933
H Kέιτ Μος, σηκώνει τη σιφόν φούστα της κοιτάζοντας λάγνα τον φακό του Μάριο Τεστίνο | Νational Portrait Gallery

Ενας αιώνας απαράμιλλου στιλ

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 20 Ιανουαρίου 2016, 12:25
H Kέιτ Μος, σηκώνει τη σιφόν φούστα της κοιτάζοντας λάγνα τον φακό του Μάριο Τεστίνο
|Νational Portrait Gallery

Ενας αιώνας απαράμιλλου στιλ

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 20 Ιανουαρίου 2016, 12:25

Hταν το 1916, όταν ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος έκανε αδύνατη την μεταφορά τευχών της αμερικανικής Vogue στο Λονδίνο. Ο εκδοτικός κολοσσός Condé Nast αποφάσισε τότε –ναι, εν μέσω πολέμου- να προχωρήσει στη δημιουργία της βρετανικής έκδοσης του περιοδικού που χαρακτηρίζουμε βίβλο της μόδας (ναι, προφανώς το υπέρτατο κλισέ, αλλά πόσο μα πόσο ακριβές). Εκατό χρόνια μετά, η έκδοση τιμάται με μια σημαντική έκθεση στο National Portrait Gallery στο Λονδίνο, όπου θα παρουσιαστούν από τις 11 Φεβρουαρίου περισσότερες από 280 φωτογραφίες από το αρχείο της Condé Nast.

Anne Gunning in Jaipur by Norman Parkinson (1)
Συγκλονιστική φωτογραφία στην Τζαϊπούρ της Ινδίας: Η Anne Gunning φωτογραφημένη από τον Norma Parkinson

Ουσιαστικά η έκθεση «Vogue 100: A Century of Style» (Vogue 100: Ενας αιώνας στιλ) δεν θα αποτυπώσει μόνο μια συναρπαστική εκδοτική ιστορία. Θα αναδείξει με τρόπο ελκυστικό και εύγλωττο την ιστορία της φωτογραφίας προσωπικοτήτων, αλλά και της μόδας μέσα σε αυτά τα 100 χρόνια. Στους χώρους της National Portrait Gallery θα αναρτηθούν φωτογραφίες του Σεσίλ Μπιτόν, της Λι Μίλερ, του Πατρίκ Ντεμαρσελιέ, του Μάριο Τεστίνο, του Χερμ Ριμπς, του Αλμπερτ Γουότσον, του Ντέιβιντ Μπέιλι και πολλών ακόμα φωτογράφων που κυριάρχησαν στον χώρο και φυσικά τον καθόρισαν με το στιλ τους.

Η έκθεση, χωρισμένη θεματικά σε δεκαετίες, εξετάζει σε βάθος τη θέση της βρετανικής Vogue στην πρωτοπορία της νέας μόδας, τη δέσμευσή της να προβάλει το πλέον αυθεντικό στο χώρο του σχεδίου, αλλά και την επίδραση που μοιραία άσκησε στην ευρύτερη πολιτιστική σκηνή της χώρας και όχι μόνο. Εκτός από τις φωτογραφίες, θα παρουσιαστούν και εκλεκτά vintage σχέδια των αρχών του εικοστού αιώνα, φωτογραφίες από εντιτόριαλ μόδας, αλλά και ανέκδοτες φωτογραφίες.

Η Αλεξάντρα Σούλμαν, διευθύντρια της βρετανικής Vogue, δηλώνει πως πρόκειται για μια έκθεση-σταθμό στην ιστορία του περιοδικού. «Είμαι απίστευτα περήφανη για αυτή τη συλλογή εξαιρετικών φωτογραφιών και για την κεντρική ιδέα της έκθεσης που δείχνει σε βάθος και σε πλήρη έκταση τη δουλειά που ανέθεσε το περιοδικό σε σημαντικούς φωτογράφους. Η National Portrait Gallery είναι ο ιδανικός χώρος για την έκθεση που συνδυάζει τα πορτρέτα με το σύγχρονο καλλιτεχνικό στιλ.»

Kate Moss by Mario Testino quarter page (1)
H Kέιτ Μος φωτογραφημένη από τον Μάριο Τεστίνο

Ο θεατής δεν πρέπει να περιμένει να δει μόνο μοντέλα, διάσημες γυναίκες κάθε εποχής και φυσικά υπέροχη μόδα. Θα δει και σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Ανρί Ματίς, ο Φράνσις Μπέικον, ο Λούσιαν Φρόιντ, ο Ντάμιεν Χιρστ. Θα δει σταρ από την Μάρλεν Ντίτριχ ως την Γκουίνεθ Πάλτροου. Από τη Λαίδη Νταϊάνα Κούπερ ως τη Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ. Από τον Φρεντ Αστέρ ως τον Ντέιβιντ Μπέκαμ.

New arrivals. First look at the books for our wonderful Vogue100 A Century of Style exhibition in February. @nationalportraitgallery @britishvogue

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Alexandra Shulman (@alexandravogue) στις

Στις σημαντικές στιγμές της έκθεσης περιλαμβάνονται η πολυσυζητημένη φωτογράφιση της Κέιτ Μος φορώντας μόνο το εσώρουχο της το 1993 στην κορύφωση της τάσης «γκραντζ». Την διάσημη πλέον φωτογραφία εξωφύλλου του Πίτερ Λίντμπεργκ που καθόρισε την εποχή των σούπερ μόντελ τη δεκαετία του ’90. Μια σειρά εξαιρετικών εικόνων από την πολεμική ανταποκρίτρια του περιοδικού στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (ναι, η «βίβλος της μόδας είχε πολεμικό ανταποκριτή») Λι Μίλερ (μούσα και ερωμένη του Μαν Ρέι). Μια σπάνια έκδοση της φωτογραφίας με τον κορσέ του Χορστ από το 1939 που ενέπνευσε και τη Μαντόνα για το βιντεοκλίπ του τραγουδιού της «Vogue». Ο δρ. Νίκολας Κάλιναν, διευθυντής της National Portrait Gallery, στη συνέντευξη Τύπου τόνισε πως η βρετανική Vogue έπαιξε κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της φωτογραφίας-πορτρέτου τον περασμένο αιώνα, αναθέτοντας σε κορυφαίους φωτογράφους αλλά και σχεδιαστές να δημιουργήσουν μερικές από τις πιο σημαντικές και επιδραστικές εικόνες στην ιστορία της μόδας».

Charlie Chaplin
Ο Τσάρλι Τσάπλι χαμογελά στον φακό του Εdward Steichen

Μέσα από την έκθεση που αποτυπώνει δέκα δεκαετίες αδιάλειπτης έκδοσης του περιοδικού, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τη μόδα όχι ως ανεξάρτητο φαινόμενο, αλλά μέσα στο πλαίσιο του πραγματικού κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος: Η λιτότητα αλλά και η αισιοδοξία που ακολούθησε τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, την σκηνή του «Swinging London» στη δεκαετία του ’60, τα ριζοσπαστικά ‘70s, τα ‘80s οπότε άρχισε η δικτατορία της εικόνας, τα ‘90s με την επιβολή των σούπερ μόντελ.

VOGUE 100: A CENTURY OF STYLE

11 Φεβρουαρίου-22 Μαΐου 2016

National Portrait Gallery, Λονδίνο

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...