519
O κυβερνητικός εκπρόσωπος χαμογελά στις κάμερες, άγνωστο όμως για πόσο ακόμα | ΙΝΤΙΜΕnews

Τζανακόπουλος: «Δεν νιώθω απομακρυσμένος από το “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”»

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2017, 12:08
O κυβερνητικός εκπρόσωπος χαμογελά στις κάμερες, άγνωστο όμως για πόσο ακόμα
|ΙΝΤΙΜΕnews

Τζανακόπουλος: «Δεν νιώθω απομακρυσμένος από το “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”»

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2017, 12:08

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποποιηθεί του «ένδοξου κόκκινου» παρελθόντος του κόμματος του και να δικαιολογήσει το σάρωμα δεκάδων κατοικιών από τον «οδοστρωτήρα» των πλειστηριασμών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιχείρησε να κατηγοριοποιήσει ταξικά (κατά την προσφιλή συνήθεια του ΣΥΡΙΖΑ) τα ακίνητα που απειλούνται να βγουν στο σφυρί.

Η αλήθεια είναι ότι χρειαζόταν θάρρος για να βγεις να δικαιολόγησεις τα αδικαιολόγητα: την έναρξη δηλ. μίας διαδικασίας που κάποτε αποκήρυσσε και κατήγγειλλε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα είναι αναγκασμένος να υπηρετήσει για να πάρει το πολυπόθητο χτύπημα επιβράβευσης στην πλάτη από τους δανειστές (βλ. αξιολόγηση).

Τι ψέλλισε λοιπόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να δικαιολογήσει τους πλειστηριασμούς δεκάδων κατοικιών;  Ότι «καμία λαϊκή κατοικία δεν πρόκειται να εκπληστειριαστεί» και ότι «η πρώτη κατοικία προστατεύεται επαρκώς». Μέγα ψέμα, δεδομένου ότι προστασία υπάρχει μόνο για όσους (λίγους) ιδιοκτήτες κατάφεραν να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη. Όλες οι άλλες κατοικίες -πρώτες ή μη- δεν είναι προστατευμένες και αυτό το γνωρίζουν όλοι (όχι μόνο οι νομικοί).

Κάνοντας αναφορά και στην αγαπημένη λέξη των κυβερνώντων («διαπραγμάτευση»), ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε σε τηλεοπτική του εμφάνιση στον ΣΚΑΪ, ότι «μετά από διαπραγμάτευση, το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας δίνει τη δυνατότητα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να ρυθμίσουν τα χρέη τους και όσο διαρκεί η ρύθμιση, η πρώτη κατοικία προστατεύεται».

Οταν και αν, όμως, εκπνεύσει η ρύθμιση, ή αδυνατεί ο δανειολήπτης να την εξυπηρετεί, τι γίνεται άραγε; Αυτό δεν θέλησε να το διευκρινίσει ο λαλίστατος για την προστασία της πρώτης κατοικίας εκπρόσωπος της αριστερής κυβέρνησης.

Είναι διαφορετικό, εξήγησε, να εκπλειστηριάζονται βίλες αξίας 1 εκατ. ευρώ και διαφορετικό η πρώτη κατοικία μιας λαϊκής οικογένειας. Ούτε λόγος φυσικά, για κριτήρια ή άλλο μέσο προσδιορισμού του τι σημαίνει «λαϊκή» ή ποια είναι η γραμμή που χωρίζει τη «λαϊκή» από τη μεσοαστική οικογένεια (κάτι σαν το μέρισμα που τελικά απευθύνεται σε πολύ λιγότερους από ό,τι αρχικά εκτιμόταν).

Στις ίδιες δηλώσεις του, ο κ. Τζανακόπουλος επιχείρησε να κάνει και ένα μάθημα προς επίδοξους διαμαρτυρόμενους πολίτες κατά των πλειστηριασμών. Όπως είπε, οι πλειστηριασμοί που γίνονται σήμερα είναι για «υψηλότατα ποσά χρέους και υψηλότατες αξίες των ακινήτων». «Αυτό», τόνισε, «πρέπει να το λάβουν υπόψη τους οι πολίτες που διαμαρτύρονται. Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό καμία πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας. Η κυβέρνηση προσπαθεί να προστατεύσει τους συμβολαιογράφους και τη διαδικασία των πλειστηριασμών και ταυτόχρονα να μην οξύνει τις εντάσεις».

Αλλά εκεί που άφησε τους πάντες με ανοικτό το στόμα, ήταν όταν μίλησε για το «περίφημο» σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» που είχε κάνει σημαία του ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο που φωνασκούσε από τη θέση της αντιπολίτευσης. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε μετά παρρησίας ότι δεν νιώθει απομακρυσμένος από το σύνθημα (παρ’ όλο που αποτελεί την επίσημη φωνή της κυβέρνησης επί των ημερών της οποίας ξεκινούν μαζικά φυσικοί και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί).

«Το σύνθημα ‘κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη’, είναι προφανές ότι υπονοεί την λαϊκή κατοικία, όχι τις βίλες στην Κηφισιά. Υπό αυτή την έννοια δεν νοιώθω απομακρυσμένος από αυτό στο σύνθημα. Η λαϊκή κατοικία δεν πρέπει να καταλήξει στα χέρια των τραπεζών, αυτό είναι δέσμευση της κυβέρνησης», επέμεινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος -δήλωση που έγινε κατευθείαν αντικείμενο χλευασμού και ποικίλων σχολίων από χρήστες στα social media.

Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη αλλά και καμία ντροπή στην κυβέρνηση που δηλώνει αριστερή…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...