331
Οι ένοικοι των διαμερισμάτων είχαν κρεμάσει για μήνες πανό διαμαρτυρίας έξω από τα παράθυρά τους | EPA

Βερολίνο: Ο δήμος αγόρασε 670 ακριβά διαμερίσματα για να κρατήσει χαμηλά τα ενοίκια

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2019, 14:55
Οι ένοικοι των διαμερισμάτων είχαν κρεμάσει για μήνες πανό διαμαρτυρίας έξω από τα παράθυρά τους
|EPA

Βερολίνο: Ο δήμος αγόρασε 670 ακριβά διαμερίσματα για να κρατήσει χαμηλά τα ενοίκια

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2019, 14:55

Ο δήμος του Βερολίνου αγόρασε 67ο διαμερίσματα από ιδιώτη, στην ιστορική Λεωφόρο Καρλ Μαρξ, στο ανατολικό τμήμα της πόλης, σε μία προσπάθεια να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη άνοδο των ενοικίων, που απειλεί να αλλάξει τη φυσιογνωμία της γερμανικής πρωτεύουσας.

Τη δεκαετία του ’50, ο ανασχεδιασμός της λεωφόρου, μήκους δύο χιλιομέτρων -που μέχρι το 1961, λεγόταν Στάλιν- ήταν εμβληματικό εγχείρημα για το ανατολικογερμανικό κράτος, με τη γνώριμη αισθητική του σοβιετικού μπλοκ. Εκεί γίνονταν οι μεγάλες παρελάσεις και εκεί το καθεστώς κατέστειλε μία μεγάλη εργατική εξέγερση με τανκ και στρατό, αφήνοντας 125 νεκρούς στην άσφαλτο.

Τους τελευταίους μήνες βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της επικαιρότητας λόγω της διαμαρτυρίας κατοίκων για την αύξηση των ενοικίων και την επιχείρηση «ανάπλασης» (gentrification) της περιοχής.

Αποψη τμήματος της Λεωφόρου Καρλ Μαρξ στο Βερολίνο, με τα κτίρια της γνώριμης αισθητικής του σοβιετικού μπλοκ

Η διαμάχη ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Predac ανακοίνωσε ότι πουλά 700 διαμερίσματα στη Λεωφόρο Καρλ Μαρξ, στην μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων του Βερολίνου, Deutsche Wohnen.

Φοβούμενοι ότι αυτό θα σημάνει αύξηση των ενοικίων τους, οι κάτοικοι των διαμερισμάτων διοργάνωσαν διαμαρτυρίες και κρέμασαν πανό από τα παράθυρά τους, υποχρεώνοντας το δημοτικό συμβούλιο να σταματήσει την πώληση.

Μετά από μήνες νομικής διαμάχης, το συμβούλιο επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι τα τρία οικοδομικά τετράγωνα με περισσότερα από 670 διαμερίσματα θα αγοραστούν από την δημόσια εταιρεία παροχής κατοικιών Gewobag.

Η τιμή δεν ανακοινώθηκε επισήμως, όμως υπολογίζεται ότι το εγχείρημα κοστίσει 90-100 εκατ. ευρώ στον δήμο.

Ο Μίκαελ Μίλερ, δήμαρχος του Βερολίνου, είπε ότι η κίνηση αυτή είναι ενδεικτική μίας ευρύτερης στρατηγικής της πόλης να αποκτήσει ξανά ακίνητα που είχε πουλήσει σε ιδιώτες τη δεκαετία του ’90, λόγω της ραγδαίας αύξησης των ενοικίων τα τελευταία χρόνια.

«Οι πολίτες του Βερολίνου πρέπει να αισθάνονται ότι μπορούν να ζήσουν άνετα στην πόλη τους. Για αυτό ήταν και συνεχίζει να είναι η πρόθεσή μας να αγοράσουμε διαμερίσματα όπου μπορούμε, ώστε το Βερολίνο να αποκτήσει ξανά τον έλεγχο της αγοράς ακινήτων», είπε ο δήμαρχος Μίλερ στην Guardian.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...