636
Ο Τζέισον Κάντερ σε ομιλία του | Facebook

Τζέισον Κάντερ: Η κατάθλιψη έπνιξε το νέο αστέρι των Δημοκρατικών

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2018, 09:55
Ο Τζέισον Κάντερ σε ομιλία του
|Facebook

Τζέισον Κάντερ: Η κατάθλιψη έπνιξε το νέο αστέρι των Δημοκρατικών

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2018, 09:55

Θύμα της υπήρξε σίγουρα και ο Αβραάμ Λίνκολν, ο οποίος υπέφερε τόσο πολύ ώστε να θεωρεί κάποια στιγμή της πολυκύμαντης ζωής του «πως είμαι, τώρα, ο πιο δυστυχισμένος άνθρωπος εν ζωή. Εάν αυτό που αισθάνομαι, μοιραζόταν εξίσου σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, δεν θα υπήρχε ούτε ένα χαρούμενο πρόσωπο στη Γη».

Αυτό που βασάνιζε τoν 16ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, τον άνθρωπο που κατάργησε τη δουλεία, ήταν η κλινική κατάθλιψη -«μελαγχολία» κατά τον ίδιο- η νόσος, δηλαδή, από την οποία υποφέρει σήμερα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, και ένας άλλος αμερικανός πολιτικός, το ανερχόμενο αστέρι των Δημοκρατικών.

Το πολιτικό μέλλον του Τζέισον Κάντερ προβλεπόταν λαμπρό. Γιατί είναι 37 ετών, ευφυής, χαρισματικός, πραγματιστής αλλά και άκρως επικοινωνιακός. Αναδείχτηκε στην κεντρική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ χάρη σε μια ήττα που υπέστη το 2016, όταν διεκδίκησε την εκπροσώπηση του Μιζούρι στη Γερουσία με αντίπαλο τον απερχόμενο Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Ρόι Μπλαντ, χάνοντας, τελικά, για μερικές χιλιάδες ψήφους, σε μια Πολιτεία όπου την ίδια χρονιά η Χίλαρι Κλίντον έλαβε το 38,14% των ψήφων ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ εκτινάχτηκε στο 56,77%.

Εως και πριν από λίγες ημέρες ο Τζέισον Κάντερ ήταν υποψήφιος για τη δημαρχία του Κάνσας Σίτι, και αρκετοί αναλυτές επισήμαναν το ενδεχόμενο σε μία διετία να θέσει υποψηφιότητα ακόμα και για την προεδρία των ΗΠΑ.

Η αναμενόμενη επικράτησή του στη μάχη για τον δημαρχιακό θώκο στις επικείμενες εκλογές της επόμενης χρονιάς επρόκειτο να αποτελέσει το εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάδειξή του.


Στις αρχές της εβδομάδας, ωστόσο, επέλεξε να αποκαλύψει στο Facebook ότι πάσχει από κατάθλιψη και μετατραυματικό στρες. Για περισσότερα από δέκα χρόνια κατά τα οποία υπέφερε από εφιάλτες και αυτοκτονικές σκέψεις.

«Αντί να αντιμετωπίσω αυτά τα ζητήματα, πάντα προσπαθούσα να βρω έναν τρόπο να τα προσπεράσω. Πιο πρόσφατα, σκέφτηκα ότι εάν μπορούσα να επιστρέψω πίσω και να δουλέψω για την πόλη που αγαπώ τόσο πολύ ως δήμαρχός της, θα μπορούσα τελικά να λύσω τα προβλήματά μου. Σκέφτηκα πως εάν επικεντρωνόμουν αποκλειστικά στην υπηρεσία των γειτόνων μου στη γενέτειρά μου, θα μπορούσα να καλύψω το κενό μέσα μου. Αλλά η κατάσταση μόνον χειροτερεύει. Οπότε, μετά από 11 χρόνια που προσπαθώ να ξεπεράσω την κατάθλιψη και τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες, τελικά κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι πιο γρήγορα από μένα. Οτι πρέπει να σταματήσω να τρέχω, να γυρίσω πίσω και να τα αντιμετωπίσω», παραδέχτηκε, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την απόσυρση της υποψηφιότητας του.

Παρότι προσπάθησε, ο Κάντερ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει όλα όσα είδε και έζησε κατά την τετράμηνη αποστολή του το 2006 στο Αφγανιστάν όπου υπηρέτησε ως μέλος των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών. Αποκάλυψε επίσης ότι πρώτη φορά με την ειδική υπηρεσία ψυχολογικής υποστήριξης παλαιμάχων επικοινώνησε πριν από τέσσερις μήνες αλλά αρνήθηκε για πολλοστή φορά να ξεκινήσει την απαραίτητη θεραπεία, σκεπτόμενος τον αντίκτυπο στην πολιτική του σταδιοδρομία. Σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα ήταν το μέλλον του κόμματος των Δημοκρατικών.

Πολιτικά ο Κάντερ ανήκει στον χώρο του προοδευτικού κέντρου. Είναι ο πρώην στρατιωτικός με το καθαρό πρόσωπο που έγινε viral στο Διαδίκτυο χάρη σε ένα προεκλογικό του σποτ. Εμφανίζεται να επιχειρηματολογεί υπέρ της ανάγκης ελέγχου του προφίλ και του ιστορικού των επίδοξων αγοραστών όπλων (μέτρο στοιχειώδες στο οποίο, ωστόσο, εξακολουθεί να αντιτίθεται σθεναρά η πανίσχυρη National Rifle Association) καθώς συναρμολογεί, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και με δεμένα μάτια, ένα αυτόματο πυροβόλο όπλο, παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιούσε ο ίδιος στο Αφγανιστάν.

Στην αυτοβιογραφία του «Out of the Wire» (Εκτός Βάσης) που κυκλοφόρησε τον περασμένο Αύγουστο,ο Κάντερ υποστηρίζει ότι η παραμονή του στην εμπόλεμη χώρα, κατά την οποία ερευνούσε υπόπτους για διαφθορά, κατασκοπεία, διακίνηση ναρκωτικών και αρωγή μαχητών της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν, δεν τον επηρέασε αρνητικά, πως δεν του άφησε κανένα κατάλοιπο, πως δεν πάσχει από μετατραυματικό στρες. Τώρα, όμως, δηλώνει ότι «απλώς προσπαθούσα να πείσω τον εαυτό μου. Και δεν μοιραζόμουν όλη την αλήθεια. Εξακολουθώ να έχω εφιάλτες. Εχω κατάθλιψη». Μέσω της αποκάλυψής του ευελπιστεί να βοηθήσει πρωτίστως τον εαυτό αλλά και όλους όσοι υποφέρουν από την ίδια νόσο, προτρέποντάς τους να ζητήσουν τη βοήθεια των ειδικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...