401
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ | Intime/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τζέφρι Πάιατ: Πιο ισχυρή από ποτέ η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2020, 13:10
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ
|Intime/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τζέφρι Πάιατ: Πιο ισχυρή από ποτέ η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2020, 13:10

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους, τόνισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος τόνισε ακόμη ότι οι δύο χώρες έχουν τους ίδιους στόχους.

Σε συνέντευξή του στον Ant1 ερωτήθηκε για το μπορεί να υπάρξει ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και -σε μια τέτοια περίπτωση- αν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάποια βοήθεια από τις ΗΠΑ.

Απάντησε ότι «η Τουρκία είναι ένας δύσκολος σύμμαχος για όλους μας αυτή τη στιγμή. Αλλά ο Πρωθυπουργός υπήρξε πολύ ξεκάθαρος ότι προτεραιότητά του είναι ακριβώς όπως την περιγράφετε:

» Η διατήρηση ενός ήρεμου κλίματος, που προσφέρει κίνητρο οικονομικής ανάπτυξης και ανάκαμψης. Έχει εργασθεί πολύ σκληρά για αυτήν την ατζέντα, περιλαμβανομένης και της απευθείας συνομιλίας του τις τελευταίες ημέρες με τον πρόεδρο Ερντογάν.

» Οι ΗΠΑ συμφωνούν απολύτως με την προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό το θέμα.

» Υπήρξαμε επίσης ξεκάθαροι στην Ουάσιγκτον και στην Άγκυρα ότι αναμένουμε από την Τουρκία να συμπεριφερθεί ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Και ότι κάποιες από τις δραστηριότητες της Τουρκίας πρόσφατα ήταν προκλητικές και δεν βοηθούσαν. Η συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τη λιβυκή κυβέρνηση για παράδειγμα, ή οι γεωτρητικές δραστηριότητες στα νερά ανοικτά της Κύπρου.

» Αλλά τελικά η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν τους ίδιους στόχους. Η δέσμευσή μας στη συμμαχία μας με την Ελλάδα είναι απόλυτη.

» Και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να αναπτύξουμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας σε μια στρατηγικά ζωτική περιοχή, όπου δεν εστιάζουμε μόνο στη σταθερότητα, αλλά επίσης και στις προκλήσεις που έχουν προκύψει από τον ανταγωνισμό των Μεγάλων Δυνάμεων.

» Η προτεραιότητά μας τώρα στην πρεσβεία, εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να δούμε την Ελλάδα να παρουσιάζει ανάκαμψη σχήματος V, μια γρήγορη επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη, που θα υποστηρίζεται από την ισχυρή συμμετοχή αμερικανικών επιχειρήσεων, αμερικανικών επενδύσεων.

» Ο τουρισμός είναι ένας τομέας που προσφέρει μεγάλες προοπτικές για νέες επενδύσεις. Ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα δούμε πρόοδο στο έργο του Ελληνικού, όπου έχουμε μια δυνητική επένδυση ενός δισ. δολαρίων στο ολοκληρωμένο συγκρότημα θερέτρου, το οποίο θα πάει σε μια αμερικανική εταιρεία. Έχω μιλήσει με τις εμπλεκόμενες εταιρείες.

» Είναι πολύ ξεκάθαρες ότι η πανδημία δεν έχει αλλάξει τα επενδυτικά τους σχέδια».

Ο αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε τέλος και στη σχεδιαζόμενη εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας από την αμερικανική εταιρεία ΟΝΕΧ. Επισήμανε ακόμη την επιτυχία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και τη σημασία των απευθείας σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, φέρνοντας ως παράδειγμα την προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.