185
Πυρηνικό εργοστάσιο στο Βέλγιο | Shutterstock

Βέλγιο: Χάπια ιωδίου στους πολίτες για το ενδεχόμενο πυρηνικού ατυχήματος

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2018, 23:30
Πυρηνικό εργοστάσιο στο Βέλγιο
|Shutterstock

Βέλγιο: Χάπια ιωδίου στους πολίτες για το ενδεχόμενο πυρηνικού ατυχήματος

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2018, 23:30

Eκδηλη ανησυχία έχει προκαλέσει στο Βέλγιο η κίνηση της κυβέρνησης να προμηθευτεί και να αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες χαπιών ιωδίου, προκειμένου να τα προμηθεύσει στους πολίτες για το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού ατυχήματος.

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν στο βελγικό Τύπο, η κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα σχέδιο επείγουσας αντίδρασης, ώστε να είναι έτοιμη και να ανταπεξέλθει σε μία πιθανή πυρηνική επίθεση ή σε περίπτωση ατυχήματος.

Κατά τον Guardian, το σχέδιο υπογράφει η Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων και, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, αφορά τους κατοίκους που ζουν σε μία ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τους πέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες που διαθέτει το Βέλγιο.

Ωστόσο, το πλάνο επεκτείνεται σε όλη την επικράτεια της χώρας, ενώ ειδοποιήθηκαν οι νέοι κάτω των 18 και οι έγκυες γυναίκες, να σπεύσουν και να προμηθευτούν μία συσκευασία με χάπια ιωδίου, ώστε να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.

Στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται η εκκένωση περιοχών μέσω ενός συστήματος αυτόματης ειδοποίησης, ώστε να επισπευσθεί ο χρόνος αντίδρασης.

Οι αρμόδιοι δήλωσαν ότι το νέο αυτό σχέδιο αντίδρασης σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος εντάσσεται στο πλαίσιο της ανανέωσης των πλάνων για την προστασία των πολιτών του Βελγίου, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για την εκάστοτε κυβέρνηση.