654
«Παρεμβάσεις στην κυβέρνηση», εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης, «δεν γίνονται σε ζέοντα χρόνο. Δεν μπορείς ενώ είσαι μέσα σε μια κρίση, να κάνεις ταυτοχρόνως και διορθώσεις, γιατί το ωφέλιμο αποτέλεσμα εξουδετερώνεται. | INTIMEnews

«Βόμβα» Γεραπετρίτη: Στο τραπέζι ακόμα και μηδενισμός της προκαταβολής φόρου

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2020, 12:45
«Παρεμβάσεις στην κυβέρνηση», εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης, «δεν γίνονται σε ζέοντα χρόνο. Δεν μπορείς ενώ είσαι μέσα σε μια κρίση, να κάνεις ταυτοχρόνως και διορθώσεις, γιατί το ωφέλιμο αποτέλεσμα εξουδετερώνεται.
|INTIMEnews

«Βόμβα» Γεραπετρίτη: Στο τραπέζι ακόμα και μηδενισμός της προκαταβολής φόρου

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2020, 12:45

Παρά τις πιέσεις στα έσοδα του δημόσιου ταμείου λόγω της κρίσης του κορονοϊού, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Επικρατείας αποκάλυψε για το θέμα της προκαταβολής φόρου (η οποία ακόμα και προ υγεινομικής κρίσης λειτουργούσε ως «μαχαιριά» στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων) ότι πέρα από τη μείωσή της, όπως έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, εξετάζεται πλέον ακόμη και ο μηδενισμός της!

«Εξ αρχής είχαμε πει ότι θα μειωθεί, αυτήν τη στιγμή μελετάται από το υπουργείο Οικονομικών και μια μεγαλύτερη εξατομίκευση. Δεν είναι δυνατόν ζημιογόνες επιχειρήσεις φέτος, που δυστυχώς θα είναι οι περισσότερες ζημιογόνες, να πρέπει επί τη βάσει των περσινών κερδών, να δώσουν την προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος», αναγνώρισε ο υπουργός Επικρατείας σε δηλώσεις του στον Alpha και ακολούθησε η είδηση για το ενδεχόμενο μηδενισμού της:

«Μελετάται έτσι ώστε να απομειωθεί ή ακόμη και να μηδενισθεί αυτού του τύπου η προκαταβολή φόρου. Είναι εύλογο και σας διαβεβαιώ πως θα γίνει ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει στο πλαίσιο του δημοσιονομικού μας χώρου, έτσι ώστε κατά το δυνατόν να διευκολυνθούν οι πολίτες».

Στο θέμα της δισυπόστατης (υγειονομικής – οικονομικής) κρίσης, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα επέκεινα μιας κρίσης, η οποία, υγειονομικά, δεν έχει κλείσει. Οι πολίτες, πέρα από το ζήτημα του πορτοφολιού, το οποίο είναι αναγκαίο, θα πρέπει να έχουν και μια ψυχολογική ασφάλεια για να μπορούν να κινηθούν. Και, επικαλούμενος την προσωπική του εμπειρία, κανείς δεν έχει κανονίσει ακόμη τις διακοπές του γιατί υπάρχει αυτού του τύπου η ανασφάλεια, πώς θα κινηθούμε κ.λ.π. -«και όλοι βρίσκονται σε μια κατάσταση στην οποίαν αισθάνονται ότι μπορεί εύκολα να έχουν ανατροπές στη ζωή τους».

Κατά συνέπεια, τόνισε, «το πρώτο δεκαπενθήμερο της νέας τουριστικής περιόδου, οι επόμενες 2-3 εβδομάδες, να πάνε καλά και στο υγειονομικό – επιχειρησιακό κομμάτι και στο οικονομικό, ώστε να δημιουργηθεί ένα momentum στους πολίτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να μπορέσει να κινηθεί πολύ περισσότερο η αγορά. Για μένα», είπε, «είναι μεγάλο βαρόμετρο, οι πρώτες εβδομάδες…».

Στο ειδικότερο ερώτημα τι θα γίνει με τους τουρίστες που προέρχονται από χώρες με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά κάνουν ενδιάμεση στάση σε ευρωπαϊκή χώρα, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε λέγοντας ότι οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια».

Και αυτό διότι, όπως εξήγησε, χάρη στο εξελιγμένο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου (εδώ) όποιος «προέρχεται από χώρα στο “κόκκινο”, θα εναπόκειται σε έλεγχο ανεξαρτήτως αν θα είναι απευθείας η πτήση ή όχι».

«Αυτό που εμάς ενδιαφέρει, είναι πού βρέθηκε τις τελευταίες 15 ημέρες. Θα ελέγχουμε είτε ολόκληρες πτήσεις είτε μεμονωμένους επιβάτες πτήσεων», διαβεβαίωσε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος μάλιστα στην πρόοδο που έχει συντελεστεί σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι του τηλεφώνησαν από τη Γαλλία, προκειμένου να ζητήσουν τεχνογνωσία. «Τη Γαλλία! Με διοικητικό σύστημα 300 ετών, από τα πιο προηγμένα παγκοσμίως, ζήτησαν τεχνογνωσία σε σχέση με τη δική μας Πολιτική Προστασία», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

Ανασχηματισμός

Οσον αφορά το θέμα του επικείμενου  ανασχηματισμού, ο υπουργός επανέλαβε ότι «για να υπάρξει ανασχηματισμός ή διορθωτικές κινήσεις, όπως θα συμβεί τώρα, θα πρέπει να έχουμε έναν ουδέτερο χρόνο».

«Αυτού του τύπου οι παρεμβάσεις στην κυβέρνηση», εξήγησε, «δεν γίνονται σε ζέοντα χρόνο. Δεν μπορείς ενώ είσαι μέσα σε μια κρίση, να κάνεις ταυτοχρόνως και διορθώσεις, γιατί το ωφέλιμο αποτέλεσμα εξουδετερώνεται.

»Αρα από τη στιγμή που ανοίγουμε από αρχές Ιουλίου, ο χρόνος καθίσταται ουδέτερος -να μην μας συμβεί κάποιο άλλο κακό- οπότε ο Πρωθυπουργός κατά τη διακριτική του ευχέρεια θα αποφασίσει πότε θα έχει αυτή διόρθωση».

Ελληνοτουρκικά και δίαυλοι επικοινωνίας

Αναφορικά τέλος με την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο υπουργός Επικρατείας ήταν σαφής:

«Για μας είναι θέμα αρχής η πολιτική των ανοικτών διαύλων. Ανεξαρτήτως του πόσο μεγάλα προβλήματα γειτονίας, πόσο μεγάλες δυσκολίες κατανόησης μπορεί να έχεις για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι, γιατί θα πρέπει να απαμβλύνονται οι αντιθέσεις. Είναι αδιανόητο σε μια σύγχρονη κοινωνία να μην υπάρχει ανοιχτότητα μεταξύ γειτονικών κρατών. Καταλαβαίνω την κλιμακούμενη επιθετικότητα και στη ρητορική και ενίοτε και στις δράσεις εκ μέρους της Τουρκίας, εμείς εξακολουθούμε να προχωρούμε με τις δικές μας κόκκινες γραμμές, που είναι αυτονόητες. Είναι η εθνική κόκκινη γραμμή της κυριαρχίας».