890
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον γενικό γραμματέα του UNWTO Ζουράμπ Πολολικασβίλι στη συνάντηση του Μαξίμου | INTIMEnews

UNWTO International Center στην Αθήνα για τη μεταρρύθμιση των Σχολών Τουρισμού

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2020, 19:14
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον γενικό γραμματέα του UNWTO Ζουράμπ Πολολικασβίλι στη συνάντηση του Μαξίμου
|INTIMEnews

UNWTO International Center στην Αθήνα για τη μεταρρύθμιση των Σχολών Τουρισμού

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2020, 19:14

Τη στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη επαναβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτακης κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), Ζουράμπ Πολολικασβίλι, εκφράζοντας παράλληλα τη βούληση της κυβέρνησης για στενότερη συνεργασία με τον Οργανισμό με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού.

Στη σύντομη συνομιλία που είχαν κατά την έναρξη της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης (φωτογραφία πάνω) , ο Πρωθπουργός είχε τον ακόλουθο διάλογο με τον γ.γ. του UNWTO:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι μεγάλη η χαρά μας που βρίσκεστε στην Ελλάδα. Όπως γνωρίζετε, ο Τουρισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη χώρα και έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα για να βεβαιωθούμε ότι το τουριστικό μας προϊόν ακολουθεί τις τάσεις της Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης διεθνώς. Πιστεύω ότι είναι, μια σημαντική ευκαιρία να συζητήσουμε επίσης, τις βέλτιστες πρακτικές και τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μας βοηθήσετε όσον αφορά τις κοινές μας προτεραιότητες. Είναι χαρά μας που βρίσκεστε εδώ.

Ζουράμπ Πολολικασβίλι: Πρώτα απ’ όλα σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή την ευκαιρία. Συγχαρητήρια για τον αριθμό των αφίξεων, για την ηγεσία που επιδεικνύετε στον τομέα της Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης που είναι πολύ σημαντική αυτή τη στιγμή για την Ευρώπη, για τον πλανήτη, για εμάς. Έχετε μια εξαιρετική ομάδα, είμαι πολύ περήφανος και χαρούμενος που έχω αρχίσει να συνεργάζομαι με τον Υπουργό (Χάρη Θεοχάρη), τον νέο μου φίλο. Έχουμε πολύ ενδιαφέροντα project για τα οποία χρειαζόμαστε τη στήριξή σας. Είμαι βέβαιος ότι θα μας υποστηρίξετε. Σας ευχαριστώ για την ηγεσία σας και αυτή είναι κρίσιμης σημασίας γιατί καθώς ταξιδεύουμε διαπιστώνουμε τη στήριξη και την προτεραιότητα που δίνεται στον τομέα του τουρισμού και θέλουμε να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό παράδειγμα καθώς μετά από όσα έγιναν τα τελευταία δέκα χρόνια και τις σημαντικές δυσκολίες που περάσατε, παραμείνατε ενωμένοι, με μεγάλη αντοχή, και είμαι βέβαιος ότι η επιτυχία στο μέλλον δεν θα αφορά μόνο τις αφίξεις αλλά και τα έσοδα…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όπως ανέφερα και στον υπουργό, δεν εστιάζουμε μόνο στον αριθμό των ανθρώπων που έρχονται στην Ελλάδα, χρειάζεται να εστιάσουμε και στο ύψος των εσόδων αλλά και στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα όσον αφορά τις θάλασσές μας. Καθώς η Ελλάδα βγαίνει από αυτή την παρατεταμένη κρίση, έχουμε την ευκαρία να ενεργήσουμε αυτή τη φορά λίγο διαφορετικά. Έχουμε ένα μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε, υπάρχουν περιοχές της χώρας που είναι ουσιαστικά άγνωστες στους τουρίστες, όπως τα βουνά μας και πολλά τμήματα της ενδοχώρας, και υπάρχουν πολλά που μπορούμε ακόμη να κάνουμε για τη σύνδεση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με την τουριστική εμπειρία. Αυτό είναι κάτι για το οποίο ενδιαφέρομαι πάρα πολύ και έχουμε πολλά να συζητήσουμε.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας με την UNWTO Tourism Academy για την ίδρυση του UNWTO International Center στην Αθήνα, με σκοπό τη μεταρρύθμιση των Σχολών Τουρισμού του Υπουργείου (δεξιότητες εκπαιδευομένων, κατάρτιση) και την ανάδειξή τους σε περιφερειακής εμβέλειας Κέντρα Τουριστικής Εκπαιδευτικής Αριστείας.

