665
Διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία στη Βαρκελώνη | REUTERS

Βαρκελώνη: Νέες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και χιλιάδων αυτονομιστών

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2019, 09:58
Διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία στη Βαρκελώνη
|REUTERS

Βαρκελώνη: Νέες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και χιλιάδων αυτονομιστών

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2019, 09:58

Για δεύτερη ημέρα, την Τρίτη, η Βαρκελώνη έγινε πεδίο συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για την καταδίκη εννέα αυτονομιστών πολιτικών της Καταλονίας.

Οι κρατούμενοι κατηγορούνται για προσπάθεια απόσχισης της Καταλονίας το 2017 από την Ισπανία, κάτι που έχει προκαλέσει την οργή χιλιάδων καταλανών πολιτών. Την Δευτέρα, σημειώθηκαν 78 τραυματισμοί από τις σφοδρές μάχες μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων.

Στις πορείες της Τρίτης σημειώθηκαν συγκρούσεις, με κάποιους διαδηλωτές να πετούν δοχεία και φωτοβολίδες ενάντια στις αστυνομικές δυνάμεις, βάζοντας φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και σε χαρτόνια στη μέση κεντρικών δρόμων της Βαρκελώνης, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών δρόμων. Επιχείρησαν επίσης να ρίξουν τις μπάρες ασφαλείας που είχαν στηθεί γύρω από τα τοπικά κεντρικά γραφεία της ισπανικής κυβέρνησης στο κέντρο της πόλης.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε γκλομπ ενάντια στους διαδηλωτές, αποτρέποντάς τους να αποκλείσουν αυτοκινητοδρόμους και έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην περιοχή.  Αλλού, διαδηλωτές άναψαν κεριά, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ελευθερία για τους πολιτικούς κρατούμενους».

Αστυνομικοί παραταγμένοι απέναντι στους διαδηλωτές
Ποιοι είναι πίσω από τις διαδηλώσεις

Η μυστηριώδης πρωτοβουλία «Δημοκρατικό Τσουνάμι», που βρίσκεται πίσω από τη διοργάνωση των κινητοποιήσεων στους δρόμους της Καταλονίας και το διεθνές αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, έχει εντείνει τον τελευταίο ενάμιση μήνα τη δράση της.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ίδρυση της πλατφόρμας είχε στόχο να αποκεντρωθεί η οργάνωση των κινητοποιήσεων, προκειμένου να γίνεται πιο εύκολα διαχειρίσιμος ο συντονισμός των μαζικών διαδηλώσεων, όπως αυτή στο αεροδρόμιο Ελ Πρατ, αλλά κυρίως να μην υπάρχουν ορατοί ηγέτες, που ανά πάσα στιγμή θα κινδυνεύουν να συλληφθούν (όπως στην περίπτωση των οργανώσεων των καταδικασθέντων «δύο Τζόρδι» -Σάντσεθ και Κισάρτ- των Omnium και ANC στο δημοψήφισμα).

Σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία, η οργάνωση συστάθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν αυτονομιστές ηγέτες με τον πρόεδρο της Καταλονίας Κιμ Τόρα, στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Γενεύη.

Στην ίδια σύνοδο, που στόχο είχε την ανασύσταση της «ενότητας του αγώνα», συμμετείχε και ο φυγόδικος πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν. Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ερευνά ποιος βρίσκεται πίσω από τις εντολές για την επιχειρηθείσα κατάληψη του αεροδρομίου Ελ Πρατ που δημιούργησε προβλήματα στη λειτουργία του.

Ωστόσο, η έρευνα για τη διαπίστωση του αριθμού των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης είναι δύσκολη, καθώς η «στρατολόγηση» και η ενδοσυνεννόηση μεταξύ τους γίνεται μέσω μίας ειδικής «τελείως ασφαλούς και ιδιωτικής» εφαρμογής App στα κινητά Android, μέσω κωδικού QR. Με βάση αυτό το πρόγραμμα κάποιος θα πρέπει να δώσει «διαπιστευτήρια» και να αποκτήσει κάποιον «εγγυητή» για να γίνει αποδεκτός στον στενό κύκλο της πλατφόρμας.

Η πρωτοβουλία αυτή συνεχίζει να αυξάνει τον αριθμό των υποστηρικτών της. Στο Twitter οι ακόλουθοί της είναι περίπου 160.000, στο Instagram 81.000, ενώ σε 2.600 απαριθμούνται οι φίλοι της στο Facebook.

Αστυνομικός κατά διαδηλωτή στη Βαρκελώνη, την Τρίτη

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει μία καλά σχεδιασμένη πληροφοριακή αρχιτεκτονική, ώστε η διάχυση της πληροφορίας στα μέλη της να γίνεται με τρόπο αποκεντρωμένο κι ανώνυμο και να κινητοποιεί τα συντονισμένα μέλη μέσα από διαύλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δεν μπορούν να κλείσουν από έναν διαχειριστή.

Η δράση του «Δημοκρατικού Τσουνάμι» στόχο έχει τη μη βίαιη κοινωνική ανυπακοή και καλεί τους υποστηρικτές του να επιδεικνύουν μία στάση «παθητικής αντίστασης» και να μην αντιδρούν με βία στις επιθέσεις εναντίον τους.

Η κινητοποίηση στο αεροδρόμιο Ελ Πρατ, που προκάλεσε τη ματαίωση 150 πτήσεων και την βίαιη επέμβαση της αστυνομίας, οργανώθηκε και συντονίσθηκε μέσω αυτού του δικτύου συνεννόησης.

Η ισπανική αστυνομία τονίζει πως «πρόκειται για ένα κίνημα με οργανωμένη δομή, οικονομική υποστήριξη και μία καλά προγραμματισμένη και οργανωμένη στρατηγική, ικανή να σημάνει, ή να ακυρώσει, καλέσματα σε δράση εντός ολίγων ωρών, επιτυγχάνοντας να συγκεντρωθούν, ή να διαλυθούν, χιλιάδες άνθρωποι.

Κανείς -ακόμη και μεταξύ των ηγετικών στελεχών της- δεν γνωρίζει ποιος είναι εκείνος που πραγματικά κινεί τα νήματα του «Τσουνάμι». Δεν υπάρχουν εμφανείς ηγέτες κι εκπρόσωποι και ο μόνος που έχει εμφανισθεί δημοσίως για να μιλήσει εξ ονόματός του, είναι ο πρώην προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπαρσελόνα Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος είχε δημοσιεύσει ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης που προκάλεσε προβλήματα στη λειτουργία του αεροδρομίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...