231
| REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

Βέτο της Ελλάδας σε δήλωση στήριξης του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2020, 23:07
|REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

Βέτο της Ελλάδας σε δήλωση στήριξης του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2020, 23:07

Η Ελλάδα άσκησε βέτο στο κείμενο δήλωσης που θα εξέδιδε ΝΑΤΟ ως στήριξη της Τουρκίας έπειτα από την επίθεση στην επαρχία Ιντλίμπ κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 33 τούρκοι στρατιώτες.

Σε ρεπορτάζ του Αγγελου Αθανασόπουλου στο tovima.gr αναφέρεται ότι τη σχετική εντολή έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προς τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

Αιτία το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης σε επίπεδο Αναπληρωτών Μονίμων Αντιπροσώπων είχε συμφωνηθεί κείμενο δήλωσης στο οποίο δεν είχε συμπεριληφθεί η ελληνική πρόταση για αναφορά στον σεβασμό της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό από τον  Μάρτιο του 2016.

Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι το ελληνικό αίτημα είχε συναντήσει σφοδρή αντίσταση από χώρες  όπως η Βρετανία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Επιπλέον, στο kathimerini.gr σε ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου επισημαίνεται ότι η τουρκική πλευρά έθεσε το ζήτημα του Προσφυγικού, με την επίκληση της αδυναμίας συντήρησης 4 εκατ. μεταναστών και προσφύγων εντός των συνόρων της. Οι μεγαλύτερες δυνάμεις του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία) έδειξαν απόλυτη κατανόηση για τις θέσεις της Τουρκίας.

Ακόμη, εκτός από τους έλληνες αντιπροσώπους, κανένας από τους υπολοίπους έθεσε το θέμα της επί της αρχής παρουσίας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μια επιχείρηση εκτός των συνόρων της χώρας.

Η Τουρκία είχε ζητήσει, δια του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ενεργοποίηση της διαδικασίας πολιτικών διαβουλεύσεων που προβλέπει το Αρθρο 4 της Συμμαχίας. Ακόμη ζήτησε την παροχή βοήθειας σε θέματα αεράμυνας και πληροφοριών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...