772
Ο μικροσκοπικός Ματιέ Βαλμπουενά στην αγκαλιά του «γίγαντα» Σισέ στο δραματικό ματς με τη Λαμία για το Κύπελλο Ελλάδος | ΙΝΤΙΜΕSports/ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Βαλμπουενά, ο «γίγαντας» των 167 εκατοστών

Sportscaster Sportscaster 13 Φεβρουαρίου 2020, 13:30
Ο μικροσκοπικός Ματιέ Βαλμπουενά στην αγκαλιά του «γίγαντα» Σισέ στο δραματικό ματς με τη Λαμία για το Κύπελλο Ελλάδος
|ΙΝΤΙΜΕSports/ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Βαλμπουενά, ο «γίγαντας» των 167 εκατοστών

Sportscaster Sportscaster 13 Φεβρουαρίου 2020, 13:30

Λίγο έλειψε, η ιστορία να επαναληφθεί. Σαν τραγωδία (για τον Ολυμπιακό) και σαν φάρσα, μαζί. Στο ημίχρονο του αγώνα, με τη Λαμία να προηγείται 1-0, το… φάντασμα του περσινού «σοκαριστικού» αποκλεισμού έκοβε βόλτες στο βουβό «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Ηταν, πάλι, Φεβρουάριος και προημιτελικός του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν χάσει αμέτρητες ευκαιρίες για γκολ. Ο τερματοφύλακας των φιλοξενούμενων είχε πραγματοποιήσει 19 σωτήριες επεμβάσεις, αποκρούοντας κι ένα πέναλτι του Φορτούνη στο 86′. Η Λαμία είχε υπερασπιστεί μέχρι τέλους το τέρμα που είχε πετύχει, βυθίζοντας στη θλίψη το μεγάλο φαβορί.

Καθώς έβλεπαν να εκτυλίσσεται μπροστά τους το ίδιο δράμα, οι θεατές σκέφτηκαν πως μόνον ο Ματιέ Βαλμπουενά, που καθόταν στον πάγκο, θα μπορούσε να γράψει διαφορετικά την κατάληξη του παιχνιδιού. Το ίδιο πίστευε και ο Πέδρο Μαρτίνς, που τον έριξε στον αγώνα στην αρχή του β’ μέρους. Μέσα σε ένα εικοσάλεπτο ο γάλλος μεσοεπιθετικός δημιούργησε τρία γκολ, σημαδεύοντας τρεις φορές τα κεφάλια του Αχμέντ Χασάν (60′) και του Παπέ Αμπού Σισέ (72′, 76′): από κόρνερ, με σέντρα, και με εκτέλεση φάουλ. Γλίτωσε την ομάδα του από ένα «Βατερλό».

Είναι «περίπτωση», ο Βαλμπουενά. Οχι επειδή διαθέτει αυτό το «μαγικό» δεξί πόδι και τη μαεστρία της τέλειας πάσας, που ώθησαν τον Ολυμπιακό να τον αποκτήσει ως τον πιο ακριβοπληρωμένο ποδοσφαιριστή στην εφετινή Σούπερ Λιγκ, αλλά γιατί θα παίξει απέναντι στη Λαμία, τον Ατρόμητο, ή τον Αρη, με την ίδια σοβαρότητα, το ίδιο πάθος, που έδειχνε και στα σπουδαιότερα ματς της λαμπρής ευρωπαϊκής του καριέρας. Ο άλλοτε αρχηγός της Μαρσέιγ, το «αστέρι» της Λιόν, ο διεθνής των 52 συμμετοχών στην εθνική ομάδα της Γαλλίας, θα κάνει και «τάκλιν» στη γραμμή του πλαγίου άουτ, σε προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Χωρίς να λογαριάσει, ούτε τα 35 του χρόνια (τα έκλεισε στις 28 του περασμένου Σεπτεμβρίου).

«Παίζει με χαρά και τη μεταδίδει στους άλλους. Παρασύρει την ομάδα να παίξει με πάθος και όρεξη», σχολίασε ο προπονητής του μετά τη λήξη του αγώνα. Εάν δεν μιλούσε μπροστά σε κάμερες και μικρόφωνα, αλλά σε μια παρέα φίλων που εμπιστεύεται, ο Μαρτίνς θα φανέρωνε και το άλλο μισό της σκέψης του: «… Ενώ κάποιοι άλλοι, πολύ νεώτεροι, που δεν έχουν, καν, ονειρευτεί όσα εκείνος έχει πετύχει, διαλέγουν τα ματς στα οποία θα ιδρώσουν τη φανέλα». Είναι αδύνατον να μην πέρασε από το μυαλό του Πορτογάλου, καθώς παρακολουθούσε τον μπλαζέ και φλύαρο Ολυμπιακό του πρώτου μέρους.

