1186
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος στο πάνελ της εκδήλωσης στο Ιντσιτούτο Γκαίτε | INTIMENEWS/ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ

Βενιζέλος: Ο τίτλος «Μένουμε Ευρώπη;», με ερωτηματικό, είναι προφανώς προβοκατόρικος, αλλά…

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2023, 09:01
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος στο πάνελ της εκδήλωσης στο Ιντσιτούτο Γκαίτε
|INTIMENEWS/ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ

Βενιζέλος: Ο τίτλος «Μένουμε Ευρώπη;», με ερωτηματικό, είναι προφανώς προβοκατόρικος, αλλά…

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2023, 09:01

H πολυσυζητημένη εκδήλωση για την υπόθεση των υποκλοπών, υπό τον πολιτικά προκλητικό τίτλο «Μένουμε Ευρώπη;», ατύχησε τρόπον τινά: ενώ αναμενόταν να είναι το πολιτικό γεγονός της εβδομάδας, κυρίως λόγω της εμφάνισης του Βαγγέλη Βενιζέλου –ο κατ’ εξοχήν εκφραστής του μετώπου «Μένουμε Ευρώπη» να νομιμοποιεί μια εκδήλωση που το αμφισβητεί–, συνέπεσε με τη θυελλώδη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης (για την ίδια υπόθεση, των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων).

Ωστόσο και πάλι αυτά που ακούστηκαν και έγιναν στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε είχαν πολιτικό ενδιαφέρον. Κατ’ αρχάς στο ακροατήριο ήταν κυρίαρχη η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ: από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση, έως τον ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη και τον πρώην υπουργό Γιάννη Μουζάλα, επώνυμοι και ανώνυμοι Συριζαίοι έδωσαν το «παρών».

Νίκος Βούτσης και Πέτρος Κόκκαλης στο ακροατήριο (INTIMENEWS)

Αλλά και όσα είπε τελικά ο κ. Βενιζέλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (2012-15), πρώην υπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είχαν πολιτικό αποτύπωμα.

Κατ’ αρχάς ο κ. Βενιζέλος έδωσε απάντηση στις αντιδράσεις που υπήρξαν για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση με θέμα «Μένουμε Ευρώπη; Υποκλοπές δικαιώματα και κράτος δικαίου» και διοργάνωσαν το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Παντείου και η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

«Είναι παράδοξο, ότι αυτή η κίνηση, έστω και αν υποκρύπτει κάποια πολιτική σκοπιμότητα, γίνεται αφορμή για εκδηλώσεις έντονης κριτικής ή και πολιτικής αμφισβήτησης από δικούς μου ομοϊδεάτες, υποτίθεται», είπε με νόημα ο κ. Βενιζέλος, για να συμπληρώσει:

«Ο τίτλος “Μένουμε Ευρώπη;”, με ερωτηματικό, για τον οποίο δεν ρωτήθηκα, είναι προφανώς προβοκατόρικος και πολιτικά εσφαλμένος γιατί έδωσε την αφορμή να επιχειρηθεί η μετάθεση του πεδίου της συζήτησης από τις υποκλοπές της παρούσας περιόδου στην εμπειρία και τις συγκρούσεις της περιόδου 2015-2019, κυρίως στην περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015 και του αλήστου μνήμης δημοψηφίσματος του Ιουλίου που οδήγησε, με τρόπο που υπερέβη κάθε συνταγματική θεωρία, από τη συντριπτική νίκη του “όχι” στην πλήρη αποδοχή και εφαρμογή του “ναι”.

