182
Ο Τζορτζ Σόρος, σε τελετή βράβευσης το 2019 | REUTERS/Lisi Niesner/File Photo

Τζορτζ Σόρος: Τα διαρκή ομόλογα θα σώσουν τη διχασμένη ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2020, 15:35
Ο Τζορτζ Σόρος, σε τελετή βράβευσης το 2019
|REUTERS/Lisi Niesner/File Photo

Τζορτζ Σόρος: Τα διαρκή ομόλογα θα σώσουν τη διχασμένη ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2020, 15:35

Κινδύνους για την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης λόγω της -και οικονομικής- κρίσης του κορονοϊού και της κλιματικής αλλαγής διέβλεψε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος.

Τόνισε μάλιστα ότι μόνη λύση θα ήταν η έκδοση διαρκών ομολόγων (perpetual bonds) για την στήριξη των αδύναμων μελών της, όπως η Ιταλία. Στα ομόλογα αυτά αποπληρώνονται μόνο οι τόκοι και όχι το κεφάλαιο.

Σε συνέντευξη στην ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf, ο επενδυτής ανέφερε ότι «εάν η ΕΕ είναι ανίκανη να σκεφτεί τώρα αυτό το ενδεχόμενο, είναι πιθανόν να μην είναι σε θέση να λύσει τα προβλήματα με τα οποία σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη».

Η Ολλανδία και οι άλλες βόρειες χώρες πρέπει να δεχθούν τα ομόλογα, επιχειρηματολόγησε ο επενδυτής, διαφορετικά πρέπει να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο διπλασιασμού του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αντιθέτως, για ένα διαρκές ομόλογο ύψους 1 τρισ. ευρώ με τόκο 0,5%, το κόστος για την ΕΕ «θα είναι ασήμαντο», μόλις 5 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Σε ερώτηση σχετικά με ένα Italexit  (κατά το Brexit), ο Σόρος απάντησε λέγοντας ότι είναι πολύ ανήσυχος για την Ιταλία. «Τι θα μείνει από την Ευρώπη χωρίς την Ιταλία; Κάποτε ήταν η πιο φιλοευρωπαϊκή χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...