325
Ιστορική νίκη του υλισμού: ταπεινά, αδίστακτα στομάχια χορταίνουν με γερμανικό πνεύμα στα μουσεία του Βερολίνου | Shutterstock

Βάρβαρα ζωύφια κατατρώγουν τα μουσεία του Βερολίνου!

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2019, 21:15
Ιστορική νίκη του υλισμού: ταπεινά, αδίστακτα στομάχια χορταίνουν με γερμανικό πνεύμα στα μουσεία του Βερολίνου
|Shutterstock

Βάρβαρα ζωύφια κατατρώγουν τα μουσεία του Βερολίνου!

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2019, 21:15

Μόνο στο Βερολίνο περί τα 35 είδη ζωυφίων ζουν μέσα στα μουσεία και κατατρώγουν τα εκθέματα. Πρόκειται για λαίμαργα έντομα που αγαπούν να τρέφονται με άμυλο και ζάχαρη και αφομοιώνουν την κυτταρίνη. Τα παλαιά βιβλία και χειρόγραφα είναι το καλύτερό τους πιάτο, διότι απολαμβάνουν το χαρτί και την κόλλα όσο τίποτε άλλο, αλλά και με τα υπόλοιπα εθέματα βολεύονται. Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, για τις βιβλιοθήκες και τα μουσεία αυτά τα ζωύφια είναι σκέτη καταστροφή. Το γερμανικό φύλλο FAZ γράφει ότι, πλέον, τα 15 μουσεία και oι 19 κρατικές συλλογές του Βερολίνου διαθέτουν ειδικό σύμβουλο αντιμετώπισης των παρασίτων!

Ο Μπιλ Λάντσμπεργκερ είναι ο εντομολόγος που συντονίζει το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών μικροοργανισμών, δηλαδή το κεντρικό γραφείο το οποίο είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των παρασίτων στα μουσεία του Βερολίνου. Η μάχη κατά αυτών των βλαβερών εντόμων μάλιστα δίνεται χωρίς χημικά μέσα, αλλά μόνο με φυσικές μεθόδους, επειδή τα δηλητήρια έχουν απαγορευτεί εδώ και χρόνια. Στα μικρότερα, επαρχιακά μουσεία πάντως, τα οποία διαθέτουν λιγότερους πόρους και λιγότερο προσωπικό σε σύγκριση με τα βερολινέζικα, κάθε μορφή απολύμανσης έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί. Είναι και οι συλλογές τους μεγάλες, παρατηρεί η FAZ. Σε όλα αυτά τα γερμανικά ιδρύματα, λοιπόν, κυριαρχούν οι σκόροι, τα «ψαράκια» και τα σαράκια.

Η μάχη κατά της ταπεινότερης ζωικής μορφής δίνεται με μακροπρόθεσμες στρατηγικές πρόληψης που βασίζονται σε απλές μεθόδους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο απαγορεύεται η εισαγωγή ανθοδεσμών στα μουσεία του Βερολίνου. Ακόμη και οι εργαζόμενοι στο Μουσείο Bode αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο τους. Μόλις εγκαταλείψουν τις παλαιότερες συλλογές, τα παράσιτα επισκέπτονται τα πιο σύγχρονα έργα τέχνης. (Είναι σαν να αλλάζει ο άνθρωπος το στέκι του για το κολατσιό ή την ταβέρνα του.) Προσφάτως στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που στεγάζεται στο παλιό Hamburger Bahnhof, σε γλυπτό του Κίφερ, το οποίο συνδύαζε μέταλλα με φρέσκα μπιζέλια, επιτέθηκαν μικρά σκαθάρια. Για την καταπολέμησή τους, χρησιμοποιήθηκαν αράχνες για να τα εξολοθρεύσουν. Το κοινό δεν παρατήρησε τίποτα από τη σφαγή που συνετελέσθη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...