680
Τζέιμς και Ρούπερτ Μέρντοχ σε εποχές που δεν διαφωνούσαν για τη «γραμμή» του Fox. Τώρα όμως... | Reuters/Olivia Harris/File Photo

Τζέιμς εναντίον Ρούπερτ Μέρντοκ: «Και τα ανεύθυνα media, πατέρα, φταίνε για το Καπιτώλιο»

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2021, 11:04
Τζέιμς και Ρούπερτ Μέρντοχ σε εποχές που δεν διαφωνούσαν για τη «γραμμή» του Fox. Τώρα όμως...
|Reuters/Olivia Harris/File Photo

Τζέιμς εναντίον Ρούπερτ Μέρντοκ: «Και τα ανεύθυνα media, πατέρα, φταίνε για το Καπιτώλιο»

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2021, 11:04

Αφού πρώτα εγκατέλειψε όλες τις θέσεις που κατείχε στον οικογενειακό επιχειρηματικό όμιλο (υπήρξε CEO της News Corporation), τώρα εξαπολύει κεραυνούς για το είδος της ενημέρωσης που τα Μέσα του ομίλου προσέφεραν.

Ο Τζέιμς Μέρντοκ, νεότερος γιος του μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοκ, δεν αναφέρει μεν το αμερικανικό δίκτυο Fox, που τώρα διαχειρίζεται ο αδελφός του, Λάχλαν, ωστόσο εστιάζει στις «διαδόσεις ορισμένων Μέσων» που αφορούν «τοξικές πολιτικές» και «ψεύδη». Αυτή ήταν η πρακτική τους, μία μανιέρα που γινόταν κατ’ εξακολούθηση και παρά το γεγονός ότι, «αν και ήξεραν ποια είναι η πραγματικότητα, προτιμούσαν να διαδώσουν ψέματα».

Από τη δημοσιογραφία αυτού του επιπέδου και από τον ίδιο τον Τραμπ, είπε ο Τζέιμς στους Financial Times, απειλήθηκε η αμερικανική δημοκρατία. Και τώρα «ήρθε η ώρα να τη σταματήσουμε».

Σε συγκεκριμένη ερώτηση που του υπέβαλε το βρετανικό Μέσο σχετικά με τη συμπεριφορά του Fox, ο Τζέιμς απάντησε ότι ορισμένα τηλεοπτικά δίκτυα ενίσχυσαν τη δεδομένη παραπληροφόρηση κάποιων πολιτικών μέσω των σόσιαλ μίντια, «επιτρέποντας σημαντική μερίδα του κοινού να γίνει έρμαιό τους, να πειστεί από τα προφανή ψεύδη τους». Ως απόδειξη για τις θέσεις του έφερε την επίθεση των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο. «Ηταν πραγματικά πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Εκείνοι που διαδίδουν ψέματα στο κοινό τους εξαπέλυσαν επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες δυνάμεις που θα μας απασχολήσουν για χρόνια».

Ο γερο-Μέρντοκ

Η ριζοσπαστικοποίηση των ακροδεξιών Αμερικανών κρίνεται, γενικώς, ότι είναι και έργο της δημοσιογραφίας του Fox, έτσι ο πατριάρχης του ομίλου Ρούπερτ Μέρντοκ ανήσυχε για τα καλά. Τα «νούμερα» του καναλιού έπεσαν, και αυτό ήταν από μόνο του ένα γερό χτύπημα.

Αν και 90 ετών πλέον, ο γηραιός επιχειρηματίας του Τύπου φέρεται αποφασισμένος να αναλάβει τη διοίκηση του Fox προσωπικά. Οι πρώτες αλλαγές που θα κάνει αφορούν την αντικατάσταση των επιτελικών στελεχών, της CEO Σουζάν Σκοτ και του προέδρου Τζέι Γουάλας, όμως και στα πόστα των στελεχών της καθημερινής παραγωγής θα επέλθουν αλλαγές. Το Fox News θα αλλάξει, αν θέλει να επιβιώσει!

Για χρόνια το κανάλι υποστήριζε τυφλά τον Τραμπ, προβάλλοντας ψεύδη και λανθασμένες εκτιμήσεις (όπως την αμφισβήτηση της πανδημίας), ενώ δεν αποστασιοποιήθηκε και από ακραίες θέσεις που έπληξαν σοβαρά την αμερικανική δημοκρατία.

Ωστόσο το βράδυ των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου κράτησε αντικειμενική στάση. Ηταν μια κομβική στιγμή ακόμα και για το τελικό αποτέλεσμα καθώς σε μια στιγμή της μαραθώνιας βραδιάς προέβλεψε νίκη του Τζο Μπάιντεν στην Αριζόνα, προκαλώντας την οργή του Τραμπ. Αυτή η ανακοίνωση για νίκη του Δημοκρατικού υποψηφίου στην Αριζόνα αφαίρεσε από τον Τραμπ το βασικό του «επιχείρημα»: δεν μπορούσε να απαιτεί να σταματήσει η καταμέτρηση ψήφων στην Πενσιλβάνια και στο Ουισκόνσιν, την ώρα που θα αμφισβητούσε την ήττα του στην Αριζόνα, ζητώντας να συνεχιστεί, εκεί και μόνο εκεί, η καταμέτρηση.

Ετσι, μετά τις εκλογές και την οργή του Τραμπ, το Fox το εγκατέλειψαν πολλοί ακροδεξιοί που τώρα αρέσκονται να παρακολουθούν τις «αναλύσεις» στα ούλτρα τραμπικά και συνωμοσιολογικά δίκτυα ΟΑΝΝ και Newsmax.

Οικολογικές ανησυχίες

Ο Τζέιμς Μέρντοκ «τα έσπασε» με την οικογενειακή αυτοκρατορία πέρυσι. Μαζί με τη σύζυγό του Κάθριν εμφανίστηκαν απογοητευμένοι από τις καλύψεις που έκανε η News Corp. σε θέματα κλιματικής αλλαγής. Είχε ανακοινώσει την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της News Corp. τον Ιούλιο, κάτι που είχε προκαλέσει ζωηρή εντύπωση στον χώρο των media. Ο όμιλος, πέραν του Fox, διαθέτει πολλές αμερικανικές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων η Wall Street Journal αλλά και η New York Post.

Οι νέες ασχολίες του Τζέιμς αφορούν το ίδρυμά του, το Quadrivium, το οποίο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, στοχεύει στην προώθηση πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τη δημοκρατία, με τη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογικές διαδικασίες και με την κλιματική αλλαγή.

Σε μια ξεχωριστή δήλωση που δημοσιοποιήθηκε μετά τη συνέντευξή του στους FT, ο Τζέιμς Μέρντοκ, μαζί με τη σύζυγό του, τονίζει: «Η διάδοση της παραπληροφόρησης -είτε αφορά τις εκλογές είτε τη δημόσια υγεία ή την κλιματική αλλαγή- έχει πραγματικές συνέπειες. Πολλοί ιδιοκτήτες Μέσων έχουν μεγάλη ευθύνη για αυτό. Ελπίζουμε ότι οι τρομερές σκηνές που όλοι είδαμε θα πείσουν τους εν λόγω παράγοντες να αποκηρύξουν την τοξική πολιτική».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...