354
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη Βουλή | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις: Θα διαλύονται παρουσία εισαγγελέα

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2020, 21:04
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη Βουλή
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις: Θα διαλύονται παρουσία εισαγγελέα

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2020, 21:04

Βελτιωτικές ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μεταξύ των αλλαγών προβλέπεται η παρουσία εισαγγελέα σε περίπτωση που η αστυνομία ή κάποια άλλη αρχή χρειαστεί να διαλύσει μια πορεία.

Το θέμα είχε θίξει την ομιλία του και ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης λέγοντας ότι το δικό του σχέδιο προβλεπόταν η παρουσία εισαγγελέα.

Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η εκάστοτε αστυνομική αρχή δεν θα προχωρά από μόνη της σε τέτοιου είδους ενέργειες που ενδεχομένως να πυροδοτήσουν ένταση, αλλά υπό την παρουσία δικαστικού λειτουργού.

Μάλιστα, ανέφερε ότι όταν κάνει απεργία μια τριτοβάθμια οργάνωση δεν έχει κανείς την απαίτηση να ληφθούν μέτρα για να περιορίσουν τη συγκέντρωση. «Δημιουργήθηκε καμία φορά ζήτημα με το ΠΑΜΕ;», αναρωτήθηκε ο υπουργός προσθέτοντας, ωστόσο, ότι κάθε μέρα εμφανίζονται πολλές μικρές συγκεντρώσεις 50 ή 80 ατόμων που αναστατώνουν τους ανθρώπους υπέρμετρα. «Θα μπορούσαν να πάνε στο πεζοδρόμιο ή σε ένα ρεύμα και να κάνουν οι πολίτες τη δουλειά τους», υπογράμμισε.

Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχει σχετική πρόβλεψη σε περίπτωση που ο αστυνομικός διευθυντής καταχραστεί την εξουσία.

«Θα πάρουν άδεια όλοι και θα ορίσουν έναν οργανωτή και εάν ο διευθυντής κάνει κατάχρηση εξουσίας και πάμε στις εγγυήσεις, τότε υπάρχουν δικαστικές εγγυήσεις. Μπορεί να πάρει προσωρινή διαταγή χωρίς έχει να χορηγηθεί αίτηση ακύρωσης. Μετά μπορεί να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα».

Σύμφωνα με τον υπ. Προστασίας του Πολίτη, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένη με τον τρόπο που διεξάγεται η πορεία. «Ούτε καν οι ίδιοι που διαδηλώνουν. Ξέρετε κανένα να είναι ευχαριστημένος; Διότι έχουν ψηφιστεί νόμοι πολύ παλιά και είναι ανεπίκαιροι. Υπάρχει αναντιστοιχία των αναγκών των πολιτών και της πραγματικότητα και αυτό το κενό ερχόμαστε να καλύψουμε», σημείωσε.

Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση που έχει υιοθετήσει τη ρητορική περί επαναφοράς χουντικών νόμων:

«Ακούγεται από την αντιπολίτευση ότι εμποδίζουμε όποιον πολίτη θέλει να ασκήσει το δικαίωμα του συνέρχεστε. Πείτε μου μια παράγραφο ένα άρθρο μια διάταξη που εμποδίζει πολίτη να διαδηλώσει. Δεν υπάρχει καμία. Ο νόμος επιχειρεί να κατοχυρώσει το συνταγματικό δικαίωμα ο πολίτης να εκφράζει τη διαμαρτυρία του, ώστε να εκπληρώνεται το δικαίωμα να συνέρχεστε. Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί στους ατραπούς της ακροδεξιάς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...