420
Ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Εφαρμόζει αριστερές πολιτικές; | REUTERS/Tom Brenner/File Photo

Τζο Μπάιντεν: Φορολογήστε τους πλούσιους – ταΐστε τους φτωχούς

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2021, 09:40
Ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Εφαρμόζει αριστερές πολιτικές;
|REUTERS/Tom Brenner/File Photo

Τζο Μπάιντεν: Φορολογήστε τους πλούσιους – ταΐστε τους φτωχούς

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2021, 09:40

Είναι αριστερός ο Τζο Μπάιντεν; Μπορεί στις ΗΠΑ μια τέτοια ιδεολογική καταγραφή να θεωρείται «ρετσινιά», όμως οι πολιτικές του 460υ προέδρου των ΗΠΑ είναι αριστερές: Τώρα θέλει να φορολογήσει τους πολύ πλούσιους Αμερικανούς ώστε να χρηματοδοτήσει προγράμματα για την αμερικανική οικογένεια και τα παιδιά, θέλει με λίγα λόγια να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να θεραπεύσει τις πληγές που ο αχαλίνωτος καπιταλισμός δημιούργησε τις τελευταίες δεκαετίες.

Όπως επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος, ο Μπάιντεν θέλει να αυξηθούν οι φόροι στα κέρδη κεφαλαίου για το 0,3% των πλουσιότερων Αμερικανών. Είναι μια προσεκτική —αφορά λίγους και πολύ πλούσιους— αλλά μεγάλη αύξηση της φορολόγησης, σχεδόν διπλασιασμός για τη συγκεκριμένη πηγή εισοδήματος.

Αυτή η αύξηση των φόρων θα εγγραφεί στο πλαίσιο φορολογικής μεταρρύθμισης με σκοπό να «αποζημιώνεται η εργασία και όχι μόνο ο πλούτος», σύμφωνα με τον Μπράιαν Ντις, βασικό σύμβουλο του προέδρου των ΗΠΑ σε οικονομικά ζητήματα.

Το σχέδιο της μεταρρύθμισης, η οποία αναμένεται να μετατρέψει το αμερικανικό Κογκρέσο σε πεδίο μακράς μάχης προτού εξασφαλιστεί η υιοθέτησή της, αφορά μόνο φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο δολάρια, διευκρίνισε ο Μπράιαν Ντις.

O Μπράιαν Ντις στις δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο, υπό το βλέμμα της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι (REUTERS/Evelyn Hockstein)

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου θα επηρεαστεί μόλις το 0,3% των φορολογουμένων, δηλαδή περίπου 500.000 νοικοκυριά.

«Για τα 997 νοικοκυριά στα 1.000, η αλλαγή αυτή δεν θα έχει καμία επίπτωση», ξεκαθάρισε.

Δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε κάποιον φορολογικό συντελεστή, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες αρκετών αμερικανικών ΜΜΕ, ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών κεφαλαίου μπορεί σχεδόν να διπλασιαστεί, από το 20% στο 39,6%.

Η φορολογική μεταρρύθμιση αυτή έχει σκοπό να χρηματοδοτηθεί το επιλεγόμενο American Families Plan («Σχέδιο για τις αμερικανικές οικογένειες»), που περιλαμβάνει επενδύσεις επικεντρωμένες στα παιδιά, στην οικογένεια και την υγεία.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο αυτό σε αδρές γραμμές την Τετάρτη, στη διάρκεια της πρώτης ομιλίας του ενώπιον της ολομέλειας του αμερικανικού Κογκρέσου.

Η πρόταση αυτή είναι η δεύτερη πτυχή ενός γιγαντιαίου προγράμματος επενδύσεων, με την πρώτη, που επικεντρώνεται στις υποδομές, να προβλέπει δαπάνες 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε οκτώ χρόνια.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει προτείνει, για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, να αυξηθεί από το 21% στο 28% ο φόρος στα εταιρικά κέρδη, κάτι που θα διαγράψει εν μέρει τη μείωση της φορολογίας επί των ημερών του προκατόχου του, του μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ουάσινγκτον διεξάγει εξάλλου συνομιλίες στο πλαίσιο του G20, με σκοπό να επιτευχθεί συμφωνία για τον ελάχιστο συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων, που θα είναι πρακτικά ο ίδιος σε όσες χώρες την υπογράψουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...