505
Ο Τζο Μπάιντεν ρίχνει πυρά κατά Πούτιν από το βήμα του Νταβός | REUTERS/Ruben Sprich

Τζο Μπάιντεν: «Πιθανή ανάμειξη της Μόσχας στις ευρωπαϊκές εκλογές»

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2017, 18:07
Ο Τζο Μπάιντεν ρίχνει πυρά κατά Πούτιν από το βήμα του Νταβός
|REUTERS/Ruben Sprich

Τζο Μπάιντεν: «Πιθανή ανάμειξη της Μόσχας στις ευρωπαϊκές εκλογές»

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2017, 18:07

Αρχηγοί κρατών και πολιτικοί, επιχειρηματίες, υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικών, μέλη της παγκόσμιας ελίτ και διάσημοι καλλιτέχνες, έχουν συρρεύσει στο Νταβός της Ελβετίας, όπου την Τρίτη 17 Ιανουαρίου σηκώθηκε η αυλαία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Εκεί όπου κάθε χρονιά το ελβετικό θέρετρο των Αλπεων μετατρέπεται σε έναν ναό του καπιταλισμού όπου στον βωμό του ευλογούνται ή θυσιάζονται οι οικονομικές τύχες των λαών. Εκεί όπου γίνονται συζητήσεις και εκδηλώσεις με πολλούς ακροατές ή πίσω από κλειστές πόρτες, στο μέρος που βγαίνουν ειδήσεις και, εννοείται, γίνονται και δηλώσεις. Που, κατά το κλισέ, «θα συζητηθούν»…

Περίπου 3.000 ηγέτες, αξιωματούχοι, στελέχη της πολιτικής, της Οικονομίας, των επιχειρήσεων και της επιστήμης, θα βρίσκονται συγκεντρωμένοι έως τις 20 Ιανουαρίου στο Νταβός, το οποίο έχει σκεπαστεί από χιόνια. Αλλά και από εξελίξεις: εκείνες που κουβαλά το Brexit, η Οικονομία σε όλον τον πλανήτη και, βέβαια, η αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να πρωταγωνιστεί. Εστω και ως απών από το Νταβός.

Την Παρασκευή θα ορκιστεί νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι την ετήσια συνάντηση του Νταβός θα την έχανε ο απερχόμενος αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. Πέρυσι, στο ίδιο Φόρουμ, αναφέρθηκε στα δικαιώματα των ΛΟΑΤ, τη θεραπεία του καρκίνου και τα επιδόματα της απασχόλησης. Φέτος, προτού πάει στο Νταβός, είχε αναφερθεί στο δικό του μέλλον, δηλώνοντας ότι σκοπεύει να ασχοληθεί με τις έρευνες για τον καρκίνο μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.

Και ήρθε η Τετάρτη και η τελευταία μεγάλη του ομιλία προτού αποχωρήσει από το αξίωμα. Εκεί όπου χαρακτήρισε τη Ρωσία τη μεγαλύτερη απειλή στη φιλελεύθερη τάξη και τόνισε ότι «η Μόσχα θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις επερχόμενες εκλογές στην Ευρώπη, όπως κατηγορείται ότι έκανε στις ΗΠΑ».

«Υπό τον πρόεδρο Πούτιν, η Ρωσία χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο εργαλεία για να ψαλιδίσει τις άκρες του ευρωπαϊκού σχεδίου, να δοκιμάσει τις τεκτονικές πλάκες των δυτικών κρατών και να επιστρέψει σε μια πολιτική που θα καθορίζεται από σφαίρες επιρροής», είπε ο Μπάιντεν. «Με πολλές χώρες στην Ευρώπη να έχουν εκλογές φέτος, θα πρέπει να αναμένουμε νέες απόπειρες από τη Ρωσία να παρέμβει στη δημοκρατική διαδικασία. Θα γίνει ξανά, σας το υπόσχομαι. Και ξανά ο σκοπός είναι ξεκάθαρος: να καταστραφεί η φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη», πρόσθεσε και τόνισε: «Η Ρωσία επιδιώκει την επιστροφή σε έναν κόσμο όπου η στρατιωτική δύναμη, η διαφθορά και η εγκληματικότητα κυριαρχούν».

Τη Δευτέρα ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε βρεθεί στο Κίεβο από όπου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταθεί απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις και δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ, έτσι ώστε να γίνει ισχυρός υποστηρικτής και εταίρος της Ουκρανίας.

Να θυμίσουμε ότι ο Μπάιντεν είχε επισκεφθεί το Κίεβο πέντε φορές μετά την ανάληψη της εξουσίας στην Ουκρανία από τη φιλοδυτική αντιπολίτευση, όχι επειδή λατρεύει αυτή τη χώρα, αλλά για να κάνει «αντιπολίτευση» και να πάει κόντρα στον Πούτιν. Μάλιστα, είχε τόσο τακτική τηλεφωνική επαφή με τους ουκρανούς αξιωματούχους που πολλές φορές αστειευόταν ότι μιλούσε μαζί τους περισσότερο απ’ ό,τι με τη γυναίκα του!

Τώρα, πια, που δεν θα έχει τις σκοτούρες της αμερικανικής αντιπροεδρίας στο κεφάλι του, θα μπορεί να μιλάει με τις ώρες με την κυρία Μπάιντεν.

Στοίχημα, θα της λέει ακόμα για τον δαιμονικό Πούτιν…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...