291
Ο Μπόρις Τζόνσον και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνάντηση που είχαν στο Λονδίνο τον Ιανουάριο του 2020 | REUTERS/Henry Nicholls/File Photo

Τζόνσον και Φον Ντερ Λάιεν συμφώνησαν ότι (ακόμη) διαφωνούν

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2020, 22:44
Ο Μπόρις Τζόνσον και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνάντηση που είχαν στο Λονδίνο τον Ιανουάριο του 2020
|REUTERS/Henry Nicholls/File Photo

Τζόνσον και Φον Ντερ Λάιεν συμφώνησαν ότι (ακόμη) διαφωνούν

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2020, 22:44

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον με κοινό τους ανακοινωθέν αργά τη Δευτέρα δήλωσαν ότι η επισφράγιση μιας νέας εμπορικής συμφωνίας είναι αδύνατη αυτή τη στιγμή «λόγω των διαφορών που παραμένουν σε κρίσιμα θέματα».

Ο πρωθυπουργός Τζόνσον πρόκειται πάντως να μεταβεί στις Βρυξέλλες μέσα στις επόμενες ημέρες σε μια ύστατη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι σημαντικές διαφορές στις διαπραγματεύσεις για το Brexit για τα τρία ακανθώδη ζητήματα, της αλιείας, της διασφάλισης ισότιμων όρων ανταγωνισμού και της διακυβέρνησης.

Θα είναι πραγματικά ύστατη προσπάθεια: ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και της 31ης Δεκεμβρίου όταν θα λήξει η μεταβατική περίοδος έπειτα από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Ζητήσαμε από τους επικεφαλής διαπραγματευτές μας και τις ομάδες τους να προετοιμάσουν μια επισκόπηση των  διαφορών που θα συζητηθούν σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση στις Βρυξέλλες μέσα τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε το κοινό ανακοινωθέν έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία των δύο πλευρών.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές και αξιωματούχοι τόνισαν ότι ουσιαστικά δεν υπήρξε σήμερα καμία πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου και ορισμένοι ανέφεραν ότι οι πλευρές ενδέχεται στην πραγματικότητα να απομακρύνθηκαν περισσότερο από την κατάληξη μιας νέας συμφωνίας.

Ανώτερη πηγή της βρετανικής κυβέρνησης επίσης δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην επιτευχθεί μια συμφωνία με την ΕΕ, λέγοντας ότι ενώ η πορεία των διαπραγματεύσεων δεν έχει τελειώσει, δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος από την Παρασκευή.

Η πολιτική συντάκτρια του BBC, η Λόρα Κένσμπεργκ σε tweet της σημείωσε πως, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τζόνσον και φον ντερ Λάιεν, «φαίνεται ότι δεν άλλαξαν και πολλά».

Από την πλευρά του, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε ότι η Τετάρτη είναι αυστηρή προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας και ότι απαιτείται «πολιτική παρέμβαση από τα ανώτατα κλιμάκια» για να αρθεί το αδιέξοδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...