393
Ο Γιάνης Βαρουφάκης στο στούντιο του ΣΚΑΪ. | ΣΚΑΙ/WebTV

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας προτίμησε τη Μέρκελ το ’15 – Οι εκλογές θα γίνουν όλες μαζί

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2018, 12:02
Ο Γιάνης Βαρουφάκης στο στούντιο του ΣΚΑΪ.
|ΣΚΑΙ/WebTV

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας προτίμησε τη Μέρκελ το ’15 – Οι εκλογές θα γίνουν όλες μαζί

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2018, 12:02

Εχει πυκνώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Είτε με άτσαλο τρόπο, όπως συνέβη τις προάλλες με μια επεισοδιακή συνέντευξή του σε κανάλι της Πάτρας, είτε με συνεντεύξεις Τύπου όπως αυτή της Τετάρτης όταν και παρουσίασε τη Σοφία Σακοράφα ως υποψήφια ευρωβουλευτή του ΜέΡΑ25 (εδώ), είτε τώρα με μια συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Βαρουφάκης έχει μια χαρακτηριστική άνεση πλέον να εμφανίζει τον εαυτό του ως θύμα το 2015 και όχι ως θύτη. Θύμα του Σόιμπλε και της Μέρκελ, θύμα του Ντράγκι και του Ντάισελμπλουμ, θύμα του Αλέξη Τσίπρα. Αποποιείται κάθε ευθύνη για τη λεγόμενη περήφανη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015. Μάλιστα για να επιχειρηματολογήσει κατά των δηλώσεων του Ρέγκλινγκ περί κόστους 100 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία, είπε ότι τα βασικά της μεγέθη δεν έχουν αλλάξει και πολύ από το 2014· επιλέγει να αγνοήσει δηλαδή μια χαμένη τριετία στην οποία όλη η Ευρώπη απολάμβανε ανάπτυξη και εμείς παλεύαμε απλώς να συνέλθουμε.

Τέλος πάντων, τα πολιτικά του έχουν ένα ενδιαφέρον, ειδικά τα όσα λέει για τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου είχε υπάρξει –κατά δήλωση Πρωθυπουργού– «ένα asset». Είπε ο κ. Βαρουφάκης ότι τον Αύγουστο που μας πέρασε μπήκαμε στο χειρότερο και πιο τοξικό τέταρτο μνημόνιο το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το 2060. Εξήγησε δε ότι «όταν η πραγματικότητα απέχει από την προπαγάνδα στο βαθμό που βλέπουμε σήμερα, συνειδητοποιείς ότι είμαστε σε αδιέξοδο».

Είπε επίσης ότι αν τo 2015 είχε την υποστήριξη του Αλ. Τσίπρα «μέχρι το τέλος» θα είχε επιτευχθεί η αναδιάρθρωση χρέους. Αλλά ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να τα βρει με τη Μέρκελ στο πλαίσιο της εφαρμογής ενός τρίτου μνημονίου, προσέθεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Εκτίμησε ότι οι εκλογές θα γίνουν όλες μαζί, καθώς ο κ. Τσίπρας ελπίζει οι τέσσερις κάλπες θα διασπάσουν τη δυσφορία και στις κάλπες των εθνικών να βγει ωφελημένος από το μήνυμα να μην έρθει η Δεξιά.

Ο κ. Βαρουφάκης ενημέρωσς πως ο ίδιος ετοιμάζεται και για τις εθνικές εκλογές και για τις ευρωεκλογές ενώ σημείωσε ότι το κόμμα του δεν αποκλείει κανέναν από συνεργασίες αλλά θέλει να ξεφύγει από τον παλαιοκομματικό τρόπο λειτουργίας.

«Όποιος θέλει να έρθει να συζητήσουμε αν συμφωνήσουμε στο 70% θα συμπορευτούμε. Δεν θα κάνουμε συμμαχία στην βάση του να εκλεγούμε αλλά του αν συζητήσουμε τι πρέπει να κάνουμε για αυτόν τον τόπο. Δεν μας αφορούν οι συνιστώσες που έχουμε δει στο παρελθόν να συγκλίνουν για να εκλεγούν», συμπλήρωσε με νόημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...