321
Γερμανοί κομάντο επιβιβάστηκαν στο πλοίο, αλλά τελικά η Αγκυρα αρνήθηκε τον έλεγχο | Twitter/Operation EUNAVFOR MED IRINI

Βερολίνο: Υποπτο εδώ και καιρό για μεταφορά όπλων στη Λιβύη το τουρκικό «Rosaline A»

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2020, 13:46
Γερμανοί κομάντο επιβιβάστηκαν στο πλοίο, αλλά τελικά η Αγκυρα αρνήθηκε τον έλεγχο
|Twitter/Operation EUNAVFOR MED IRINI

Βερολίνο: Υποπτο εδώ και καιρό για μεταφορά όπλων στη Λιβύη το τουρκικό «Rosaline A»

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2020, 13:46

Εκτεθειμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πλέον η Τουρκία και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα του «Rosaline A» και του φορτίου του προς τις λιβυκές ακτές.

Ο τούρκος πρόεδρος το πήρε προσωπικά. Διαμαρτυρήθηκε για την επιχείρηση νηοψίας του τουρκικού φορτηγού «Rosaline A» από το γερμανικό πολεμικό «Hamburg», στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI». Εβαλε και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να απειλήσει την Ευρώπη με αντίποινα στο πεδίο –«το να ανεβαίνει κάποιος σε εμπορικά πλοία σαν κουρσάρος είναι παραβίαση νόμου», είπε ο υπ. Εξωτερικών. Οι ελεγχόμενες από το καθεστώς Ερντογάν εφημερίδες έγραψαν ότι φταίει ο έλληνας επικεφαλής της επιχείρησης. Και η εισαγγελία ανακοίνωσε έρευνα για το… ρεσάλτο των γερμανών κομάντο στο πλοίο.

Ομως ο τούρκος πρόεδρος και οι συν αυτώ φωνάζουν και διαμαρτύρονται για τη γερμανική επιχείρηση να ελεγχθεί τι μετέφερε το συγκεκριμένο πλοίο στη Λιβύη, για να αποδειχτεί ότι τελικά οι Γερμανοί έχουν στοιχεία ότι κάτι περίεργο συνέβαινε και συμβαίνει με το «Rosaline Α».

Οπως ανέφερε την Παρασκευή το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το πλοίο τουρκικών συμφερόντων που επιχείρησαν να ελέγξουν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις στο πλαίσιο της αποστολής «IRINI» και εμποδίστηκαν από την Αγκυρα, ήταν υποπτο «εδώ και καιρό» για μεταφορά όπλων στην Λιβύη –αυτό αναφέρεται σε μυστικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικαλείται το dpa.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, για το εμπορικό πλοίο «Rosaline A» υπήρχαν από καιρό υποψίες ότι χρησιμοποιείται για παράνομες παραδόσεις όπλων στην Λιβύη και είχε συνταχθεί ακόμη και ειδική έκθεση από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ σε θέματα εμπάργκο όπλων.

Η έκθεση βασίστηκε στα αποτελέσματα έρευνας, αναφέρουν κύκλοι της ΕΕ.

Η επιθεώρηση του τουρκικού πλοίου από το πλήρωμα της γερμανικής φρεγάτας «Αμβούργο» ξεκίνησε την προηγούμενη Κυριακή και διακόπηκε έπειτα από διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης, ως κράτους σημαίας του πλοίου.

Η Τουρκία αξιολόγησε τον έλεγχο ως παράνομο και κατηγόρησε την Γερμανία για μη εξουσιοδοτημένη χρήση βίας. Από την πλευρά τόσο της γερμανικής κυβέρνησης όσο και της διοίκησης της επιχείρησης επισημάνθηκε ότι οι γερμανοί στρατιώτες ενήργησαν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...