Με δύο βέτο και ένα «όχι», δεν «πέρασε» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το ψήφισμα για εκεχειρία στη Γάζα | REUTERS/Mike Segar
Επικαιρότητα

Βέτο από Ρωσία και Κίνα στην πρόταση Μπάιντεν για εκεχειρία στη Γάζα

Δεν «πέρασε» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η αμερικανική πρόταση για κατάπαυση πυρός στη Γάζα. 11 μέλη είπαν «ναι», Ρωσία και Κίνα έκαναν χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας, η Αλγερία είπε «όχι»
Protagon Team

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το ψήφισμα που πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αφού η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο.

Έντεκα μέλη ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, αλλά τρία έθνη, συμπεριλαμβανομένων των δύο μόνιμων μελών με δικαίωμα αρνησικυρίας, της Ρωσίας και της Κίνας, το καταψήφισαν. Η Αλγερία ψήφισε επίσης κατά του μέτρου και η Γουιάνα απείχε.

Όπως υπενθυμίζουν οι New York Times, οι ΗΠΑ ήταν αυτές που είχαν ασκήσει βέτο σε τρία προηγούμενα ψηφίσματα για τερματισμό των μαχών στη Γάζα, υποστηρίζοντας σθεναρά το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί μετά την επίθεση της Χαμάς. Σε καθεμιά απο τις προηγούμενε ψηφοφορίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η μόνη αρνητική ψήφος. Η Ρωσία απείχε από την ψηφοφορία του Οκτωβρίου, ενώ η Βρετανία απείχε και στις τρεις προηγούμενες ψηφοφορίες.

Τον Δεκέμβριο, το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ψήφισμα που ζητούσε «επείγουσες και εκτεταμένες ανθρωπιστικές παύσεις και διαδρόμους» για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία απείχαν από την ψηφοφορία.

Καθώς εντείνονται οι διεθνείς επικρίσεις για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και υπό την απειλή του λιμού, ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να πιέσει για εκεχειρία και απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς. Ο ίδιος ο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα και να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων.

Αντιπροσωπεία μεσολαβητών από το Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες συναντήθηκε στην Ντόχα του Κατάρ, την Παρασκευή για να «προωθήσει την απελευθέρωση των ομήρων» που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βρισκόταν στο Τελ Α Βιβ όπου συνάντησε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλους αξιωματούχους.