358
Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος κατά τη συζήτηση για τις αποζημιώσεις | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε το παραμικρό για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2019, 15:15
Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος κατά τη συζήτηση για τις αποζημιώσεις
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε το παραμικρό για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2019, 15:15

Την στάση της κυβέρνησης, η οποία είχε παγώσει εδώ και τέσσερα χρόνια το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων για να το ανασύρει μόλις τώρα, επέκρινε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στη Βουλή.

Επισήμανε ότι, εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και να επιτελέσουμε το εθνικό μας καθήκον, τότε άξονάς μας θα πρέπει να είναι η αλήθεια και όχι η αναπαραγωγή στερεοτύπων και η επανάληψη μύθων. «Σήμερα καλούμαστε να αντιληφθούμε πόσο δύσκολο είναι το δίπολο, τα εύκολα λόγια από την μία και από την άλλη οι δύσκολες πράξεις που παράγουν οικονομικό, πολιτικό, αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Οπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, στο σχετικό πόρισμα που συνέταξε η αρμόδια Επιτροπή λείπει η πλήρης καταγραφής των ενεργειών των ελληνικών κυβερνήσεων από την επανένωση της Γερμανίας ώστε να αποδεικνύεται ότι θέτει και διατηρεί το ζήτημα ζωντανό. «Δεν πηγαίνουμε από το 1995 στο 2017» είπε σχετικά.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι το ζήτημα ετέθη επισήμως διπλωματικά σε όλους τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, στην καγκελάριο Μέρκελ, στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στον τέως πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ, στην επίσημη συνάντηση των αντιπροσωπειών. Τόνισε δε ότι η προσπάθειά του ήταν κοινή με τον Αντώνη Σαμαρά.

«Ο,τι λέγαμε στην Ελλάδα, δεν το λέγαμε για εσωτερική κατανάλωση. Επιδόθηκε ρηματικά με διακοίνωση. Δεν έχουν γίνει ενέργειες πολιτικές και διπλωματικές από τον Ιανουάριο του 2015, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Δεν έχει τεθεί το ζήτημα ή -εν πάση περίπτωση- δεν έχει ανακοινωθεί», υπογράμμισε και απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «πρέπει να σπάσει ο φαύλος κύκλος της διπλής γλώσσας. Τα θέματα αυτά δεν μπορούν να είναι αντικείμενο μικροκομματικής πολιτικής, διπλής γλώσσας».

Σχετικά με το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα έπρεπε να περιμένουμε τη λήξη των μνημονίων, για να μην συνδεθούν οι αποζημιώσεις με αυτά, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «τώρα έχει τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη των Πρεσπών, τώρα έχει καταβληθεί η εκκρεμούσα δόση, τώρα πρέπει να συνεχιστεί η διπλωματική πρακτική για να παραμένει το ζήτημα υπό διαβούλευση.

» Εστω μετά από την τυπική έξοδο από το Μνημόνια. Εμείς δεν επιτρέψαμε τη διασύνδεση θεμάτων εξωτερικής πολιτικής με την αγωνία διάσωσης της χώρας», είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να μιλήσει για το τι έκανε και τι δεν έκανε τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...