418
Πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αγκυρας, είπε ο αμερικανός πρεσβευτής για τη συνέχεια των διερευνητικών | ΙΝΤΙΜΕnews

Τζέφρι Πάιατ: Ετοιμοι να σας δώσουμε μαχητικά F-35 – στηρίζουμε τις διερευνητικές

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2021, 14:29
Πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αγκυρας, είπε ο αμερικανός πρεσβευτής για τη συνέχεια των διερευνητικών
|ΙΝΤΙΜΕnews

Τζέφρι Πάιατ: Ετοιμοι να σας δώσουμε μαχητικά F-35 – στηρίζουμε τις διερευνητικές

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2021, 14:29

Την ετοιμότητα της Ουάσινγκτον να πουλήσει στην Ελλάδα, όποτε αυτή επιθυμεί, μαχητικά F-35, εξέφρασε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, που μίλησε επίσης και για το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο πλευρών με τις φρεγάτες ΜΜSC.

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να πουλήσουν F-35 όποτε η Ελλάδα είναι έτοιμη. Πρόκειται όμως για μία συζήτηση-διαπραγματευση που θα γίνει μεταξύ των κυβερνήσεων», είπε ο κ. Πάιατ, Διευκρίνισε πάντως, ότι πρόκειται για μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο.  Ενδεικτικά συνεργάτης του κ.Πάιατ ανέφερε ότι η παράδοση μαχητικών F-35 απαιτεί περίπου πέντε χρόνια, καθώς θα πρέπει να κατασκευαστούν και οι ανάλογες υποδομές.

Ωστόσο ο αμερικανός πρεσβευτής τόνισε τη σημασία της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 σε Viper, μέχρι να υπάρξει ένα πιθανό deal για τα F-35.

Οσον αφορά τις φρεγάτες που επιθυμεί να εντάξει στο δυναμικό του το Πολεμικό Ναυτικό, ο Τζέφρι Πάιατ σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Δεν πουλάμε απλώς μέταλλο! Η αμερικανική πρόταση για τις φρεγάτες που θα ενισχύσουν το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι μια πλατφόρμα που θα βοηθήσει στην περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ».

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ δεν θέλησε να διευκρινίσει περαιτέρω για το τι θα περιλαμβάνει η ενδιάμεση λύση της αμερικανικής πρόταση, για τον τύπο του πλοίου που θα αποκτήσει το ΠΝ μέχρι να ολοκληρωθεί η ναυπήγηση των τεσσάρων νέων φρεγατών.

Οπως έκανε γνωστό ο κ. Πάιατ, η αμερικανική πλευρά αναμένει την αποστολή του LOR (Letter of Request), μιας μη δεσμευτικής επιστολής προς την Ουάσιγκτον για τις τιμές και τη διαθεσιμότητα των προσφερόμενων φρεγατών  MMSC της Lockheed Martin.

«Η LOR θα ξεκλειδώσει την αμερικανική πρόταση» είπε ο αμερικανός διπλωμάτης και επικαλέστηκε συνομιλίες του με τους υπουργούς Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο για το θέμα των φρεγατών. «Ο υπουργός Γεωργιάδης ήταν πολύ ξεκάθαρος ότι σκοπός του είναι η αναβίωση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας μέσω του προγράμματος των φρεγατών», σημείωσε  ο Τζεφ Πάιατ.

Κατά τα άλλα ο αμερικανός πρεσβευτής εξέφρασε τη στήριξη της χώρας του στη διαδικασία των διερευνητικών Ελλάδος – Τουρκίας.

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς και τις κινήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στις διερευνητικές επαφές. Πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αγκυρας για να προσέλθει σε διάλογο», τόνισε και παρέπεμψε στις δηλώσεις του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αντονι Μπλίνκεκ για την Τουρκία, μετά τη συνομιλία που είχε με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε ερώτηση για το αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προγραμματίζει να επισκεφθεί την Ελλάδα, ο κ. Πάιατ απάντησε πως δεν έχει κάποια σχετική ενημέρωση, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στη συμμαχία με την Ελλάδα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...