Παράλληλα, η χώρα μας θα διοργανώσει Master Classes σε συνεργασία με ηγέτιδες εταιρείες του κλάδου στους τομείς του Marketing, της Διαχείρισης Δεδομένων και του Συνεδριακού Τουρισμού.

To 2021, η Ελλάδα θα διοργανώσει επενδυτικό Φόρουμ με θέμα τις επενδύσεις στον Τουρισμό ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενταθεί η συνεργασία σε θέματα καινοτομίας νεοφυών επιχειρήσεων με την ένταξη της θερμοκοιτίδας CapsuleT, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου

Συνάντηση Θεοχάρη-Πολολικασβίλι στο υπουργείο Τουρισμού

Σε συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον κ. Πολολικασβίλι, στο υπουργείο Τουρισμού, ο υπουργός  Χάρης Θεοχάρης, στάθηκε στη κοινή βούληση για κοινές δράσεις και ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η καινοτομία και οι start-up,  και η βιώσιμη ανάπτυξη.

«Δεν εφησυχάζουμε με το πού είμαστε τώρα. Θέλουμε να πάμε ακόμα ψηλότερα και να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Δεν επικεντρωνόμαστε στον αριθμό των αφίξεων, αλλά στην ποιότητα και στα τουριστικά έσοδα για να δημιουργήσουμε πλούτο προς όφελος της κοινωνίας. Στοχεύουμε στην καλύτερη δυνατή ποιότητα στις υπηρεσίες και στο τουριστικό προϊόν που προσφέρουμε στους επισκέπτες», τόνισε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Θεοχάρης ο οποίος δέχθηκε ερωτήσεις και για τις συνέπειες της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα για τον τουρισμό στη χώρα μας.

«Δυστυχώς», είπε, « έχουμε κάποια αρνητικά αποτελέσματα, κάποιες ακυρώσεις από κινέζους ταξιδιώτες». Ωστόσο, όπως σημείωσε, «το βασικό μας πλεονέκτημα είναι ότι βρισκόμαστε σε μια περιοχή που δεν έχει επηρεαστεί από τον ιό».

«Σε κάθε περίπτωση», πρόσθεσε ο υπουργός, «επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στην προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος μέσω του μάρκετινγκ και στρατηγικών δράσεων ώστε να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερους τουρίστες και να κάνουμε τη χώρα μας για αυτούς μια εύκολη ταξιδιωτική επιλογή. Για εμάς οι σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με την Κίνα είναι στρατηγικής σημασίας».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, δήλωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν «πολλά θέματα στα οποία θα συνεργαστούμε και ειδικά για τον βιώσιμο τουρισμό, τον οποίο θεωρούμε πολύ σημαντικό και για άλλα κράτη μέλη και θέλουμε να αξιοποιήσουμε όλη την εμπειρία που έχουμε σχετικά με την καινοτομία και την εκπαίδευση», ενώ εξέφρασε τη στήριξή του στον υπουργό Τουρισμού και το σχέδιο δράσης του.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε,  θα ανακοινωθεί διαγωνισμός για start-up ώστε να βοηθήσουμε στην προσπάθεια εύρεσης περαιτέρω επενδυτών.

Στόχος,κατέληξε ο κ.  Πολολικασβίλι, είναι η Ελλάδα «να καθιερωθεί ως ένας από τους καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως και αν μη τι άλλο το γεγονός πως αντεπεξήλθε στις προκλήσεις της κρίσης όλα τα προηγούμενα χρόνια, δείχνει ότι μπορεί να τα καταφέρει».