»Ποιος έχει άραγε στα χέρια του το πρωτότυπο του μέτρου της φιλοευρωπαϊκής και αντι-συριζικής συνέπειας; Οφείλω εγώ με το δικό μου “πολεμικό μητρώο” να δώσω διαβεβαιώσεις ή να αποδείξω τίποτα; Πρέπει να σιωπώ επιστημονικά για τις υποκλοπές προκειμένου να μη “επωφεληθεί” ο ΣΥΡΙΖΑ; Το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του οποίου είναι θύμα υποκλοπών, δικαιούται να επικαλείται αυτά που λέω ή είναι ύποπτη και η σχέση με το κόμμα του οποίου υπήρξα αρχηγός και το οποίο ακρωτηριάστηκε σηκώνοντας τραγικά δυσανάλογο βάρος για την αντιμετώπιση της κρίσης;

»Ποιος δικαιούται να λέει τη μία ότι συνεργάζομαι με τον κ. Μητσοτάκη επειδή η κυβέρνηση πρότεινε τη συμμετοχή μου στο Ομάδα υψηλού επιπέδου για το Mέλλον του Συμβουλίου της Ευρώπης που συγκροτήθηκε από τη Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης με επτά μέλη επιλεγμένα ατομικά και όχι με εκπροσώπους κρατών μελών; Και την άλλη ότι θα συνεργαστώ με τον κ. Τσίπρα επειδή επικαλέστηκε την επιστημονική μου θέση για τις υποκλοπές σε απάντηση της διαφωνίας προς την επιστημονική μου θέση που δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης», διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε:

«Είμαι πολιτικά και κομματικά απελεύθερος, απολαμβάνω τη σφαίρα της μεταπολιτικής, αλλά υπερασπίζομαι την επιστημονική μου συνείδηση, σοβαρότητα, αξιοπιστία και κυρίως πειστικότητα. »“Μένουμε Ευρώπη” τελεία, αλλά και άνω και κάτω τελεία. Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς δημοκρατικές αξίες, χωρίς κράτος δικαίου, χωρίς θεμελιώδη δικαιώματα, χωρίς ανεξάρτητη δικαιοσύνη, χωρίς ανεξάρτητες αρχές, χωρίς τη νομολογία του ΔΕΕ και του ΕΔΔΑ, χωρίς το κεκτημένο του θεσμικού και νομικού πολιτισμού της ευρωπαϊκής φιλελεύθερης δημοκρατίας. Αν μετρούσα εχθρούς και φίλους και επιδίωκα να έχω ανά πάσα στιγμή περισσότερους φίλους δεν θα «Μέναμε Ευρώπη». Ήδη από το 2011. Οπότε θα περίττευε και η συζήτηση περί ερωτηματικού ή τελείας» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

♦ Διαβάστε: Ενας καβγάς στο Μένουμε Ευρώπη

Αναφερόμενος στο θέμα των υποκλοπών υποστήριξε ότι προκύπτει «μείζον ζήτημα αφενός εθνικής ασφάλειας, αφετέρου λειτουργίας του κράτους δικαίου και σεβασμού του Συντάγματος».

«Αυτές οι παρακολουθήσεις ήταν νόμιμες ή παράνομες; Μια πράξη δεν καθίσταται νόμιμη όταν φέρει τα εξωτερικά στοιχεία της νόμιμης πράξης αλλά παραβιάζει το Σύνταγμα και τον νόμο, στερείται αιτιολογίας και δεν σέβεται την αρχή της αναλογικότητας. Συνεπώς οι παρακολουθήσεις των ηγετών του στρατεύματος ήταν παράνομες. Αν ήταν νόμιμες, δεν έπρεπε τα συγκεκριμένα πρόσωπα να παραμένουν και μάλιστα επί μακρόν στην ηγεσία του στρατεύματος.

»Ποιος άκουσε ή διάβασε το υλικό των παρακολουθήσεων; Ποιος ήταν αποδέκτης των ενημερωτικών δελτίων; Ποιος έδωσε και ποιες εξηγήσεις στα πρόσωπα αυτά; Ποιο ήταν το κίνητρο και το ζητούμενο της μακράς παρακολούθησης;» διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος, για να συμπληρώσει:

