293
Ακτιβιστές διαμαρτύρονται για τα κρουαζιερόπλοια στη Βενετία | REUTERS/Manuel Silvestri

Unesco: Στη λίστα με τα απειλούμενα μνημεία η Βενετία αν δεν απαγορευτούν τα κρουαζιερόπλοια

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2021, 13:35
Ακτιβιστές διαμαρτύρονται για τα κρουαζιερόπλοια στη Βενετία
|REUTERS/Manuel Silvestri

Unesco: Στη λίστα με τα απειλούμενα μνημεία η Βενετία αν δεν απαγορευτούν τα κρουαζιερόπλοια

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2021, 13:35

Νέο επεισόδιο προστέθηκε στη διαμάχη για τα κρουαζιερόπλοια-θηρία, που απειλούν τα θεμέλια της Βενετίας, μετά την προειδοποίηση της Unesco ότι η πόλη θα μπει στη λίστα των απειλούμενων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, αν δεν απαγορευτούν τα πλοία.

Αν η πρόταση εγκριθεί στην ειδική συνεδρίαση του Ιουλίου, ο οργανισμός του ΟΗΕ θα απαιτήσει από την ιταλική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα, τον Φεβρουάριο του 2022.

Η κυβέρνηση Ντράγκι είχε ανακοινώσει στα τέλη Μαρτίου ότι θα απαγορευθεί η διέλευση των «πλωτών ξενοδοχείων» από την πλατεία του Αγίου Μάρκου και η αγκυροβόλησή τους στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας και ότι θα δένουν αντίθετα στο λιμάνι της Μαργκέρα, ενώ ήταν στα σκαριά σχέδια για την κατασκευή λιμένα για τα κρουαζιερόπλοια εκτός της λιμνοθάλασσας.

Το διάταγμα εγκρίθηκε από την ιταλική Βουλή με τον υπουργό Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι να υποστηρίζει ότι τερματίστηκε οριστικά η άφιξη πλοίων «ψηλών σαν πολυκατοικίες». Ωστόσο, για να μπορούν να δένουν τα πλοία αυτά στο λιμάνι της Μαργκέρα θα πρέπει πρώτα να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής.

Στο μεταξύ, ο μόνος τρόπος για να εισέλθουν τα πλοία στη Βενετία είναι μέσω του καναλιού Giudecca, όπου τον Ιούνιο του 2019 ένα θηριώδες κρουαζιερόπλοιο με 13 καταστρώματα έπεσε πάνω σε προβλήτα και τουριστικό σκάφος τραυματίζοντας πέντε άτομα.

Παρόλα αυτά, στις αρχές Ιουνίου, έφτασε στη Βενετία ένα μεγα-κρουαζιερόπλοιο που εξαγρίωσε τους κατοίκους, οι οποίοι βγήκαν στα… κανάλια.

«Χρειάζεται μία μακροπρόθεσμη λύση, που θα αποτρέψει την πρόσβαση των κρουαζιεροπλοίων στη λιμνοθάλασσα και θα τα κατευθύνει σε άλλα κατάλληλα σημεία στην περιοχή», ανέφερε η ανακοίνωση της Unesco.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας αντέδρασε, λέγοντας ότι αν εγκριθεί η πρόταση της Unesco και μπει η Βενετία στη λίστα με τα απειλούμενα μνημεία, «θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη χώρα και θα καθυστερήσει τη διαδικασία απαγόρευσης. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να σταματήσουμε τη διέλευση των πλοίων μέσω του καναλιού Giudecca.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...