425
Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος στην παρουσία του στην εκπομπή «Αταίριαστοι», με τους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο | ΣΚΑΪ TV

Βατόπουλος: Τι έχει συζητηθεί στην Επιτροπή για τα «προνόμια» εμβολιασμένων

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2021, 11:54
Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος στην παρουσία του στην εκπομπή «Αταίριαστοι», με τους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο
|ΣΚΑΪ TV

Βατόπουλος: Τι έχει συζητηθεί στην Επιτροπή για τα «προνόμια» εμβολιασμένων

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2021, 11:54

Μια ματιά στο τι συζητούν αυτήν την περίοδο τα μέλη της περίφημης επιτροπής των λοιμωξιολόγων μας προσέφερε την Τρίτη ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής, ο οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός ότι ήδη υπάρχουν σκέψεις για διαφορετική αντιμετώπιση των εμβολιασμένων από όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, αποκηρύσσοντας παράλληλα τα περί πολιτών «δύο ταχυτήτων».

Μιλώντας την Τρίτη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι», ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε κατ’ αρχάς ότι η χρήση μάσκας θα μας ακολουθεί για καιρό και είναι το τελευταίο που θα αποχωριστούμε. Είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα πετάξουμε εύκολα τις μάσκες» καθώς πρόκειται για ένα μέτρο ατομικής προστασίας που μπορεί να μην είναι ευχάριστο, αλλά δεν εμποδίζει τη ζωή των πολιτών.

Εξήγησε ότι ακόμη και οι εμβολιασμένοι μπορεί να είναι μεταδοτικοί σε μικρό βαθμό και, συνεπώς, όσο βρίσκεται υψηλά η συχνότητα της νόσου με πολλά κρούσματα, πρέπει οι πάντες να φορούν μάσκα. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι σε μια μάζωξη στην οποία άπαντες είναι εμβολιασμένοι, θα μπορούσε να γίνει συζήτηση να αφαιρείται η μάσκα.

Για τα προνόμια εμβολιασμένων, ο καθηγητής τόνισε ότι έχει γίνει συζήτηση στην επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, αλλά δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Η σκέψη, πρόσθεσε, είναι να μην έχει ο εμβολιασμένος παραπάνω δικαιώματα, όμως στις περιστάσεις όπου θα χρειάζεται η διεξαγωγή rapid test, να μην το κάνει. Ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι η σκέψη αυτή έχει την έννοια του δικαίου, καθώς όλοι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι συζητείται το θέμα σημαίνει ότι σύντομα θα το βρούμε μπροστά μας. Η κυβέρνηση έχει πει ότι δεν είναι της παρούσης, αλλά θα είναι όταν αποκτήσουν όλες οι ηλικιακές ομάδες πρόσβαση στα εμβόλια –κάτι που δεν αργεί ιδιαίτερα.

Σχετικά με το ένα self test για εργαζόμενους και μαθητές, ο καθηγητής είπε ότι έχει γίνει μεγάλη συζήτηση και ότι η Eπιτροπή έχει μιλήσει για δύο self tests, «και μάλιστα είχε πει τουλάχιστον ένα τεστ», ωστόσο υπάρχουν οργανωτικά θέματα και θέματα επάρκειας. Oπως τόνισε, πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση, κατά την οποία πρέπει να γίνονται 5 εκατ. τεστ την εβδομάδα.

«Θα έπρεπε πιο σωστά να κάνουμε δύο, αλλά πρέπει κανείς να βλέπει και τα διαχειριστικά, τα οργανωτικά θέματα», ανέφερε ο καθηγητής.

Σχετικά με τα περί αθηναϊκής ή ελληνικής μετάλλαξης, τόνισε ότι η ονοματολογία των ποικιλιών του ιού είναι μια υπόθεση που δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, αλλά καλό είναι να προσέχει κανείς τα ονόματα που δίνει. Εξήγησε ότι η εν λόγω ποικιλία του ιού δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα και χρειάζεται προσοχή, καθώς μπορεί επιστημονικά το όνομα να μην παίζει ρόλο, αλλά είναι τεράστια η σημασία στο πώς το εισπράττουν ο κόσμος και ο τουρισμός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News