1172
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος στην παρέμβασή του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών | DELPHI ECONOMIC FORUM VI/EUROKINISSI/ ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Βενιζέλος: Οι ομιλίες στην Πνύκα είναι εύκολα λόγια – το θέμα είναι ο Μακρόν να μη χάσει από τη Λεπέν

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2021, 09:00
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος στην παρέμβασή του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
|DELPHI ECONOMIC FORUM VI/EUROKINISSI/ ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Βενιζέλος: Οι ομιλίες στην Πνύκα είναι εύκολα λόγια – το θέμα είναι ο Μακρόν να μη χάσει από τη Λεπέν

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2021, 09:00

Στα διλήμματα στις προκλήσεις και στους κινδύνους, που αντιμετωπίζει η σύγχρονη φιλελεύθερη δημοκρατία αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις τους στην εκδήλωση του Φόρουμ των Δελφών, με θέμα «Το μέλλον της φιλελεύθερης δημοκρατίας», ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Βαγγέλης Βενιζέλος.

«Η φιλελεύθερη δημοκρατία αντιμετωπίζει ποιοτικής φύσεως προβλήματα αλλά είναι τόσο έντονα αυτά, που πρέπει να γίνουν κινήσεις ανάταξης αυτού του πολιτεύματος το οποίο είναι παλαιό πολίτευμα, σε μια σύγχρονη κοινωνία. Θέλει λοιπόν μια σύγχρονη θωράκιση», υπογράμμισε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Από το 1990, είχαμε περίπου μια δεκαετία με την αίσθηση ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία, ο εκδυτικισμός, θα επικρατήσει παντού», είπε ο κ. Τασούλας και τόνισε πως «όλα αυτά άλλαξαν ξαφνικά, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, όπου είχαμε μια στρατιωτικοποίηση της αντιτρομοκρατίας, εν συνεχεία την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που η οικονομική κρίση και η μετανάστευση προκάλεσαν στις ελληνικές κοινωνίες, προβλήματα λαϊκισμού, νέων κομμάτων που εκμεταλλευόμενα τον φόβο της κοινωνίας από την οικονομική κρίση και από το μεταναστευτικό ρεύμα, σήκωσαν κεφάλι».

Εάν σε αυτά, προστεθούν, ποιοτικά προβλήματα της Δημοκρατίας, όπως εκείνα που έχουν να κάνουν με την κυριαρχία της εικόνας τότε διαπιστώνουμε πως τέχνη της πολιτικής, δηλαδή το πράττειν, έχει υποχωρήσει μπροστά στην τεχνολογία της πολιτικής, δηλαδή στο πολιτικό μάρκετινγκ, τόνισε ο κ. Τασούλας. Ο Πρόεδρος της Βουλής κατέληξε τονίζοντας πως η αύξηση της συμμετοχής και η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα μπορούν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η σύγχρονη δημοκρατία.

«Συνήθως λέμε πως ο κόσμος απομακρύνεται γιατί δεν υπάρχει συμμετοχή. Αλλά η συμμετοχή δεν είναι κάτι που μπορείς να επιβάλεις. Μια δημοκρατία είναι εντάξει με τον εαυτό της όταν παρέχει την δυνατότητα της συμμετοχής. Για να γίνει γοητευτική η συμμετοχή, θα πρέπει η σύγχρονη δημοκρατία που δέχεται όλες αυτές τις απειλές να γίνει περισσότερο αποτελεσματική», υπογράμμισε. Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε σε δυο παραδείγματα συμμετοχικών θεσμών τα συνοικιακά συμβούλια και τις σχολικές επιτροπές και σημείωσε ότι τα συνοικιακά συμβούλια τα οποία δεν είχαν πόρους και αρμοδιότητες ατόνησαν σε αντίθεση με τις σχολικές επιτροπές, που είχαν πόρους και την δυνατότητα να υλοποιούν μικρά έργα και στις οποίες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον συμμετοχής.

