567
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νίκη Κεραμέως τον περασμένο Ιούνιο, όταν είχαν επισκεφτεί Δημοτικό στην Καλλιθέα. Το σχέδιο για επανέναρξη της σχολικής χρονιάς εγκαίρως τίθεται εν αμφιβόλω | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/Δελτίο τύπου / POOL

«Βόμβα»: Εισηγήσεις να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2020, 10:05
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/08/2020, 23:20
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νίκη Κεραμέως τον περασμένο Ιούνιο, όταν είχαν επισκεφτεί Δημοτικό στην Καλλιθέα. Το σχέδιο για επανέναρξη της σχολικής χρονιάς εγκαίρως τίθεται εν αμφιβόλω
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/Δελτίο τύπου / POOL

«Βόμβα»: Εισηγήσεις να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2020, 10:05
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/08/2020, 23:20

Μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία σε 25 ημέρες από τώρα, ενώ η χώρα αριθμεί (επισήμως) 262 κρούσματα κορονοϊού την ημέρα; Αυτό είναι πλέον ένα μείζον θέμα. Από το υπουργείο Υγείας, η Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη διαβεβαίωναν ως την περασμένη εβδομάδα ότι οι μαθητές θα επιστρέψουν στις αίθουσες στις 7 Σεπτεμβρίου. Αλλά εδώ και κάποιες ημέρες σιωπούν.

Η ίδια η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 την Πέμπτη 6 Αυγούστου, είχε επαναλάβει ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς έχει οριστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου, όμως είχε διευκρινίσει ότι μέχρι τότε θα γίνει ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, «τα οποία αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη».

Την περασμένη εβδομάδα τα καθημερινά κρούσματα που ανακοινώνονταν επισήμως από τον ΕΟΔΥ ήταν πάνω από 100, τώρα είναι πάνω από 200, πλησιάζοντας τα 300. Οι δε λοιμωξιολόγοι δηλώνουν ότι «τρέμουν» την επιστροφή των παραθεριστών στα αστικά κέντρα (εδώ).

Ετσι, όπως ανέφερε το in.gr σε ρεπορτάζ του Βασίλη Σ. Κανέλλη, στο τραπέζι της κυβέρνησης έχει πέσει η πρόταση από την πλευρά των λοιμωξιολόγων να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου.

Με βάση πληροφορίες που προέρχονται από την πλευρά των επιστημόνων, έχει υποβληθεί πρόταση να ανοίξουν τα σχολεία προς τα τέλη Σεπτεμβρίου και αφού βεβαίως υπάρξει μια καλύτερη εικόνα από το μέτωπο των κρουσμάτων!

Σύμφωνα πάντα με το in.gr, η συγκεκριμένη πρόταση συζητήθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε προκειμένου να εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα και να γίνουν οι σχετικές εισηγήσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο σκεπτικό των επιστημόνων είναι ότι όλα θα κριθούν στα τέλη Αυγούστου, οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ομως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και με τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι το επόμενο 15νθήμερο θα υπάρξει νέα έκρηξη των κρουσμάτων, θεωρείται δεδομένο ότι η απόφαση για να χτυπήσει το «πρώτο κουδούνι» της νέας σχολικής χρονιάς στις 7 Σεπτέμβριου, τίθεται πλέον εν αμφιβόλω.

Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς από το υπουργείο Παιδείας είχε σχεδιαστεί έτσι η σχολική χρονιά 2020-21, ώστε να καλυφθούν και τα κενά στην ύλη που είχαν προκύψει από το lockdown της πρώτης φάσης της επιδημίας. Ως γνωστόν τα σχολεία έκλεισαν στις 11 Μαρτίου και δεν άνοιξαν παρά ύστερα από δύο μήνες και τα περισσότερα με εκ περιτροπής διδασκαλία.

H δε κυρία Κεραμέως, στο τελευταίο μήνυμά της το περασμένο Σάββατο, ανέφερε ότι κατά την πολύ παραγωγική της εβδομάδα «εργαστήκαμε σκληρά για όλα τα σενάρια ανοίγματος των σχολείων τον Σεπτέμβριο». Τον Σεπτέμβριο. Γενικά…

Σε δηλώσεις του, πάντως, στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, απέφυγε να αναφερθεί στην ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς. Επανέλαβε τα δύο βασικά σενάρια, είτε για εκ περιτροπής διδασκαλία είτε για αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα (χρήση μάσκας κ.λπ), ενώ επεσήμανε ότι οι μαθητές πρέπει να χωρίζονται σε δύο ηλικιακές ομάδες, με όριο τα 10 έτη. Ο καθηγητής εξήγησε ότι τα μικρότερα παιδιά είναι πιο εύκολο να πειθαρχήσουν στα μέτρα προστασίας.

Το βράδυ της Πέμπτης, στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ αναφέρθηκε ότι ρωτήθηκε σχετικά το υπουργείο Παιδείας και υπήρξε η διαβεβαίωση ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ειπώθηκε πως τα  δεδομένα θα αξιολογηθούν από τις 15 Αυγούστου και μετά και έως τέλος Αυγούστου, όταν θα υπάρχουν οι εισηγήσεις των επιστημόνων.

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αναστασία Κοτανίδου, είπε στο ίδιο κανάλι, ότι η πρόταση είναι να ξεκινήσει η σχολική σεζόν με μάσκες στα Δημοτικά και αρνητικό τεστ για τους φοιτητές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...