Ο Ματιέ Βαλμπουενά επί το έργον, δηλαδή να δημιουργεί γκολ για την ομάδα του (INTIMESPORTS/ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό, το περασμένο καλοκαίρι, δεν είχε γίνει δεκτή με ενθουσιασμό. Ούτε απ’ όσους διάβαζαν πως οι οπαδοί της Φενέρμπαχτσε τον εκλιπαρούσαν να μη φύγει από την Κωνσταντινούπολη, παρά τη μετριότατη σεζόν του τουρκικού συλλόγου. Ο ίδιος ο Μαρτίνς αμφέβαλλε για τη χρησιμότητα ενός αρτίστα 167 εκατοστών, που είχε κλείσει τα 34. Αλλά, πολύ σύντομα διαπίστωσε ότι ο Βαλμπουενά είναι μαχητής και επαγγελματίας, όσο λίγοι. Σε κάθε του παιχνίδι δίνει το 100%. Γι’ αυτό, όπου κι αν εργάστηκε, έμεινε αξέχαστος. Οι διαδικτυακοί του φίλοι, στους λογαριασμούς που διατηρεί στο Instagram, το Facebook και το Τwitter, προσεγγίζουν τα δύο εκατομμύρια. Οι followers του πιο δημοφιλούς έλληνα αθλητή (που αγωνίζεται στην Ελλάδα), του Βασίλη Σπανούλη, δεν ξεπερνούν τους 160.000.

Οσοι τον επισκεφθούν ηλεκτρονικά, θα διαβάσουν (στα Γαλλικά) το αγαπημένο του moto: «Ευτυχία δεν είναι να έχεις ό,τι επιθυμείς, αλλά να αγαπάς αυτό που έχεις». Κι ο Βαλμπουενά λατρεύει το ποδόσφαιρο, και την εκάστοτε ομάδα του, χωρίς δεύτερες σκέψεις. «Τα δίνει όλα». Το έκανε και πέρυσι, στη Φενέρ, ένα… καράβι που βούλιαζε και όλοι ήθελαν να εγκαταλείψουν. Ετσι έχει μάθει: να παίζει για τη νίκη, παντού και πάντα. Τίποτα δεν τον σταματά. Ερευνα της «Opta» για τη Ligue 1 της τελευταίας δεκαετίας (δόθηκε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο του 2019) δείχνει ότι, από το 2010 και μετά, ο Βαλμπουενά είναι ο ποδοσφαιριστής που έχει δεχτεί τα περισσότερα χτυπήματα αντιπάλων του (2,4 ανά αγώνα), και έχει κερδίσει τις περισσότερες κάρτες (72 κίτρινες και τρεις κόκκινες).

Ο Ολυμπιακός βρήκε, χάρη στον Γάλλο, το νικητήριο γκολ του στο Περιστέρι (έδωσε την ασίστ στον Χασάν). Επίσης, τρία τέρματα στο 4-2 εναντίον του Αρη. Σε ένα από αυτά πραγματοποιεί μια απίθανη μπαλιά 50 μέτρων, εκεί που… υποψιάζεται ότι θα βρεθεί ο Ελαμπντελαουΐ. Ηταν καθοριστικός και σε παλαιότερα ματς. Οταν τραυματίστηκε ο Φορτούνης, ήταν ο μόνος που μπορούσε να μπει στα παπούτσια του. Τώρα αντικαθιστά με την ίδια επιτυχία τον Ποντένσε, που έφυγε για την Premier League.

Είναι ανεκτίμητος. Ενας παίκτης – «πολυτέλεια» για τη Σούπερ Λιγκ, ακόμη και στη δύση του. Μα, πάνω απ’ όλα, είναι ένα «ζωντανό μάθημα» για τους ποδοσφαιριστές που πιστεύουν ότι το ταλέντο είναι αρκετό – αμα το ‘χεις, δεν χρειάζεται να… σκοτώνεσαι στο γήπεδο. Κάποιοι από αυτούς είναι συμπαίκτες του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...