455
Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Τζακ Ντόρσεϊ, Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ | CreativeProtagon

Βήμα προς το άγνωστο; Facebook και Twitter λογόκριναν δημοσίευμα εφημερίδας

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2020, 10:10
Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Τζακ Ντόρσεϊ, Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ
|CreativeProtagon

Βήμα προς το άγνωστο; Facebook και Twitter λογόκριναν δημοσίευμα εφημερίδας

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2020, 10:10

Για πρώτη φορά στα χρονικά, το Facebook και το Twitter αποφάσισαν να περιορίσουν -το πρώτο- ή να αποκλείσουν -το δεύτερο- την ανάρτηση ενός δημοσιεύματος εφημερίδας, προκαλώντας ανησυχία για την αδιαμφισβήτηση άσκηση λογοκρισίας ενός μεγάλου αμερικανικού ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για δημοσίευμα της συντηρητικής και αγαπημένης εφημερίδας του Ντόναλντ Τραμπ, New York Post -ιδιοκτησίας του Ρούπερτ Μέρντοκ- το οποίο αποκάλυπτε «κατ’αποκλειστικότητα» email από την ουκρανική εταιρεία ενέργειας Burisma στον γιο του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ.

Η υποτιθέμενη ύποπτη εμπλοκή του γιου του Δημοκρατικού υποψήφιου στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας είναι θέμα πολύχρονης διαμάχης του Τραμπ με τους αντιπάλους του και πηγή του σκανδάλου για την ανάμειξη του αμερικανού προέδρου στα εσωτερικά της Ουκρανίας, η οποία οδήγησε στην διαδικασία αποπομπής του από το Κογκρέσο.

Αυτό λοιπόν το δημοσίευμα της New York Post, το οποίο διαφήμισαν και διαμοίρασαν οι Ρεπουμπλικάνοι στα σόσιαλ μίντια, περιόρισε το Facebook, δηλαδή χρησιμοποίησε τους αλγόριθμούς του για να το κάνει όσο λιγότερο ορατό στους χρήστες γίνεται, «μέχρι να διαπιστωθεί από ανεξάρτητους ερευνητές αν περιέχει ψέματα και ανακρίβειες».

Το Twitter έλαβε πιο δραστικά μέτρα, καθιστώντας αδύνατη την αναπαραγωγή του και την αποστολή του link από χρήστη σε χρήστη, ενώ μπλόκαρε προσωρινά και τον λογαριασμό της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου επειδή το είχε ανεβάσει.

Οπως επισημαίνει η Telegraph, ανεξαρτήτως του αν το δημοσίευμα εμπεριέχει fake news, πρόκειται για την πρώτη περίπτωση λογοκρισίας μεγάλου δημοσιογραφικού μέσου από τα σόσιαλ μίντια, κάτι που είναι _κατά την Telgraph_ ένα επικίνδυνο βήμα προς το άγνωστο. Και είναι πολύ διαφορετικό από το να απαγορεύεις αναρτήσεις που αρνούνται το Ολοκαύτωμα, όπως αποφάσισε πρόσφατα ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ή να «κοκκινίζεις» tweet με απόψεις χρηστών, όπως του Τραμπ, που παραποιούν σκανδαλωδώς την πραγματικότητα, σημειώνει το βρετανικό μέσο.

Ο Μπάιντεν και ο κύκλος του διέψευσαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της New York Post. Οι Ρεπουμπλικάνοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα σε Facebook και Twitter και κάλεσαν σε ακρόαση στο Κογκρέσο τον επικεφαλής του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, την επόμενη εβδομάδα.

«Δεν πρέπει να υπάρχει κανενός είδους αστυνόμευση του λόγου σε αυτήν τη χώρα. Νομίζω ότι κανένα μονοπώλιο δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να επιλέγει ποιος θα μιλήσει», δήλωσε ο Μιτς ΜακΚόνελ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της έλαβε άμεσα μέτρα για να μειώσει τη νομική προστασία που εξασφαλίζει στα σόσιαλ μίντια την απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Λίγους μήνες νωρίτερα, ο Ζάκερμπεργκ δέχθηκε σφοδρή επίθεση στις ΗΠΑ επειδή δεν κατέβασε ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία παρακινούσε τους οπαδούς τους σε πράξεις βίας κατά των διαδηλωτών του κινήματος Black Lives Matter στη Μινεάπολη, που διαδήλωναν για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Τότε είχε δικαιολογήσει την πράξη του λέγοντας ότι δεν είναι «κριτής της αλήθειας». Τώρα, όμως, γράφει η Telegraph, φαίνεται πως αποφάσισε να γίνει αυτό ακριβώς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...