445
Ούτε οι υπεύθυνοι ειδικών εφέ του «Αβαταρ» δεν θα μπορούσαν να μετατρέψουν το χρώμα των νερών του Μεγάλου Καναλιού σε τόσο βαθύ πράσινο | Vigili del Fuoco/REUTERS

Βενετία: Γιατί βάφτηκε βαθυπράσινο το νερό στο Μεγάλο Κανάλι;

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2023, 22:05
Ούτε οι υπεύθυνοι ειδικών εφέ του «Αβαταρ» δεν θα μπορούσαν να μετατρέψουν το χρώμα των νερών του Μεγάλου Καναλιού σε τόσο βαθύ πράσινο
| Vigili del Fuoco/REUTERS

Βενετία: Γιατί βάφτηκε βαθυπράσινο το νερό στο Μεγάλο Κανάλι;

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2023, 22:05

Οποιος έχει ταξιδέψει στη Βενετία γνωρίζει ότι, ειδικά σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου, τα νερά της δείχνουν θολά και αναδύουν μια τουλάχιστον ενοχλητική μυρωδιά. Οι τουρίστες με τα σκουπίδια τους και τα ρυπογόνα σκάφη έχουν θολώσει εδώ και καιρό τις πλωτές οδούς της ιταλικής πόλης, ωστόσο λίγοι περίμεναν να δουν μια λαμπερή πράσινη ουσία να διαρρέει το Μεγάλο Κανάλι.

Οι ντόπιοι εντόπισαν τον έντονο χρωματισμό κοντά στη γέφυρα του Ριάλτο, περίπου στις 9.30 το πρωί της περασμένης Κυριακής. Αφού το κατήγγειλαν στην αστυνομία, οι Αρχές οργάνωσαν έκτακτη σύσκεψη για να καθορίσουν τα αίτια του φαινομένου. Καθώς η μέρα περνούσε, έξυναν ακόμα τα κεφάλια τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Το υγρό μπορεί να εισήχθη στο κανάλι αν κάποιος έριξε μια χημική ουσία που συνήθως χρησιμοποιείται για να εντοπίσει διαρροές νερού, λέει ο Μικέλε ντι Μπάρι, επικεφαλής της τοπικής νομαρχίας. Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίστηκαν ότι ο χρωματισμός ίσως δημιουργήθηκε με μια ιχνογραφική ουσία γνωστή ως φλουορεσκεΐνη.

Αλλοι πιστεύουν ότι το εφέ προκλήθηκε από φυσική ουσία. «Στην πόλη οι άνθρωποι μιλούν για ένα ιαπωνικό φύκι» δήλωσε στην εφημερίδα Corriere del Veneto ο Αλντο Ρεάτο, πρόεδρος της ένωσης γονδολιέρων της Βενετίας. «Ακόμα δεν ξέρουμε αν το έριξε κάποιος στο κανάλι ή όχι».

Αξιωματούχοι της υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος Arpa επιθεώρησαν το κανάλι με βάρκες που χειρίζονταν οι πυροσβέστες, ανέφερε η υπηρεσία στο Twitter. Σκοπεύουν να αναλύσουν τις ιδιότητες του νερού που συλλέγεται από την αστυνομία. «Δεν έχουμε εντοπίσει επικίνδυνες καταστάσεις για την υγεία του πληθυσμού» σημειώνει ο Ντι Μπάρι για τα προκαταρκτικά ευρήματα.

Περίπου 5.000 τουρίστες από 40 χώρες κατέβηκαν την Κυριακή στη Βενετία για να λάβουν μέρος στο Vogalonga, μια ρεγκάτα, με τους  συμμετέχοντες να κωπηλατούν μια διαδρομή 30 χλμ., ξεκινώντας από τη λεκάνη του Αγίου Μάρκου. Η ρεγκάτα εγκαινιάστηκε το 1975, ως ενέργεια διαμαρτυρίας για τον αριθμό των μηχανοκίνητων σκαφών που ρυπαίνουν τα κανάλια της Βενετίας.

Οι ειδικοί σχολιαστές αρχικά αναρωτήθηκα μήπως πίσω από το μυστηριώδες γεγονός κρύβονταν περιβαλλοντικοί ακτιβιστές. Ωστόσο, η Ultima Generazione (Τελευταία Γενιά) κρατάει αποστάσεις από το συμβάν. Η ομάδα ακτιβιστών για το κλίμα είχε ρίξει αραιωμένο φυτικό άνθρακα στη Φοντάνα ντι Τρέβι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, βάφοντας τα νερά του συντριβανιού της Ρώμης μαύρα.

Οι ομοιότητες μεταξύ του μυστήριου φαινομένου και ενός άλλου παρόμοιου, πριν από περισσότερα από 50 χρόνια, οδήγησαν ορισμένους στο συμπέρασμα ότι ένας καλλιτέχνης ίσως ήταν υπεύθυνος. Κατά τη διάρκεια της Μπιενάλε της Βενετίας το 1968, ο καλλιτέχνης και οικολόγος Νίκολας Γκαρθία Ουριμπούρου έκανε τα νερά της Βενετίας πράσινα ρίχνοντας στα κανάλια της φλουορεσκεΐνη.

Το καλοκαίρι του 2020, όταν η Βενετία ερήμωσε από τουρίστες, κατά τη διάρκεια των περιορισμών για την Covid-19, τα θολά νερά της πόλης έγιναν ξανά κρυστάλλινα, οδηγώντας σε αύξηση των αναφερόμενων θεάσεων ψαριών και δελφινιών στα κανάλια της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...