398
Ο κομμουνιστής με τα... λούτρινα πάντα | EPA/NINA PROMMER

Τζάκι Τσαν: «Θέλω να γίνω μέλος του ΚΚ Κίνας»

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2021, 20:06
Ο κομμουνιστής με τα... λούτρινα πάντα
|EPA/NINA PROMMER

Τζάκι Τσαν: «Θέλω να γίνω μέλος του ΚΚ Κίνας»

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2021, 20:06

Η «επαναστατική» είδηση έφθασε στα δημοσιογραφικά γραφεία όλου του κόσμου ταυτόχρονα με τα νέα ότι η Κούβα φλέγεται από επιθυμία για καπιταλιστική ζωή, έτσι έκανε ισχυρό κοντράστ και συνεπώς κάποια εντύπωση: ο μικρόσωμος, ευέλικτος και συμπαθής κωμικός ηθοποιός του Χόνγκ Κόνγκ και του Χόλιγουντ Τζάκι Τσαν, ο οποίος διανύει το 67ο έτος της ζωής του, δήλωσε ότι επιθυμεί να γίνει κομμουνιστής και να λάβει τώρα στα γεράματα την κομματική ταυτότητα του ΚΚ Κίνας.

Λοιπόν, ένας πασίγνωστος σταρ του σινεμά, γεννημένος στο Χονγκ Κονγκ επί βρετανικής κυριαρχίας, τιμημένος με Οσκαρ για «εξαιρετικά επιτεύγματα», παρατάει την καπιταλιστική ζωή επειδή μάλλον μπούχτισε τα λεφτά, ενώ οι πολλοί και ανώνυμοι Κουβανοί, γεννημένοι και μεγαλωμένοι στο καθεστώς του Κάστρο και του αμερικανικού εμπάργκο, παρατούν τον «κομμουνισμό» επειδή μπούχτισαν τις στερήσεις. Ε, ή περίεργη είναι η κίνηση των μαζών στην Ιστορία ή ο Τζάκι πάει για ακόμη καλύτερες μπίζνες, πολύ μεγαλύτερου τζίρου, για ένα τελευταίο αλλά γκράντε «εξαιρετικό επίτευγμα».

Ο ελεγχόμενος από το κόμμα-κράτος Τύπος του Πεκίνου έγραψε πως η φιλοδοξία του Τσαν αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι ελίτ του Χονγκ Κονγκ επιδεικνύουν ορθολογισμό και κατανοούν τον ρόλο του κόμματος στη μελλοντική ανάπτυξη. Οι δηλώσεις του Τσαν έγιναν κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ στο Πέκίνο στο οποίο έλαβαν μέρος πρόσωπα του κινηματογράφου. Ολοι τους εκλήθησαν να σχολιάσουν πώς τους φάνηκε η ομιλία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ με θέμα τα 100 χρόνια του ΚΚ Κίνας.

Οταν έλαβε τον λόγο ο Τσαν, αφ’ ενός τόνισε ότι είναι υπερήφανος ως Κινέζος, αφ’ ετέρου δε ότι τιμά το ΚΚ Κίνας. Χωρίς να γελάσει, όπως κάνει συνήθως στις ταινίες του και χαλάει τα πλάνα, είπε επί λέξει: «Μπορώ να δω το μεγαλείο του κόμματος, μπορώ να δω ότι οι προσπάθειές του θα αποδώσουν καρπούς όχι στα επόμενα εκατό χρόνια, αλλά μέσα στις προσεχείς δεκαετίες». Και σε εκείνο το σημείο, πάνω στη ρύμη του λόγου και στο τσακίρ της άποψης, ο Τσαν έριξε το βαρύ χαρτί: «Θέλω να γίνω μέλος του κόμματος».

Από τα υπόλοιπα στοιχεία του κομμένου και ραμμένου στα μέτρα του Σι ρεπορτάζ των κινεζικών Μέσων αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τσαν δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον απελευθερωτικό αγώνα εναντίον των Ιαπώνων και από τη γενναιότητα που είχαν επιδείξει στα πεδία των μαχών οι κινέζοι στρατιώτες. Οι καθεστωτική διανόηση ανέλυσε τη στάση του Τσαν ως δείγμα της μεταστροφής που έχουν κάνει από το 2017 κιόλας οι ανώτερες τάξεις του Χόνγκ Κονγκ αποδεχόμενες τη κομματική γραμμή «μία χώρα, δύο συστήματα». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...