185
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν στις 25 Οκτωβρίου | REUTERS/Kevin Lamarque

Βαρθολομαίος: «Σκασίλα μου» αν δεν με μνημονεύουν στη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2021, 22:35
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν στις 25 Οκτωβρίου
|REUTERS/Kevin Lamarque

Βαρθολομαίος: «Σκασίλα μου» αν δεν με μνημονεύουν στη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2021, 22:35

Με ασυνήθιστα υψηλούς τόνους και μιλώντας για αγνωμοσύνη εκ μέρους της Ρωσίας καταφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά του Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο δεν τον μνημονεύει εκκλησιαστικά.

Σε ομιλία του την Παρασκευή στο αρχιεπισκοπικό συμβούλιο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Νέα Υόρκη, ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε για πρώτη φορά ανοιχτά την απογοήτευσή του για το επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη Ρωσία επειδή παραχώρησε αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Τα τελευταία χρόνια, είπε, «η Ορθοδοξία δοκιμάζεται από μία αγνώμονα συμπεριφορά της Ρωσίας προς τη Μητέρα της Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο». Πρόσθεσε ότι  «εμείς τους δώσαμε τα φώτα, το αλφάβητο. Και τελικά, όπως λέμε, “εκίνησαν την πτέρνα κατά του ευεργέτη”».

Συνέχισε διερωτώμενος: «Γιατί να μην την κάνουμε την Ουκρανία αυτοκέφαλη; Όπως κάναμε και τη Ρωσία, την Ελλάδα, τη Σερβία, την Πολωνία; Είναι αποκλειστικό προνόμιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Γιατί να μην γίνει το ίδιο με την Ουκρανία και τους 40 εκατομμύρια κατοίκους».

Και ολοκλήρωσε το σχόλιό του λέγοντας: «Θύμωσαν και έκοψαν την κοινωνία μου από τα δίπτυχα. Δεν με μνημονεύουν πλέον. Θα έλεγα σκασίλα μου». Το κοινό ξέσπασε σε γέλια και χειροκροτήματα από αυτή τη φράση του κ. Βαρθολομαίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...