμφωνία), τότε αντιπροσωπεύουν μια ξαφνική και ανεξήγητη ανατροπή της θέσης του και παραβίαση των δεσμεύσεών του προς τον πρόεδρο», πρόσθεσε η Ψάκι.

Δεν είναι μυστικό στην Ουάσινγκτον ότι ο Μάντσιν έχει συμφέροντα στη «βρώμικη ενέργεια», δηλαδή εχθρεύεται τις «πράσινες πολιτικές» που προωθεί ο Μπάιντεν. Τα λεφτά του (και είναι πολλά) τα έβγαλε από την εκμετάλλευση του κάρβουνου που παίρνει από τα ορυχεία της Δυτικής Βιρτζίνιας, μία πολιτεία που έχει πλέον στραφεί προς τα δεξιά, και το πουλάει στο «πολύ ρυπογόνο» τοπικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής. Λογικό είναι να αντιδρά σε νομοσχέδια που θα τους στερήσουν κέρδη…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...