419
Διαδηλωτής κατά του Μαδούρο με ενα λεωφορείο να καίγεται στο φόντο | REUTERS

Βενεζουέλα: Σε εξέλιξη στρατιωτική εξέγερση για την ανατροπή του Μαδούρο

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2019, 15:12
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/04/2019 19:28
Διαδηλωτής κατά του Μαδούρο με ενα λεωφορείο να καίγεται στο φόντο
|REUTERS

Βενεζουέλα: Σε εξέλιξη στρατιωτική εξέγερση για την ανατροπή του Μαδούρο

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2019, 15:12
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/04/2019 19:28

Την εμπλοκή του στρατού της Βενεζουέλας για την απομάκρυνση του Νικολάς Μαδούρο από την προεδρία, ζήτησε την Τρίτη ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος, Χουάν Γκουαϊντό.

Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γκουαϊντό, βρίσκονται γύρω του άνδρες με στρατιωτικές στολές και τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα σε στρατιωτική βάση του Καράκας.

Στο ίδιο βίντεο, ανήγγειλε την «τελική φάση» της «Επιχείρησης Ελευθερία» για την απομάκρυνση του αριστερού προέδρου Μαδούρο.

«Η τελική πράξη του τέλους του σφετερισμού της εξουσίας ξεκίνησε σήμερα», είπε. «Σήμερα, γενναίοι στρατιώτες, γενναίοι πατριώτες, γενναίοι άνδρες προσηλωμένοι στο σύνταγμα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας».

Στο βίντεο, μιλούσε δίπλα σε άνδρες με στρατιωτική στολή και στον πολιτικό της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες, ο οποίος έχει τεθεί υπό κατ΄οίκον περιορισμό.

Ο υπουργός Πληροφοριών της Βενεζουέλας Χόρχε Ροντρίγκες ανέφερε σε ένα tweet πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα «προδοτών στρατιωτικών» που επιδιώκουν να προωθήσουν ένα πραξικόπημα.

Διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο, 1η Μαΐου, περιλαμβανομένης της «μεγαλύτερης πορείας στην ιστορία της Βενεζουέλας», όπως την αποκαλεί ο Γουαϊντό, στο πλαίσιο της «οριστικής φάσης» της προσπάθειάς του να αναλάβει την εξουσία προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές.

Γκουαϊδό στη DW: Oι ένοπλες δυνάμεις δεν στηρίζουν πια τον Μαδούρο

Εξάλλου, ο Χουάν Γκουαϊντό παραχώρησε τηλεφωνική συνέντευξη στη Deutsche Welle δηλώνοντας: «Οι ένοπλες δυνάμεις δεν στηρίζουν πια τον Νικολάς Μαδούρο, συντάσσονται με την αλλαγή, τον λαό και το Σύνταγμα. Στην περίπτωση της Βενεζουέλας υπήρξε σφετερισμός εξουσίας. Υπήρξαν πολλές διώξεις στους κόλπους του στρατού, όχι μόνο από τις μυστικές υπηρεσίες της Βενεζουέλας αλλά και της Κούβας. Eίναι προφανές ότι η πλειοψηφία του λαού, η διεθνής κοινότητα και οι ένοπλες δυνάμεις δεν στηρίζουν πια τον Μαδούρο».

Τεθωρακισμένα του Μαδούρο παρέσυραν διαδηλωτές

Σοκάρουν οι εικόνες από τη Βενεζουέλα, όπου έχουν ξεσπάσει αναταραχές, μετά το κάλεσμα του Χουάν Γκουαϊντό για εξέγερση.

Στους δρόμους έχουν βγει υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της Βενεζουέλας, αλλά και ο στρατός.

Σοκαριστικό βίντεο δείχνει τη στιγμή που τεθωρακισμένο όχημα της εθνοφρουράς έπεσε πάνω σε διαδηλωτές, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη στρατιωτική βάση στο Καράκας, όπου είχε εμφανιστεί νωρίτερα ο Γκουαϊντό.

Στον αυτοκινητόδρομο, απέναντι από τη βάση Λα Καρλότα, βρίσκονταν τρία τεθωρακισμένα οχήματα, απέναντι στους εκατοντάδες διαδηλωτές, και πίσω από τα οχήματα μια σειρά στρατιωτών. Ενα από τα οχήματα εκτόξευε νερό στους διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν γύρω του.

Κάποια στιγμή, το τεθωρακισμένο επιτάχυνε και έπεσε πάνω σε διαδηλωτές και σταμάτησε, περιγράφει το Reuters. Ομως, άλλο τεθωρακισμένο όχημα έπεσε απευθείας πάνω στους συγκεντρωμένους, τσαλαπατώντας τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...