877
Λάβρος κατά του Επιτρόπου ο Βαγγέλης Βενιζέλος | ΙΝΤΙΜΕnews

Βενιζέλος κατά Μοσκοβισί: Τροφοδοτείς τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2018, 14:26
Λάβρος κατά του Επιτρόπου ο Βαγγέλης Βενιζέλος
|ΙΝΤΙΜΕnews

Βενιζέλος κατά Μοσκοβισί: Τροφοδοτείς τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2018, 14:26

Την έντονη αντίδραση του Βαγγέλη Βενιζέλου προκάλεσε η χθεσινή εμφάνιση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στο ελληνικό κοινοβούλιο -και κυρίως η επίμαχη αναφορά του για το ψηφισμένο μέτρο της περικοπής των συντάξεων.

Εκφράζοντας την ενόχλησή του για τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε την Τρίτη ο γάλλος Επίτροπος και τους πανηγυρισμούς του για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια (έχοντας στο πλευρό του τον Ευκλείδη Τσακαλώτο), ο κ. Βενιζέλος τον κάλεσε -σε ιδιαίτερα αιχμηρό ύφος- να σκεφτεί σοβαρά αν στις αρμοδιότητές της Κομισιόν είναι η ενθάρρυνση και η τροφοδότηση του πολιτικού τυχοδιωκτισμού και του ακραίου εθνικολαϊκισμού στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Μήπως «πρέπει να γιορτάσω την ενσωμάτωση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των ΑΝΕΛ στο ευρωπαϊκό σύστημα; …Οτι εδώ πήραμε ένα εθνικολαϊκιστικό ριζοσπαστικό μόρφωμα και το μετατρέψαμε σιγά-σιγά σε ένα συμβατικό ευρωπαϊκό κόμμα το οποίο ακολουθεί την κεντρική γραμμή, είναι ενδοτικό στο εξωτερικό, δεν φέρνει αντιρρήσεις, αποδέχεται τα πάντα, κλείνει τα θέματα», διερωτήθηκε στον ίδιο τόνο ο πρώην υπουργός για να συνεχίσει την επίθεσή του σε βάρος του Επιτρόπου:

«Ας τον διευκολύνουμε, ας πούμε ότι υπάρχει ένα αφήγημα καθαρής εξόδου, το οποίο είναι ψευδές, ή ας τον διευκολύνουμε, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μη φορτωθεί η παρούσα κυβέρνηση την περικοπή των συντάξεων, που η παρούσα κυβέρνηση ψήφισε στη Βουλή και η παρούσα κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε με το νόμο Κατρούγκαλου, για να διευκολύνουμε τη διατήρηση κάποιων καταστάσεων στην Ελλάδα, το οποίο είναι απολύτως απαράδεκτο από ευρωπαϊκή άποψη, διότι ενθαρρύνει τη συνέχιση των ψεμάτων, των ασαφειών και των κινδύνων του λαϊκισμού».

«Εγώ», είπε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984, «είμαι κατά της περικοπής των συντάξεων, θέλω να εφαρμόζεται το κριτήριο του Συμβουλίου Επικρατείας για το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης, αλλά μπορεί να με διαβεβαιώσει ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος ή ο κ. Μοσκοβισί ότι δεν θα καταρρεύσει μεθαύριο το ασφαλιστικό σύστημα συνολικά, με αδυναμία καταβολής, αρχικά, των επικουρικών συντάξεων, των εφάπαξ και, μετά, και ενός τμήματος των κύριων συντάξεων;»

Γιατί όπως σημείωσε, ο  κ. Μοσκοβισί μπορεί ως μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Οικονομικών να θέλει να εμφανίσει ένα success story, να πει στις κυβερνήσεις ότι η Επιτροπή παράγει ένα έργο, αλλά οι κυβερνήσεις ξέρουν πάρα πολύ καλά, όπως και ο ίδιος ξέρει πάρα πολύ καλά ότι στην Ελλάδα (με τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου) δεν υπάρχει μόνον η εποπτεία που υπάρχει σε άλλες χώρες, όπως είναι η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία, αλλά ένα ολόκληρο υβριδικό σύστημα ενισχυμένης εποπτείας, που λειτουργεί ως προληπτική πιστωτική γραμμή «με όλα τα κακά της, αλλά όχι τα καλά της».

