400
Λεπτομέρεια από το εξώφυλλο του βιβλίου «Η τελευταία μάσκα» | Εκδόσεις Πικραμένος

Βιβλίο: Μια θεατρική ωδή πάνω στην ιστορία της Πάτρας

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2020, 15:42
Λεπτομέρεια από το εξώφυλλο του βιβλίου «Η τελευταία μάσκα» | Εκδόσεις Πικραμένος

Βιβλίο: Μια θεατρική ωδή πάνω στην ιστορία της Πάτρας

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2020, 15:42

Η λαϊκή δοξασία «παντρεύεται» με έναν φόνο και δημιουργεί ένα πολυεπίπεδο θεατρικό κείμενο στο βιβλίο «Η τελευταία μάσκα». Περίπου 16 χρόνια μετά από το ανέβασμα της παράστασης, το βιβλίο των Κώστα Λογαρά και Θεόδωρου Τερζόπουλου με το κείμενο της παράστασης και πολλά άλλα σημαντικά στοιχεία, βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία.

Το βιβλίο περιλαμβάνει τη γενετική έκδοση του θεατρικού έργου και της σκηνοθετικής δημιουργίας της παράστασης, η οποία είχε ανέβει στην Ελλάδα (Πάτρα και Αθήνα) στο πλαίσιο της «Πάτρας – Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2006», καθώς και στο εξωτερικό (Φεστιβάλ New Plays From Europe 2006, Malersaal, Βισμπάντεν-Γερμανία), αποκομίζοντας διθυραμβικά σχόλια και κριτικές.

Με τον τρόπο αυτό προσφέρει μια βαθιά ματιά στους μηχανισμούς δομικής επεξεργασίας στο αρχικό λογοτεχνικό κείμενο του Κώστα Λογαρά, που λειτουργεί ως πρώτη ύλη στο εργαστήριο του σκηνοθέτη και μετουσιώνεται σε εξαίρετο αισθητικό αποτέλεσμα στην απαιτητική σκηνή του Θεόδωρου Τερζόπουλου.

Τι σημειώνουν οι συγγραφείς στο οπισθόφυλλο

 

Θεόδωρος Τερζόπουλος

Η τελευταία μάσκα είναι μία θεατρική ωδή πάνω στην ιστορία της Πάτρας με τη μορφή ενός πολύπτυχου χορικού, όπου τις φωνές της πόλης τις μοιράζονται οι ηθοποιοί, προσπαθώντας να βρουν την ταυτότητά τους, ερμηνεύοντας τις φωτεινές και σκοτεινές πλευρές της ιστορικής διαδρομής της και πραγματικές ιστορίες, όπως την ιστορία της στοιχειωμένης Πατρινέλας.

Τελικά προσπαθούν όλοι ως κομμάτια και δυναμικές αυτής της πόλης να περάσουν στη συμφιλίωση και στην υπέρβαση. Το χρονικό πλαίσιο της καρναβαλικής περιόδου χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να γίνει αναφορά στο διφυές στοιχείο του ανθρώπου, στη δισυπόστατη φύση του: αφενός μεν στον παραλογισμό, τον εκφραζόμενο στη συγκεκριμένη περίοδο, και αφετέρου στη κάθαρση που συντελείται με την καύση του Καρνάβαλου, οπότε και αποκαθίσταται η τάξη και η λογική

Κώστας Λογαράς 

Η ιστορία που χρησιμοποιήθηκε σαν καμβάς -και μόνο- για την τελευταία μάσκα είναι πραγματική και είχε συγκλονίσει την Πάτρα τη δεκαετία του ’60. Μία γυναίκα προδομένη από τον εραστή της και παθιασμένη για εκδίκηση σκοτώνει το παιδί του στην περιοχή του Δασυλλίου, δίπλα στα τείχη του μεγάλου Κάστρου. Η παιδοκτόνος μοιχαλίδα καταδικάζεται και λίγο αργότερα αυτοκτονεί μέσα στη φυλακή της.

Τα γεγονότα στη θεατρική του εκδοχή διαδραματίζονται σε περίοδο καρναβαλιού, μία γιορτή ταυτισμένη με τη Διονυσιακή λατρεία και την παραφορά. Η ηρωίδα ενδεδυμένη τα προσωπεία της στοιχειωμένης Πατρινέλας ή της πόρνης του Μαζάρ, κι ακόμα της Βακχικής Αγαύης και της αρχαίας Τρικλαρίας Αρτέμιδος (όλες γυναίκες-σύμβολα του πάθους), σκάβει βαθιά τις ρίζες των μύθων που γεννήθηκαν στη γη της Αχαΐας και συνδέει το παρελθόν με το παρόν μας.


Από τις Εκδόσεις Πικραμένος, 2020
Προτεινόμενη τιμή: 16 ευρώ   

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...