507
Καρτ ποστάλ από τον... Βαφτιστικό. Από αριστερά, Διαμάντη Κριτσωτάκη, Δημήτρης Πακσόγλου, Αννα Στυλιανάκη | Εθνική Λυρική Σκηνή

Βαφτιστικός/ Mπορεί μια οπερέτα να κάνει νεύμα στο νεανικό κοινό;

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2016, 10:56
Καρτ ποστάλ από τον... Βαφτιστικό. Από αριστερά, Διαμάντη Κριτσωτάκη, Δημήτρης Πακσόγλου, Αννα Στυλιανάκη
|Εθνική Λυρική Σκηνή

Βαφτιστικός/ Mπορεί μια οπερέτα να κάνει νεύμα στο νεανικό κοινό;

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2016, 10:56

Καμία ελληνική οπερέτα δεν είναι τόσο δημοφιλής, τόσο αναγνωρίσιμη όσο «Ο Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη. Ενενήντα οκτώ χρόνια μετά την πρώτη της παρουσίαση στο ελληνικό κοινό,  η Εθνική Λυρική Σκηνή αποφάσισε να την ανεβάσει  στη σκηνή του Ολύμπια, αλλά εντελώς διαφορετικά απ’ ότι γνωρίζαμε.

Απλώνοντας το χέρι στο νεανικό κοινό που σνομπάρει την οπερέτα ή σε όσους πιο εστέτ φίλους της όπερας δυσφορούν με το ανάλαφρο ύφος της φάρσας, η Λυρική έκανε μια απρόβλεπτη επιλογή: ανέθεσε τη σκηνοθεσία στον γνωστό σκηνοθέτη Σίμο Κακάλα. Από την «Γκόλφω» του 2004 ως τον «Ορέστη» στην Επίδαυρο, ο Σίμος Κακάλας  έχει έναν ιδιαίτερο, αυστηρά προσωπικό δημιουργικό τρόπο που δεν ακολουθεί τυπικές φόρμες, αλλά βγαίνει εκτός πεπατημένων ορίων επιχειρώντας να δημιουργήσει έναν νέο σκηνοθετικό χάρτη. Αυτό που με τόλμη έφερε στο θέατρο τώρα θα το μεταγλωττίσει σε μια σκηνοθεσία για οπερέτα. Και με τον γνωστό του τρόπο να χειρίζεται το χιούμορ στο έργο του.

Ανεξάρτητα από το αν το παραδοσιακό κοινό της Λυρικής θα δυσφορήσει ή όχι (αν και το δελτίο τύπου αναφέρεται σε κλασική ανάγνωση) το ζητούμενο της ανανέωσης, του πειραματισμού, της διαδρομής έξω από το δίχτυ ασφαλείας είναι ζητούμενο σε μια εθνική κρατική σκηνή. Η παράσταση θα παρουσιαστεί από τις 13 Μαΐου για επτά παραστάσεις στο θέατρο Ολύμπια.

ContentSegment_5496986$W1000_H0_R0_P0_S1_V1$Jpg
Η αφίσα του Βαφτιστικού και αυτόγραφο του Θεόφραστου Σακελλαρίδη με την ημερομηνία 1915

Θα δούμε λοιπόν πως θα εισπράξουμε και ενδεχομένως ψιθυρίσουμε τα δημοφιλέστερα τραγούδια της οπερέτας όπως τα «Ψηλά στο μέτωπο», «Στο στόμα, στο στόμα», «Τον καιρό εκείνο, τον παλιό», «Η καρδιά μου πονεί για σας». Η πρόζα και οι στίχοι των τραγουδιών είναι του ίδιου του Σακελλαρίδη. Η υπόθεση αφηγείται μία σειρά από παρεξηγήσεις που προκύπτουν όταν ο Πέτρος Χαρμίδης, στρατιώτης στο μέτωπο και σύζυγος της Κικής, αποφασίζει να υποδυθεί τον βαφτιστικό της Βιβίκας, τον οποίο εκείνη δεν θυμάται εμφανισιακά και με αυτή την ιδιότητα να την επισκεφτεί στο σπίτι όπου μένει με το σύζυγό της και στο οποίο φιλοξενεί, συμπτωματικά, τη φίλη της Κική.

Οι χοροί στους οποίους βασίζονται τα μουσικά νούμερα του έργου (βαλς, μαζούρκα, πόλκα και τανγκό), αλλά και η άρθρωσή τους στη μουσική δραματουργία ακολουθούν το βιενέζικο πρότυπο. Ο «Βαφτιστικός», είναι ένα από τα έργα που έχουν σημαδέψει την ΕΛΣ αφού, από το 1946 που πρωτοπαρουσιάστηκε από τον οργανισμό, στο Θερινό Θέατρο Λεωφόρου Αλεξάνδρας, έχει παρουσιαστεί σε 33 από τις 76 καλλιτεχνικές περιόδους της ιστορίας της.

Ο Σίμος Κακάλας προτίθεται να αναδείξει την κωμική διάσταση του έργου, η οποία, όπως ο ίδιος τονίζει, «απαιτεί ταχύτητα, ακρίβεια και οξυδέρκεια». Ο Αντώνης Δαγκλίδης έχει σχεδιάσει τα σκηνικά -μια βίλα στην Κηφισιά της δεκαετίας του 1920-, η Κλαιρ Μπρέισουελ τα εντυπωσιακά κοστούμια εποχής, ο Περικλής Μαθιέλλης τους φωτισμούς και η Ιρίνα Ακριώτη-Κολιουμπάκινα επιμελείται τη χορογραφία.

Ερμηνεύουν νεότεροι μονωδοί, όπως οι Αννα Στυλιανάκη, Δημήτρης Πακσόγλου, Διαμάντη Κριτσωτάκη, αλλά και πολλούς καταξιωμένους πρωταγωνιστές της ΕΛΣ όπως ο Γιάννης Χριστόπουλος, ο Σταμάτης Μπερής, η Τζίνα Πούλου, η Δέσποινα Σκαρλάτου κ.α. Την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης μοιράζονται οι αρχιμουσικοί Γιώργος Αραβίδης και Ανδρέας Πυλαρινός. Την Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

 

 Οπερέτα – Ο Βαφτιστικός

Θεόφραστος Σακελλαρίδης

Νέα παραγωγή
13, 14, 15, 18, 20, 21, 22 Μαΐου 2016

Θέατρο Ολύμπια
Ώρα έναρξης: 20.00

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...