696
Ο κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κέισικ συνεχίζει την κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών | REUTERS/Carlos Barria

Τζον Κέισικ, ένας outsider που μπορεί να γίνει μπαλαντέρ

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2016, 11:47
Ο κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κέισικ συνεχίζει την κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών
|REUTERS/Carlos Barria

Τζον Κέισικ, ένας outsider που μπορεί να γίνει μπαλαντέρ

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2016, 11:47

Η μάλλον εντυπωσιακή τρίτη θέση –και παραλίγο δεύτερη– που απέσπασε στο Μίσιγκαν κατάφερε να διατηρήσει τον Τζον Κέισικ στη μάχη για την διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικανών. Ο μετριοπαθής για τα δεδομένα του κόμματος κυβερνήτης του Οχάιο δεν έχει ελπίδες για την πρωτιά, αλλά θα μπορούσε να είναι καταλύτης αλλαγών στην κούρσα για το χρίσμα που υπολείπεται.

Η αναμέτρηση στο Μίσιγκαν την Τρίτη έκλεισε με τον ίδιο στο 24% έναντι 25% του Τεντ Κρουζ, 36,5% του Ντόναλντ Τραμπ και 9% του Μάρκο Ρούμπιο.

Στην Χαβάη, το Μισισίπη και το Αϊντάχο κινήθηκε στο 7-10%. Οχι το ποσοστό που θα καταφέρει να αναζωογονήσει την εκστρατεία του, αλλά όχι και πλήγμα που θα τον κρατήσει οριστικά εκτός αυτής.

Ωστόσο, η δεύτερη θέση στο Νιού Χάμσαιρ στις 9 Φεβρουαρίου – με 15,8% έναντι του 35% του Τραμπ -, η οριακά τρίτη χθες, 8 Μαρτίου στο Μίσιγκαν και η σχετικά καλή επίδοση σε κάθε άλλη πολιτεία (5%-10%) δίνουν στον Κέισικ κάποιες ελπίδες να διαδραματίσει έναν ρόλο στην πιο ρευστή προεκλογική εκστρατεία που έχει δει το ρεπουμπλικανικό κόμμα των ΗΠΑ εδώ και πολλές δεκαετίες.

Μετά και τις τελευταίες αναμετρήσεις, ο Κέισικ που έλαβε πρόσφατα την υποστήριξη του πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνια και χολιγουντιανού αστέρα, Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, έχει 54 εκλέκτορες, έναντι 458 του Τραμπ, 359 του Κρουζ και 151 του Ρούμπιο. Είναι ένα μικρό ίσως απόθεμα το οποίο μπορεί να γίνει μήλον της έριδας στο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση, το Οχάιο, η πολιτεία του, θα είναι και για τον ίδιο καθοριστική. Η μάχη είναι στις 15 Μαρτίου και εδώ και ημέρες έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από την κούρσα αν δεν κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ. «Θα είναι η αρχή μίας νέας ημέρας» η νίκη στην πολιτεία, είπε.

Ποιος είναι

Ο 63χρονος κυβερνήτης του Οχάιο, σε δεύτερη θητεία από τον Νοέμβριο του 2014, μπήκε από τους τελευταίους στον πολυπρόσωπο αγώνα των Ρεπουμπλικάνων, με μια έμφαση σε θέματα προϋπολογισμού και προβάλλοντας την εμπειρία του στη διακυβέρνηση της πολιτείας.

Διεξάγει ένα προεκλογικό αγώνα χαμηλών πτήσεων, αλλά δεν κατάφερε να βρει μια καλή θέση ανάμεσα στην σαρωτική υποψηφιότητα του Τραμπ και τις περισσότερο κομματικές του Ρούμπιο και του Κρουζ. Πάντως δεν εγκατέλειψε και τον αγώνα μετά τα πρώτα όχι και τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Πιο προσεκτικός και μετριοπαθής από τους άλλους Ρεπουμπλικάνους, αλλά όχι μακριά από τη συντηρητική γραμμή του κόμματος βρίσκεται ο Τζον Κέισικ

Σε θέματα ουσίας είναι πιο προσεκτικός στην ρητορική του. Γενικά, η αισιόδοξη προοπτική του έχει απήχηση σε μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους και σε ανεξάρτητους που δεν τους ενθουσιάζει ούτε η Κλίντον και όσα εκπροσωπεί, ούτε ο Σάντερς, ούτε ο υπόλοιπος ρεπουμπλικανικός θίασος.

Δεν δείχνει να συντάσσεται με την γραμμή των μαζικών απελάσεων που θέλει ο Τραμπ ή την σκληρή στάση των άλλων δύο στα κοινωνικό-πολιτικά θέματα επικαιρότητας. Μπορεί, από την άλλη, να εκτιμά ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει φέρει την κλιματική αλλαγή (κάτι που κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται πόσο μάλλον να ξεστομίζουν), αλλά δεν απομακρύνεται και την πεπατημένη για το θέμα των αμβλώσεων: είναι εναντίον τους με εξαίρεση τις περιπτώσεις βιασμών, αιμομιξίας ή κινδύνου για την υγεία.

Δεν κατάφερε βέβαια να αποφύγει και αυτός τα σχόλια που προκάλεσαν.

Σε εκδήλωση τον περασμένο μήνα είχε πει ότι στα πρώτα βήματα της πολιτικής καριέρας του, το 1978, είχε καταφέρει να υποστηριχτεί από γυναίκες «που βγήκαν από τις κουζίνες τους» και τον υποστήριζαν πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα. Τώρα, πρόσθεσε, παίρνεις τηλέφωνο στο σπίτι και «δεν είναι κανένας». Αμφιλεγόμενο, αλλά όχι το χειρότερο που έχει ακουστεί σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία, πάντως.

Μπορεί οι συνυποψήφιοι του στους Ρεπουμπλικάνους να μην μοιράζονται αυτή την αισιοδοξία του, αλλά για τον ίδιο η τελική έκβαση της μάχης μπορεί τελικά να αποβεί θετική

Λίγο πριν την αναμέτρηση στο Μίσιγκαν ο Κέισικ δήλωνε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα πάνε στο συνέδριό τους το καλοκαίρι χωρίς να έχει ένας υποψήφιος την απόλυτη πλειοψηφία σε εκλέκτορες. Αυτό σημαίνει ότι ο τελικός υποψήφιος για το χρίσμα θα εκλεγεί εκεί. Τότε, πάντα με την συλλογιστική του, θα μπορούσε να έχει ελπίδες.

Το σενάριο δεν είναι απίθανο με δεδομένα τα τελευταία αποτελέσματα και την διατήρηση στη μάχη του Τεντ Κρουζ έστω και του Ρούμπιο, ακόμα και του ίδιου του Κέισικ στη θέση του ουραγού.

Ακολουθούν πάντως μεγάλες πολιτείες (Φλόριντα, Τέξας, Καλιφόρνια) με πλειοψηφική και όχι αναλογική κατανομή εκλεκτόρων, οπότε μια σειρά επιτυχιών του Τραμπ θα του δώσει σημαντικό προβάδισμα. Αυτή η σειρά όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υλοποιηθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...