Ομοίως και οι έλληνες πολίτες, συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, «δεν περιμένουν από κανέναν κ. Μοσκοβισί  να τους περιγράψει μία κατάσταση που την ξέρουν και τη βιώνουν και, κυρίως, το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο 2014, μία κατάσταση που άλλαζε, κατεστράφη μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015, με αποτέλεσμα να μπει η χώρα στη δευτερογενή κρίση της τελευταίας τριετίας.

Επικαλούμενος τη διαδρομή και την εμπειρία του κ. Μοσκοβισί ως υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεως Ολάντ, αλλά και ως διάδοχος του Ολι Ρεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και τη συνεργασία τους όταν εκείνος είχε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών, ο Βαγγέλης Βενιζέλος τόνισε πως ο Επίτροπος γνωρίζει πως δεν έχει νόημα να παρουσιάζεις ένα δήθεν success story, λέγοντας ότι αλλάζει η κατάσταση και η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο.  «Για να πάει πού;» παρατήρησε χαρακτηριστικά. «Πού πάει η Ελλάδα βγαίνοντας από το μνημόνιο; Πηγαίνει στις αγορές; Δεν υπάρχουν αγορές, γι’ αυτό υπάρχει το ταμειακό απόθεμα ασφάλειας, γι’ αυτό υπάρχει cash buffer για τα επόμενα δύο χρόνια και το μεγάλο ζήτημα είναι μετά τα δύο χρόνια, επί των ημερών της επόμενης κυβέρνησης, αν θα μπορέσει η Ελλάδα σιγά-σιγά να πάει στις αγορές και να λειτουργεί ως ένα φυσιολογικό κράτος».

«Τσίπρας-Καμμένος δεν έχουν ραχοκοκαλιά, ούτε όριο»

Στη συνέντευξή του, εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε ιδιαίτερα οξύς έναντι του Αλέξη Τσίπρα και του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου με αφορμή το κυβερνητικό θέατρο του παραλόγου που παίζεται τις τελευταίες ημέρες με τις απειλές του προέδρου του ΑΝΕΛ για πρόωρο τέλος στη συγκυβέρνηση και από την άλλη τις δηλώσεις του ότι θα πάει μέχρι τέλους με τον Πρωθυπουργό.

«Ο Καμμένος γελοιοποιεί τα πάντα, γελοιοποιεί το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης, γελοιοποιεί ένα εθνικό θέμα, όπως είναι το ζήτημα των σχέσεών μας με τα Σκόπια και, βεβαίως, γελοιοποιεί και το ρόλο του ως κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Άμυνας, διότι η συμπεριφορά αυτή είναι μία συμπεριφορά που αντιβαίνει στην κοινή λογική και ισοπεδώνει τα πάντα. Δεν μας επιτρέπει να έχουμε πια κανένα σοβαρό κριτήριο για την αξιολόγηση των πολιτικών συμπεριφορών, γιατί όλα έχουν γίνει, πραγματικά, κενά περιεχομένου. Είναι αυτή η υδαρής κατάσταση για την οποία έχω μιλήσει», σχολίασε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Το κυβερνητικό σχήμα, και τα δύο κόμματα, οι εταίροι, αυτοί οι άνθρωποι που ασκούν την εξουσία, δεν είναι σε στερεά κατάσταση, δεν πιστεύουν πουθενά, δεν έχουν ραχοκοκαλιά, δεν υπάρχει όριο, δεν υπάρχει αξιακό κριτήριο, δεν υπάρχει συνειδησιακή ευαισθησία, δεν είναι ούτε καν ένα υγρό το οποίο, εν πάση περιπτώσει, έχει μία σαφή μορφή, είναι αυτό το υδαρές πράγμα, το οποίο παίρνει τη μορφή του δοχείου στο οποίο κάθε φορά τοποθετείται», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Μόνο κριτήριο, υπογράμμισε στην αναφορά του για τους κυβερνητικούς συμμάχους ο κ. Βενιζέλος, είναι η συνέχιση της παραμονής στην εξουσία, και «μάλιστα με έναν τρόπο που παραβιάζει κάθε έννοια δημοκρατικής αρχής και ευαισθησίας. Διότι εδώ διαφωνούν στα ουσιώδη, προετοιμάζουν το πολιτικό διαζύγιό τους, αλλά βεβαίως παραμένουν και ασκούν την εξουσία».