«Δεν μπορεί η θεσμική αντιμετώπιση του ζητήματος των υποκλοπών να είναι αυτή. Δεν αρκεί η απάντηση, “γίνονταν και πριν παράνομες ή αμφίβολης νομιμότητας παρακολουθήσεις, ακόμη και υπουργών”. Δεν αρκεί η απάντηση ότι “δημοσκοπικά το ζήτημα έχασε το ενδιαφέρον του και δεν επηρεάζει τις εκλογικές συμπεριφορές”. Δεν αρκεί η απάντηση, “παραιτήθηκαν οι κκ. Δημητριάδης και Κοντολέων και ανέλαβαν την ευθύνη”. Ποια ευθύνη και σε ποιο θεσμικό επίπεδο. Δεν αρκεί η παραπομπή στις προκαταρκτικές εξετάσεις που επί μήνες διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών χωρίς εμφανές αποτέλεσμα και γνωστό χρονοδιάγραμμα. Δεν αρκεί η ΑΔΑΕ που υπονομεύεται και συκοφαντείται με ακραίο τρόπο. Δεν αρκεί η ΑΠΔΠΧ που ήδη εξέδωσε την πρώτη απόφασή της για το Predator. Δεν αρκεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δεν θα αρκούσε ούτε η ομαλή και εντατική λειτουργία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

»Το ζήτημα της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, του κύρους της και του απορρήτου των επικοινωνιών της που είναι ουσιαστικά στρατιωτικές επικοινωνίες απαιτεί να διαμορφώσει άμεσα μια εύλογη τεκμηριωμένη απάντηση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και να ενημερώσει αξιόπιστα τουλάχιστον τους αρχηγούς των κομμάτων».

Αλιβιζάτος: Η Ελλάδα δεν είναι ορμπανική δημοκρατία

«Η Ελλάδα ανήκει στις φιλελεύθερες δημοκρατίες της Ευρώπης», τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής Συνταγματικού Διακίου του ΕΚΠΑ Νίκος Αλιβιζάτος.

«Δεν είναι “ορμπανική”, δεν είναι καχεκτική δημοκρατία. Είμαστε και μένουμε στη φιλελεύθερη δημοκρατική Ευρώπη και το μεγάλο κατόρθωμα της χώρας μας για το οποίο είναι υπεύθυνη και η σημερινή κυβέρνηση της χώρας μας και η προηγούμενη είναι ότι είχαμε εναλλαγή κυβερνήσεων το 2015 και το 2019 με βελούδινο τρόπο. Λίγες χώρες το έχουν επιτύχει αυτό, είναι μια κατάκτηση της Μεταπολίτευσης την οποία πρέπει να προφυλάξουμε».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα υπό το βάρος, όπως ανέφερε, των 948 καταδικών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Υπάρχει πρόβλημα ανεξαρτησίας του Τύπου αλλά ο Τύπος δεν είναι χειραγωγημένος καθ’ οιονδήποτε τρόπο, όπως χειραγωγείται στην Ουγγαρία του Ορμπάν. Μετά το 1974 είχαμε δεκαοκτώ εκλογικές αναμετρήσεις και όλες ήταν άψογες. Καμία δεν αμφισβητήθηκε ακόμη και στη μεγάλη ένταση της βίας το 2012. Από τον 19ο αιώνα, έχουμε κάνει συνολικά 67 εκλογές. Πρέπει να προφυλάξουμε την γνησιότητα των εκλογών ως “κόρην οφθαλμού”. Ολοι οι διχασμοί στη νεότερη Ελλάδα, ξεκίνησαν από αμφισβήτηση του αποτελέσματος των εκλογών. Μην μπούμε σε αυτή την διαδικασία. Σας παρακαλώ φροντίστε το, ο καθένας από το μετερίζι του».

Καταλήγοντας, ο κ. Αλιβιζάτος έκανε λόγο για ανεπαρκή θεσμικά αντίβαρα και άσκησε κριτική στον τρόπο λειτουργίας της Βουλής για την οποία είπε ότι λειτουργεί με όρους του 19ου αιώνα, ενώ αναφερόμενος στη λειτουργία της Δικαιοσύνης είπε χαρακτηριστικά.

«Η μεγάλη αποτυχία της γενιάς μας ως καθηγητών Πανεπιστημίου, είναι ότι δεν φτιάξαμε καλούς δικαστές. Είναι πολύ λίγοι οι δικαστές που αντιλαμβάνονται σε τι κόσμο ζούμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...