316
Ο Μπόρις Τζόνσον σε παλιότερη ενημέρωση των δημοσιογράφων | Adrian Dennis/Pool via REUTERS

Τζόνσον προς Πούτιν: Τυχόν εισβολή στην Ουκρανία «θα καταλήξει σε νέα Τσετσενία»

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 16:33
Ο Μπόρις Τζόνσον σε παλιότερη ενημέρωση των δημοσιογράφων
|Adrian Dennis/Pool via REUTERS

Τζόνσον προς Πούτιν: Τυχόν εισβολή στην Ουκρανία «θα καταλήξει σε νέα Τσετσενία»

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 16:33

Ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε τη Δευτέρα τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι μια εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν καταστροφική.

«Πρέπει να το κάνουμε πολύ σαφές στο Κρεμλίνο, στη Ρωσία, ότι αυτό θα ήταν ένα καταστροφικό βήμα», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Τυχόν εισβολή θα ήταν μια «επώδυνη, βίαιη και αιματηρή υπόθεση» και μια ενδεχόμενη σύγκρουση θα κατέληγε σε «μια νέα Τσετσενία», προειδοποίησε τον ρώσο πρόεδρο.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι επίκειται εισβολή ο ίδιος απάντησε: «Οι πληροφορίες είναι αρκετά δυσοίωνες σε αυτή τη φάση. Δεν θεωρώ όμως ότι είναι με κανένα τρόπο αναπόφευκτη, νομίζω ότι μπορεί ακόμη να επικρατήσει η λογική».

Οπως σημείωσε ο Τζόνσον, θα μιλήσει με άλλους ηγέτες για το ζήτημα αυτό αργότερα σήμερα.

«Πρέπει επίσης να περάσουμε το μήνυμα ότι μια εισβολή στην Ουκρανία, από ρωσικής πλευράς, θα είναι μια επώδυνη, βίαιη και αιματηρή υπόθεση και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ο λαός της Ρωσίας να καταλάβει ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια νέα Τσετσενία».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Τζόνσον είπε ότι το Λονδίνο δεν προτίθεται να στείλει στρατό στην Ουκρανία για να βοηθήσει το Κίεβο απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια του ουκρανού πρεσβευτή στη Βρετανία ότι θα καλωσόριζε βρετανούς στρατιώτες σε μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή, ο εκπρόσωπος του Τζόνσον ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει απολύτως κανένα σχέδιο για την αποστολή βρετανών στρατιωτών στην Ουκρανία».

Η Βρετανία έχει ήδη στείλει έναν μικρό αριθμό δυνάμεων πεζικού στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση στα αμυντικά όπλα.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ έθεσαν σήμερα τις δυνάμεις τους σε επιφυλακή και έστειλαν πλοία και μαχητικά αεροσκάφη για να ενισχύσουν την άμυνά τους στην Ανατολική Ευρώπη απέναντι στις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στα σύνορά της με την Ουκρανία, μια κίνηση την οποία η Ρωσία κατήγγειλε ως κλιμάκωση της έντασης για το ουκρανικό ζήτημα.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε να ενισχύσει μια σειρά από ενδείξεις ότι η Δύση προετοιμάζεται για μια επιθετική κίνηση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Ως απάντηση το Κρεμλίνο κατηγόρησε τη Δύση για «υστερία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News