319
Ο Ταγίπ Ερντογάν, αριστερά, και ο Ντόναλντ Τραμπ σε δηλώσεις τους στον Λευκό Οίκο στις 13 Νοεμβρίου 2019 | EPA/MIKE THEILER / POOL

Βόμβα από τον Μπόλτον: Ο Τραμπ έκανε χάρες σε Ερντογάν και Σι Τζινπίνγκ

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2020, 10:57
Ο Ταγίπ Ερντογάν, αριστερά, και ο Ντόναλντ Τραμπ σε δηλώσεις τους στον Λευκό Οίκο στις 13 Νοεμβρίου 2019
|EPA/MIKE THEILER / POOL

Βόμβα από τον Μπόλτον: Ο Τραμπ έκανε χάρες σε Ερντογάν και Σι Τζινπίνγκ

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2020, 10:57

Την εικόνα ενός Τραμπ που δεν δίσταζε να ικανοποιεί τα αιτήματα αυταρχικών ηγετών όπως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ παρουσιάζει στο αποκαλυπτικό βιβλίο του ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ.

Στο έργο, που περιήλθε στην κατοχή των New York Times, ο Μπόλτον αναφέρει ότι μετέφερε στον γενικό εισαγγελέα Γουίλιαμ Μπαρ την ανησυχία του πως ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αναπτύξει υπερβολικά φιλικές σχέσεις με τους ηγέτες της Κίνας και της Τουρκίας και τους έκανε προσωπικές χάρες.

Την ίδια ανησυχία φαίνεται ότι μοιραζόταν και ο  Μπαρ. Ο γενικός εισαγγελέας τόνισε μάλιστα ότι βρίσκονταν τότε σε εξέλιξη δύο έρευνες του υπουργείου Δικαιοσύνης για εταιρείες στις χώρες αυτές. Σύμφωνα με τον Μπόλτον, ο γενικός εισαγγελέας ότι εξαιτίας της συμπάθειας του Τραμπ για αυτούς τους ηγέτες θα φαινόταν σαν να επηρεάζει τις ανεξάρτητες έρευνες.

Η «αγάπη» του Τραμπ για ηγέτες που δεν διακρίνονται για τα δημοκρατικά τους αισθήματα είναι γνωστή και σχολιασμένη από καιρό. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κομπάζει για την καλή σχέση που έχει με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έχει πλέξει το εγκώμιο του Ερντογάν και του Σι, όπως και του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εξάλλου, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευδε να δηλώσει «φίλος από καιρό» του Ταγίπ Ερντογάν, παρά το ότι η πολιτική του τούρκου προέδρου στη Συρία ήταν αντίθετη με την θέληση των ΗΠΑ.

Αλλά και ο τούρκος πρόεδρος είχε απευθύνει προσωπικές εκκλήσεις στον Τραμπ για να παρέμβει σε υποθέσεις που αφορούν τη δεύτερη μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Τουρκίας Halkbank, για την οποία διεξήγαγε έρευνα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η πλευρά του αμερικανού προεδρου διαψεύδει φυσικά όσα αναφέρονται στο βιβλίο του πρώην συμβούλου. Αλλά και ο ίδιος ο Μπόλτον, αρνείται ότι έδωσε το προσχέδιο του βιβλίου του στους New York Times.

Στο ίδιο βιβλίο υπάρχουν αποκαλύψεις και για τη σχέση του Τραμπ με την Ουκρανία, μια υπόθεση που οδήγησε στην παραπομπή του σε δίκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...