O Κωνσταντίνος Τασούλας στο Φόρουμ των Δελφών

«Για να επιστρέψει ο κόσμος στην πολιτική και να μην έχουμε αυτές τις μεγάλες αποχές, αυτές τις εκδικητικές συμπεριφορές, πρέπει να διευκολύνουμε τις δημοκρατίες να γίνουν πιο συμμετοχικές, να καταργήσουμε γραφειοκρατίες, ευθυνοφοβίες, και να μπορεί ένας δήμος, ένα κράτος, η ΕΕ, να κάνει ένα γεφύρι, ένα δρόμο, να παίρνει ένα εμβόλιο, όχι σε δέκα μήνες, σε πέντε μήνες αλλά σε ένα μήνα…Γιατί να μη κάνεις πιο αποτελεσματικά τη δουλειά σου, ώστε να μην υπάρχει η ροπή του κόσμου, προς την παραπληροφόρηση την εκδίκηση το παράπονο», κατέληξε ο κ. Τασούλας.

Η φιλελεύθερη δημοκρατία πρέπει να λειτουργήσει μαχητικά και αμυντικά απέναντι στους αντιπάλους της και να μην παραλύει μπροστά στο δίλημα να σεβαστεί τα δικαιώματα των εχθρών της, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος.

«Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τη φιλελεύθερη δημοκρατία, αλλά αυτή είναι αναγκασμένη να ζει πάντα με τα γενετικά της χαρακτηριστικά και τους σύμφυτους κινδύνους της. Ο λαϊκισμός εμφανίζεται από κάθε δυνατή πλευρά, ακόμη και από εκεί που δεν θα το περίμενε κανείς. Η πλειοψηφική δημοκρατία έχει τη φυσική ροπή να υποτιμά τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου και τα δικαιώματα των μειοψηφιών και των μειονοτήτων. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία που είναι η συνήθης μορφή αντιπροσωπευτικής πλουραλιστικής δημοκρατίας, βρίσκεται διαρκώς υπό αμφισβήτηση καθώς κατηγορείται για ανεπαρκή εκπροσώπηση μιας πολύπλοκης κοινωνίας των πολιτών που νιώθει ότι εκπροσωπείται πιο αυθεντικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

»Η φιλελεύθερη δημοκρατία παραλύει πολύ συχνά μπροστά στο δίλημμα αν πρέπει να λειτουργήσει μαχητικά και αμυντικά απέναντι στους εχθρούς της ή να παραμείνει θεσμικά ουδέτερη και “πολιτικά ορθή” σεβόμενη τα δικαιώματα των εχθρών της. Τώρα μάλιστα καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί μεγάλες κρίσεις, όπως η πανδημία, με τρόπο περισσότερο ή έστω εξίσου αποτελεσματικό με τα διάφορα αυταρχικά καθεστώτα. Για την Ευρώπη τα υπαρξιακά αυτά προβλήματα της φιλελεύθερης δημοκρατίας είναι και υπαρξιακά προβλήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε:

«Σε αυτά τα διλήμματα η ευρωπαϊκή φιλελεύθερη δημοκρατία πρέπει να απαντά με πολιτική σαφήνεια και ιστορικό θάρρος. Η δημοκρατία ή είναι φιλελεύθερη, δηλαδή ή ταυτίζεται με τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου ή δεν υπάρχει. Η φιλελεύθερη δημοκρατία ή είναι αντιπροσωπευτική ή πέφτει θύμα των λαϊκίστικων απλουστεύσεων και υπερβολών της δημοψηφισματικής δημοκρατίας. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ή θα αναδείξει και πάλι την προτεραιότητα της πολιτικής, της συμπεριληπτικής δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής ή δεν έχει μέλλον μέσα στον νέο παγκόσμιο καταμερισμό. Η φιλελεύθερη δημοκρατία ή θα μάχεται κατά των αντιπάλων της ή θα περιμένει να ψηφιστεί η έκπτωση της», προειδοποίησε ο κ. Βενιζέλος, για να αναφερθεί και σε ένα σημείο που θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα: τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2022 και τον κίνδυνο η Γαλλία να έχει πρόεδρο τη Μαρίν Λεπέν.

