474
| REUTERS/Jaimi Joy

Τζανάκης για Τσιτσιπά: Να τον προσέξουν οι γιατροί του

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2021, 09:53
|REUTERS/Jaimi Joy

Τζανάκης για Τσιτσιπά: Να τον προσέξουν οι γιατροί του

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2021, 09:53

Με… συστάσεις προς το ιατρικό τιμ του Στέφανου Τσιτσιπά απάντησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζάνακης, στα όσα (δυστυχώς όχι και τόσο) καινοφανή υποστήριξε ο πρωταθλητής του τένις για τον κορονοϊό, το εμβόλιο και τους νέους που «δεν κινδυνεύουν και τόσο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Αναγνωρίζοντας ότι ο Τσιτσιπάς έχει προσπαθήσει πολύ στην ζωή του για να φθάσει στο Νο3 της παγκόσμιας κατάταξης, ο κ. Τζανάκης προέτρεψε τον ίδιο τον τενίστα, καθώς και την ομάδα που έχει την ευθύνη της υγείας του, να προσέξει πολύ ατομικά, καθώς με ήπια νόσηση από κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει χρόνια πρόβληματα σε κάποιο σύστημα του αθλητή.

Είναι σημαντικό, παρατήρησε, ο Στέφανος να είναι υγιής και να μας κάνει περήφανος σε κάτι που ξέρει να κάνει, παράλληλα όμως θα πρέπει είναι πιο προσεκτικός όταν εκφέρει δημόσιο λόγο, καθώς αποτελεί πρότυπο και επηρεάζει νέους.

Οπως σημείωσε ο καθηγητής σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η άποψη Τσιτσιπά για τον κορονοϊό και το εμβόλιο έχει δύο πλευρές: η μία είναι η ατομική πλευρά του ίδιου του αθλητή, η οποία κατά την γνώμη του είναι εντελώς λάθος και θα πρέπει οι γιατροί του και το τιμ που τον προπονεί να προσέξει πάρα πολύ.

Γιατί, όπως εξήγησε, ακόμα και αν ο νεαρός τενιίστας με το «ισχυρό ανοσοποιητικό» (κατά δήλωση του πατέρα του) περάσει ήπια την νόσο,  κανείς δεν του διασφαλίζει ότι δεν θα έχει επιδράσεις σε κάποιο οργανικό του σύστημα, τόσο μεγάλες που να του διακινδυνέψει την καριέρα του.

Οι ειδικοί, συνέχισε ο κ. Τζανάκης,  έχουν δει ανθρώπους να αρρωσταίνουν με ήπιο τρόπο και να παθαίνουν είτε καρδιακά προβλήματα, είτε αρρυθμίες ή οτιδήποτε με σοβαρές επιπτώσεις και μάλιστα χρόνιες.

«Συνεπώς αυτή καθεαυτή η δήλωση [Τσιτσιπά] είναι ατυχής και πιστεύω ότι καποιος από την ομάδα θα πρέπει να προσέξει την ατομική υγεία αυτού του αθλητή που μας κάνει περήφανος με τις επιδόσεις του», ανέφερε στο πρώτο κομμάτι του σχολίου του ο καθηγητής.

Το δεύτερο μέρος των δηλώσεων, όπως, υπογράμμισε, αφορά τον αντίκτυπο και το νόημα που έχουν καθώς αποτελεί ένα ίνδαλμα.

Διότι το  πρόβλημα είναι ότι αυτές οι απόψεις είναι η κρατούσα άποψη μεγάλης μερίδας νέων, ότι δηλαδή εγώ θα το ξεπεράσω δεν με ενδιαφέρει τι θα γίνει η κοινωνία.

Αυτό, διευκρίνισε ο Νίκος Τζανάκης, δεν θα πρέπει να το αναζητούμε από τους νέους ως ευθύνη καθότι σε αυτή την ηλικία δεν περισσεύει η περίσκεψη και η γενικότερη ώριμη γνώση και σκέψη και διατύπωση

«Τις ευθύνες», τόνισε, «θα πρέπει να αναζητήσουμε σε όλους μας διότι αφήνουμε γιους, ανιψιούς, ξαδέρφια εγγόνια να λειτουργούν με ένα τρόπο όπου το εγώ είναι το επίκεντρο ολων ενώ το εσείς δεν έχει καμιά σημασία».

Αυτό είναι το επικίνδυνο σε αυτές τις δηλώσεις, κατέληξε ο καθηγητής Τζανάκης για να προσθέσει ότι «χρειάζεται ένα mentoring ανατροφής αλλά και εμπειριών ζωής πάρα πολύ καλό ώστε κανείς να ωριμάζει και να έχει αυτό που λέμε συναισθηματική εξυπνάδα και ενσυναίσθηση και σε αυτό είμαστε υπεύθυνοι όλοι και δεν είναι υπεύθυνοι οι νέοι μας».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News