418
Ο Λεοπόλντο Λόπεζ χαιρετά υποστηρικτές του, το 2017, όταν βγήκε από τη φυλακή και τέθηκε σε κατ'οίκον περιορισμό, στο Καράκας | YouTube

Βενεζουέλα: Λεοπόλντο Λόπεζ, το πρόσωπο πίσω από τον Χουάν Γκουαϊντό

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2019, 14:06
Ο Λεοπόλντο Λόπεζ χαιρετά υποστηρικτές του, το 2017, όταν βγήκε από τη φυλακή και τέθηκε σε κατ'οίκον περιορισμό, στο Καράκας
|YouTube

Βενεζουέλα: Λεοπόλντο Λόπεζ, το πρόσωπο πίσω από τον Χουάν Γκουαϊντό

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2019, 14:06

Πίσω από την ξαφνική άνοδο του Χουάν Γκουαϊντό στο προσκήνιο της πολιτικής σκηνής της Βενεζουέλας βρίσκεται ο Λεοπόλντο Λόπεζ, ηγέτης της αντιπολίτευσης της χώρας, ο οποίος φυλακίστηκε από τον Νικολάς Μαδούρο το 2014 και τέθηκε σε κατ’οίκον περιορισμό το 2017.

Ο 47χρονος Λόπεζ ισχυρίζεται ότι είναι μακρινός συγγενής του Σιμόν Μπολιβάρ, του στρατηγού που απελευθέρωσε τη χώρα από τους Ισπανούς κατακτητές τον 19ο αιώνα. Οπως πολλά μέλη της ελίτ της Βενεζουέλας, πήγε σχολείο στις ΗΠΑ και πανεπιστήμιο στο Χάρβαρντ, όπου φοίτησε στη σχολή πολιτικής διοίκησης.

Οταν επέστρεψε στη Βενεζουέλα, ίδρυσε το κόμμα Δικαιοσύνη Πρώτα μαζί με τους Χούλιο Μπόρχες και Ενρίκε Καπρίλες το 1992, την ίδια χρονιά που ο Ούγκο Τσάβεζ πραγματοποίησε αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος για να ανέλθει στην εξουσία.

Αργότερα, ο Λόπεζ αποχώρησε από το κόμμα και ίδρυσε νέο, τη Λαϊκή Θέληση, που είναι μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Οι επικριτές του όμως, τον κατηγορούν ότι δεν έχει δικές του προτάσεις και ότι η μοναδική του πολιτική θέση είναι η σκληροπυρηνική ρητορική κατά του τσαβισμού -του μεγάλου και καλά οργανωμένου κινήματος, που ξεπήδησε από τις πολιτικές του Τσάβεζ και στοχεύει στην κοινωνική ισότητα για τους φτωχούς και τους αδύναμους μέσω εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων.

Το 2000, ο Λόπεζ εξελέγη δήμαρχος του Τσακάο, μίας πλούσιας συνοικίας του Καράκας και αργότερα επανεξελέγη. Το 2008, ο Τσάβεζ του απαγόρευσε να είναι ξανά υποψήφιος, καθώς ήταν κατηγορούμενος για συμμετοχή στο πραξικόπημα του 2002, που απομάκρυνε για λίγο τον πρόεδρο της Βενεζουέλας από την εξουσία.

Τον Φεβρουάριο του 2014, συνελήφθη με εντολή του διαδόχου του Τσάβεζ, Νικολάς Μαδούρο, επειδή πρωτοστατούσε στις διαδηλώσεις εναντίον του. Πέρασε οκτώ μήνες στην απομόνωση στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Ρέμο Βέρντε, έξω από το Καράκας.

Οπως αναφέρει η Guardian, τις συζητήσεις και επαφές με τους πολιτικούς του συμμάχους και ακτιβιστές ανέλαβε, για λογαριασμό του, η σύζυγός του, Λίλιαν Τιντόρι.

Η Λίλιαν Τιντόρι, σύζυγος του Λεοπόλντο Λόπεζ, σε διαδήλωση στο Καράκας. Πηγή: Reuters

Η φυλάκισή του τον έκανε ήρωα και εκτόξευσε στα ύψη τη δημοτικότητά του. Το πρόσωπό του έγινε πόστερ μπλουζάκια, που φορούσαν οι υποστηρικτές του σε διαδηλώσεις.

Το 2017, ο Λόπεζ μεταφέρθηκε στο σπίτι του, όπου κρατείται, από τότε, σε κατ’οίκον περιορισμό. Ετσι μπόρεσε να έρθει σε επαφή με τον Γκουαϊντό, ενώ η σύζυγός του και άλλα μέλη του κόμματος συνάντησαν ηγέτες και διπλωμάτες σε όλο τον κόσμο.

Ο Λόπεζ ήταν αυτός που με τις παρασκηνιακές του κινήσεις «τοποθέτησε» τον Γκουαϊντό πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, όταν ο Μαδούρο ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του στον Ιανουάριο, ενώ λίγες μέρες αργότερα, αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...