«Το βασικό ιστορικό καθήκον του κ. Μακρόν είναι να μην επιτρέψει στην κυρία Λεπέν να γίνει πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Εκεί θα κριθεί. Όλα τα άλλα είναι λόγια. Είναι ένας πρόλογος χωρίς να έχουμε μπει στο κυρίως θέμα. Το κυρίως θέμα όταν κέρδισε τις εκλογές ήταν να μην έρθει η Λεπέν, τώρα το θέμα είναι πάλι το ίδιο: να μην δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να έρθει επιθετικά η ακροδεξιά στη Γαλλία, κάτι που θα αλλάξει τον εσωτερικό συσχετισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ιδέα και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Κατά τα λοιπά, οι ομιλίες στην Πνύκα, οι ομιλίες στη Σορβόννη είναι εύκολα λόγια, η δύσκολη πράξη είναι αυτή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι δύο λέξεις: Ινδία και dubbing

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε το κλείσιμο της εισήγησης του κ. Βενιζέλου:

«Θα μου επιτρέψετε να πω δυο λέξεις, τις οποίες νομίζω πρέπει να συγκρατήσουμε. Η πρώτη λέξη είναι: Ινδία. Το μέλλον της φιλελεύθερης δημοκρατίας θα κριθεί στην Ινδία. Η Ινδία είναι η πληθυσμιακά μεγαλύτερη χώρα, δύσκολα κυβερνήσιμη, με τεράστια προβλήματα. Εάν καταφέρει η Δύση να κρατήσει την Ινδία στο δημοκρατικό στρατόπεδο, σε αντίθεση με την Κίνα, ο χάρτης θα έχει γραφτεί με ενδιαφέροντα τρόπο για το μέλλον. Κρατήστε το αυτό. Μιλάμε για τη χώρα, που είναι η πολυπληθέστερη και θα είναι στις επόμενες δεκαετίες. Αγγλόφωνη, με ροπή στα πεδία της 4ης και της 5ης βιομηχανικής επανάστασης.

»Η δεύτερη λέξη, η φιλελεύθερη δημοκρατία κινδυνεύει από ένα παγκόσμιο dubbing, που γίνεται εις βάρος της. Πολύ απλά dubbing είναι, ότι κάποιος ανταγωνιστής σου πουλάει σε τιμές φθηνότερες του κόστους. Άρα, υπάρχουν περιοχές που δε σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, “πουλάν” φθηνότερα, χωρίς κόστος προστασίας του κράτους δικαίου. Δεν έχουν δημοκρατικές εγγυήσεις, “πουλάν” φθηνότερα ως αυταρχικά πολιτεύματα. Δε σέβονται το περιβάλλον, «πουλάν» χωρίς περιβαλλοντικούς όρους. Δε σέβονται την παιδική εργασία, “πουλάν” φθηνότερα. Η φιλελεύθερη δημοκρατία λοιπόν, είναι εκτεθειμένη στον κίνδυνο ενός κολοσσιαίου παγκόσμιου dubbing, που γίνεται εις βάρος της. Αυτό είναι πρόβλημα για τη φιλελεύθερη δημοκρατία, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τη Δύση γενικότερα.
Χρειάζεται ένα καινούργιο παγκόσμιο συμβόλαιο, το οποίο ούτως ή άλλως πρέπει να γίνει λόγω και των μεγάλων νομισματικών προβλημάτων που υπάρχουν- είναι η ιστορία ενός νέου Μπρέτον Γουντς (Bretton Woods). Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση που θα την κάνουμε μια άλλη φορά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...