255
«Ανάπηρο» Σώμα χωρίς πραγματική εξουσία ή αρχή κατέστησε το κοινοβούλιο της χώρας του ο Μαδούρο | Reuters

Βενεζουέλα: Το κοινοβούλιο κήρυξε παράνομη τη νέα θητεία Μαδούρο

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2019, 10:07
«Ανάπηρο» Σώμα χωρίς πραγματική εξουσία ή αρχή κατέστησε το κοινοβούλιο της χώρας του ο Μαδούρο
|Reuters

Βενεζουέλα: Το κοινοβούλιο κήρυξε παράνομη τη νέα θητεία Μαδούρο

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2019, 10:07

Παράνομη κηρύχθηκε από το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας (που ελέγχεται από την αντιπολίτευση) η νέα θητεία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, η οποία ξεκινά στις 10 Ιανουαρίου.

Στις εκλογές – παρωδία του περασμένου Μαΐου, που σημαδεύτηκαν από τη μεγάλη αποχή και το μποϊκοτάζ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο 56χρονος Μαδούρο επανεξελέγη για μια νέα εξαετή θητεία.

“Επαναβεβαιώνουμε τον παράνομο χαρακτήρα (της προεδρίας) του Νικολάς Μαδούρο (…). Από τις 10 Ιανουαρίου θα σφετεριστεί την προεδρία και η Εθνοσυνέλευση αυτή θα αποτελεί κατά συνέπεια την μόνη νόμιμη εκπροσώπηση του λαού”, δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γουαΐδο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαμόρφωσης των απαραίτητων συνθηκών για μια μεταβατική κυβέρνηση και την προκήρυξη ελεύθερων εκλογών”.

Παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα  στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για να “αποκατασταθεί η δημοκρατία” στη Βενεζουέλα.

Παρ΄όλα αυτά, το ψήφισμα του κοινοβουλίου έχει μόνον συμβολικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι από τις αρχές του 2016 το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο είναι γνωστό ότι πρόσκειται στην κυβέρνηση, κήρυξε άκυρες όλες τις αποφάσεις που υιοθετεί το κοινοβούλιο.

Αντίστοιχα στο κενό είχε πέσει και τον Ιανουάριο του 2017 η προσπάθειά του να πετύχει την πρόωρη αποπομπή του Μαδούρο για «αμέλεια στην εκτέλεση καθήκοντος».

«Τίποτε δεν θα βγει από το κοινοβούλιο που να μπορεί να έχει τον παραμικρό αντίκτυπο», σημείωσε ο Πέτερ Άκιμ, του κέντρου αναλύσεων Ενδοαμερικανικός Διάλογος (IAD), «αφού του έχουν αφαιρέσει την εξουσία και την αρχή του».

«Τα χέρια μας είναι δεμένα» αναγνώρισε επίσης η βουλευτής της αντιπολίτευσης Ντέλσα Σολορθάνο.

Ο Χουάν Γουαΐδο σημείωσε ωστόσο ότι η αντιπολίτευση προβλέπει και περαιτέρω δράση, την οποία δεν διευκρίνισε, για να αναγκάσει τον Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...